Fel att kungen ska sälja vapen

Det är verkligen sorgligt att kungen ska behöva kränga JAS-Gripen i Brasilien. Det passar inte alls den bild svenska folket har och gärna vill ha av kungahuset. Kungen som har skaffat sig en profil som seriöst intresserad av vår hotade miljö och drottningen för omtanke om de svaga i samhället.

Men förmodligen har han inget val när försvarsindustrin, Carl Bildt och regeringen trycker på. Dessutom är hans närmaste stab en riktigt reaktionär samling med riksmarskalken, folkpartisten Ingemar Eliasson, som kungens främste politiska rådgivare. Stabschefen Håkan Pettersson har militär bakgrund. Och de förnäma rika damerna i hovstaben förefaller inte ha minsta hum om hur de fattiga har det i Brasilien.
Det borde finnas någon ”normal” person i kungens personliga stab på 8 personer som kunde viskat i hans öra hur olämpligt det är att Ers majestät lånar sig till något så tvivelaktigt som att kränga vapen. Tänk bara på alla mutor i miljardklassen som förekommer i dessa skumraskaffärer.
Kungen och drottningen borde underrättats om att mer än 30 procent av Brasiliens befolkning, främst indianättlingar lever under fattigdomsgränsen. De är minst av allt betjänta av en ännu större och svulstigare satsning på militär upprustning i Brasilien. De behöver i stället mat för dagen.
2005 gjorde en UNICEF en undersökning om Brasilien. I resultatet stod det bland annat att hela 45 % av barnen i Brasilien lever i svår fattigdom och en stor del av dessa är gatubarn.
Det vore bättre om Kungen följt sitt omvittnade miljöintresse och rest till Brasilien för att få president Lula att stoppa skövligen av regnskogen och även stoppa odling och export av GMO-grödor. Främst genmanipulerad soja och majs som är hälsovådlig för både djur och människor.
Rune Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: