”Sluta fjäska för jordbruksminister Eskil Erlandsson”

Vid årsmöte med Småbrukare i väst i ett fullsatt Tegneby församlingshem framfördes en hård och enhällig kritik mot att en majoritet av förbundsstyrelsen vill ändra inriktning på förbundet Sveriges Småbrukare och på tidskriften Småbrukaren. Deltagarna som på intet vis vill gå med på att göra Småbrukarna till en tandlös organisation och ändra på innehållet i tidskriften Småbrukaren menade och att det finns mer än nog av slätstrukna medier som inte vågar säga ifrån när landsbygden och jordbruket och i synnerhet småbruket är mer utsatt än någonsin.
Tidigt på mötet väckte medlemmarna förslag om att ordna med buss till förbundets årsmöte i Hallsberg den 10 april för att avsätta Åke Karlsson om han ställer upp till omval. En busskommitté valdes och ett drygt trettiotal medlemmar anmälde sig omgående till bussresan.

Följande uttalande antogs enhälligt

”Småbrukare i Väst har vid sitt årsmöte diskuterat den konflikt som uppstått mellan Förbundets ordförande Åke Karlsson med en majoritet i styrelsen och Småbrukarens redaktion. Mötet uttalar sitt fulla förtroende för redaktionen och anser att Småbrukaren i sin nuvarande utformning är en omistlig tillgång för Sveriges småbrukare och för landsbygdens folk.
När Åke Karlsson helt plötsligt vill att styrelsen genom ett redaktionsråd ska granska och godkänna alla artiklar och att tidningen och förbundets hemsida endast ska handla om jordbruk är detta en inskränkning av både redaktionens och medlemmars yttrandefrihet.
Vi reagerar oerhört starkt mot att Åke Karlsson helt vill ändra både förbundets och tidskriften Småbrukarens inriktning. Det är en fråga som ska behandlas på årsmötet och kan enligt stadgarna inte beslutas av styrelsen.
När Karlsson dessutom ber jordbruksminister Eskil Erlandsson om ursäkt för den välmotiverade kritik som framförts till ministern i Småbrukaren och på hemsidan har han inte längre vårt förtroende.
Genom sitt kryperi och fjäsk för Eskil Erlandsson, som är den sämste jordbruksminister vi haft, har Åke Karlsson förbrukat allt förtroende bland oss medlemmar. Vi kräver därför Åke Karlssons omedelbara avgång innan han ställer till med mer splittring och genom sina obegripliga uttalanden gör småbrukarrörelsen ytterligare skada.
Småbrukare i Väst vill ha en förbundsordförande som inte hukar för makten utan går i spetsen och tar strid för landets Småbrukare och landsbygdens framtid.”

Det var en verkligt fin stämning på årsmötet med en kampanda som påminde om den upprorsstämning som rådde när Småbrukare i väst, efter långvarigt missnöje med LRF och bondekooperationen, bildades i Skållerud i maj 1984.
På årsmötet diskuterades rovdjursfrågor och GMO. Bestämda krav restes på mycket bättre ersättning för stängsel för att skydda tamdjuren.
Årsmötet uttalade sig också för att styrelsen ska arbeta för att fler kommuner ska förklara sig som GMO-fria zoner. Kritik riktades mot att LRF-ledningen i likhet med jordbruksminister Eskil Erlandsson vill ha GMO-grödor, vilket på sikt kommer att omöjliggöra all ekologisk odling. Efter initiativ från Småbrukare i väst har Uddevalla kommun förklarat sig som GMO-fri zon vilket uppmuntrar till fortsatt kamp mot Monsanto och de multinationella GMO-företagens miljöfarliga produkter.
Rune Lanestrand

kOPIA PÅ ÅKE KARLSSON BREV

Till: registrator@agriculture.ministry.se

Datum: 2009-12-11 11:18
Ärende: Ursäkt (till Eskil Erlandsson)
Från: Åke Karlsson
E-postadress: krokeksgard@telia.com

Meddelande: ”Hej.
Jag, Åke Karlsson ordförande för Förbundet Sveriges Småbrukare ber härmed om ursäkt och tar avstånd från den i långa stycken osakliga och ofta på gränsen till personangrepp som Jordbruksministern utsatts för av Rune Lanestrand redaktör för Tidskriften Småbrukaren.
Den nuvarande tidningsredaktionen med Rune L i spetsen har efter en konflikt med styrelsen avgått. Vi har en redaktion så gott som klar med helt ny inriktning för vår tidning.Från Förbundets sida vill vi vara med och konstruktivt forma
”Sverige det nya matlandet”
Med förhoppning om en framtida fruktsam dialog.
Åke Karlsson ordf. Förbundet Sveriges Småbrukare.”

Vem har skrämt upp Åke Karlsson så till den milda grad att han tar avstånd från allt han tidigare stått för. Det frågar sig allt fler inte bara inom småbrukarrörelsen.
När nu Småbrukarnas ordförande Åke Karlsson förödmjukar sig, fjäskar och försöker ställa in sig hos jordbruksminister Eskil Erlandsson kan det vara på sin plats att påminna om vad han skrev själv i Småbrukaren nr 2 -09:

”Jordbruksminister Eskil Erlandsson är precis den katastrof för svenskt jordbruk och landsbygd som vi i Småbrukarna sedan länge befarat.
Jordbruksministerns förslag att slopa gårdsstödet till fastigheter under 4 ha har nu vunnit gehör hos övriga regeringspartier. Beslutet innebär att ca 13 000 småbönder mister gårdsstödet, och som av en händelse lägger nu skatteverket förslag om att höja gränsen för jordbruksfastighet från 2 till 4 ha.
Förbundet Sveriges Småbrukare försvarar på intet vis EU:s bidragspolitik – men att slopa stödet till de små jordbruken i syfte att leva upp till vallöftet om 25% minskade administrativa kostnader för bönderna med hjälp av en omvänd ”Robin Hood strategi” tar Småbrukarförbundet bestämt avstånd ifrån.
Eskil Erlandssons agerande klargör att trots sina populistiska utspel om småskaligt, närproducerat och Sverige som Europas ledande matland, är han kemikalie-, industrijordbruket och stordriftens hängivne anhängare.
Åke Karlsson
Ordf. Förbundet Sveriges Småbrukare”

6 Responses to ”Sluta fjäska för jordbruksminister Eskil Erlandsson”

 1. John skriver:

  När kommer ni att presentera en motkandidat? Blir det Lanestrand eller någon annan välkänd kandidat? Jag önskar er lycka till.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   ”Lanestrand” kandiderar inte. Men kom gärna med förslag på kandidater som sedan får prövas av valberedningen.

   Gilla

 2. Elisabeth Zetterlund skriver:

  Hej Rune får en biodlare i Bohuslän säga något.
  Vi i Sotenäs och Lysekil har uppmärksammat GMO frågan och är mycket oroliga inför framtden. De provodlingar som finns på ett 20 tal ställen kan ge gmo pollen i vår honung och om den gmo grödan inte är godkänd som människoföda är också honungen otjänlig som männsikoföda.Man har sagt oss att säkerhetsavståndet till en provanläggning skall vara 100 m men 3 m för potatis, våra bin samlar pollen och näktar i en omkrets på minst 3 km. Detta kan innebära att samtliga biodlare slutar med sin viktiga uppgift och då kommer miljontals pollinerare att lysa med sin frånvaro. Om jordbruksministern och övriga gmo förespråkare hade lite kunskap om BIologi skulle Sverige vara utan detta gissel på kort tid, vi kan som flera andra EU länder åberopa försiktighetsprincipen. Jag läser att ni unnat påverka Uddevalla kommun att utropa sig som en GMO fri zon, hur har ni gjort??? Vi har vidtalat Sotenäs,Lysekil och Munkedals kommuner men dom är inte insatta i frågan och vet inte hur den ska hanteras!!!!Oj oj oj, däremot har vi en daglig kontakt med Miljödep, Jordbruksdep,Livsmedelsverket och Länsstyrelsen, många samtal och skrivelser, vår egen huvudorganisation SBR sveriges biodlares riksförbund håller sig passiva och det gör oss vansinniga. Tack för ordet Elisabeth Zetterlund biodlare i Lysekil och Sotenäs

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Hej Elisabeth!
   Så bra att ni på alla sätt arbetar mot de farliga GMO-grödrona i era kommuner. Vi uppvaktade partiernas gruppledare och fick dem intresserade. Mer inf finns på Hejdågmo. Det är minst sagt en skam att SBR inte går emot GMO. Bina är ju de som drabbas först och värst. SBR är ju tyvärr ansluten till LRF, Landsbygdens Rena Fördärv som vill ha GMO. De har säkert agerat i kulisserna.
   Det ska samtidigt sägas att det är LRF:s högsta ledning som är Fördärvet. Det finns många bra lokala LRF-avdelningar som inte vill ha GMO. När vi uppvaktade i Uddevalla deltog inte mindre än 6 LRF-avdelningar som uppvktade tillsammans med Småbrukare i Väst.
   Hälsningar
   Rune Lanestrand

   Gilla

 3. Kjell Beims skriver:

  Ovanstående uttalande av Småbrukare i Väst har mitt oreserverade stöd.
  Kjell Beims
  Boxholm

  Gilla

 4. Gösta Walin skriver:

  Grattis till Småbrukare i väst och till Småbrukararens redaktion (t o m 2009). Den kraftfulla reaktionen på årsmötet bådar gott för framtiden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: