Institutioner kan inte ge barnen kärlek

En utredning har slagit fast att barn som omhändertagits av samhället och placerats i fosterhem och på barnhem i många fall farit mycket illa. Man låtsas samtidigt som problemen skulle vara över.
Min erfarenhet från 7 år som ledamot i kommunens socialnämnd och kontakten med placerade barn och deras föräldrar visar att det är i stort sett inte är bättre idag. Nyligen framkom att det även förekommer isolering som straff vilket är förbjudet.
Skillnaden är den att fysisk bestraffning har ersatts med psykiska metoder vilket inte är ett dugg bättre. Det är i dag alldeles för lätt att starta s k behandlingshem. Det räcker med att man har en socionomexamen eller har några akademiska poäng i psykologi.
Det finns seriösa behandlingshem men för många är det främst ett sätt att tjäna pengar. 4 000 kronor per dygn är ingen ovanlig avgift. I vissa fall är det fråga om rent geschäft. Och det värsta är att väldigt få barn och ungdomar blir bättre genom placeringen på behandlingshem.
Många av de svårast kriminella i samhället har just ”vårdats” sönder på behandlingshem. Och kontrollen från samhällets sida är lika dålig i dag som tidigare.
Tyvärr är också min erfarenhet att empati inte tycks stå särskilt högt bland många av de som ägnar sig åt den lukrativa verksamheten att tjäna grova pengar på samhällets olycksbarn.
Barnen och ungdomarna är i praktiken rättslösa. T o m självmord förekommer som en sista utväg ur den nedbrytande miljön på behandlingshemmen.
Straffet att behandlas är ofta inte tidsbestämt och kan förlängas utan någon egentlig kontroll av skrupelfria företagare inom behandlingshems-branschen.
Vad som saknas samhällets utsatta och misshandlade barn är kärlek och omtanke. Om det talas det praktiskt taget aldrig inom socialförvaltningarna. Bäst för ett barn, som måste omhändertas, är att bli adopterade eller komma till ett bra fosterhem som kan ge den kärlek och omsorg barnet gått miste om. Institutioner, privata, kommunala eller statliga har inte förmågan.
Rune Lanestrand

2 Responses to Institutioner kan inte ge barnen kärlek

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Roligt att höra av dig Christer och tack för uppmuntran. Jag minns dina inkännande inlägg, om de utsatta i samhället,i Vänersborgs kommunfullmäktige. Då blev det tyst i salen.Synd att du och likasinnade inte hade mer inflytande i s-gruppen. Då hade vi troligen också sluppit den stora och för skattebetarna så orimligt dyra Skandalarena Vänersborg. Nu uppe i 275 miljoner.
  Rune Lanestrand

  Gilla

 2. Christer Ahlman skriver:

  SOM F.D. BARNFÄNGELSEBARN OCH NUMERA SMÅBRUKARE SOM HAR DET OFÖRSKÄMT BRA VILL JAG GRATULERA DIG BÅDE TILL FRAMGÅNGARNA PÅ ÅRSMÖTET OCH TACKA FÖR DITT INLÄGG OM BARNFÄNGELSEINDUSTRIN.

  GRANNGÅRDS EMELLAN
  CHRISTER AHLMAN

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: