Välj bort Röda Korset

Johan af Donner, har enligt åklagare förskingrat 5,2 miljoner av insamlade medel i Röda Korset och 1,2 miljoner inom cancerfonden där han varit insamlingsledare tidigare.
Donner är nu misstänkt för grovt bedrägeri och grovt mutbrott. Han misstänks ha två kumpaner också de ur huvudstadens sunkiga kändisklass. Varför rekryteras sådant folk överhuvudtaget till Röda Korset?
Huvudansvaret för svindlerierna faller på Röda Korsets ordförande, f folkpartiledaren Bengt Westerberg som anställt Donner. Ordföranden kan inte heller påstås ha underlättat den omfattande polisutredningen. – Det finns inga misstankar om förskingring sa Westerberg i en intervju i Dagens Industri.
Jag behöver väl knappast skriva att jag redan tidigare inte har någon som helst respekt för ledande folkpartister. Bonde, arbetare– och landsbygdsföraktare som de är.
Röda Korsets generalsekreterare och ordförande Bengt Westerberg lever gott på sin välgörenhet. Tillsammans har de en lön från Röda Korset på 2 miljoner om året.
De arvoden och löner som Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg och generalsekreterare Christer Zettergren har räcker till att bekosta skolgång, bostad och mat för mer än 800 afrikanska eller asiatiska fadderbarn under ett år.
Den jämförelsen gillar inte Bengt Westerberg.
Välj bort Röda Korset så länge den politiska skojaren Bengt Westerberg är ordföranden och ledningen tar ut så hutlösa löner.
Rune Lanestrand

6 Responses to Välj bort Röda Korset

 1. Anette skriver:

  Hej Rune!
  Ett viktigt ämne du väljer att skriva om, jag är förvånad att inte fler bloggar om hjälporganisationernas trovärdighet eller reagerar på annat sätt. Jag drar kanske inte samma slutsatser som du men vill bara poängtera att det inte är självklart att det är insamlade medel som används till verksamheten och löner till de anställda i Sverige. Enligt Röda Korset själva handlar det till stor del om avkastningar från fonder, arv m.m. Självklart är det lika illa av af Donner att förskingra dessa pengar, men min erfarenhet är att insamlade medel kommer fram och hålls isär från övriga pengar.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Hej Anette!
   Hoppas du har rätt. Men det är ändå medel som i stället skulle kunna gått till den ofattbara katastrofen på Haiti.
   Rune Lanestrand

   Gilla

 2. Marika skriver:

  Varifrån har du fått uppgiften att Johan af Donner är son till Jörn Donner? Stämmer det verkligen?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du har rätt i din undran. Det finns två Johan af Donner på wikipedia. Därav missförståndet. Svindlaren är inte son till Jörn Donner. Ber om ursäkt och rättar i texten.
   Rune Lanestrand

   Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Helt rätt. Min avsikt är inte att man ska ge mindre utan till andra organisationer där det inte fifflas. Läkare utan gränser är ett bra alternativ. Sedan kan man bara hoppas att hjälpen fort kommer fram till de mest behövande.
  Rune Lanestrand

  Gilla

 4. Johan skriver:

  Det är säkert riktigt allt du skriver, men med en humanitär katastrof på Haiti är det viktigare att fokusera på dom som hjälper till.
  Skriv gärna något positivt om Läkare utan gränser eller några av de andra organisationerna som gör en livsviktig insats på Haiti.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: