Vem vill ha GMO i livsmedel?

Hej,
Nu finns det ansökningar om fältförsök av genetiskt modifierade växter att kommentera. Sammanfattningar hittas längst ner på webbsidan:
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/miljoochklimat/genteknikgmo/kommenteraansokningar
Synpunkter ska lämnas före 29 januari.
Hälsningar Jordbruksverket

Svar till Jordbruksverkets generaldirektör Mats Persson.

Jag vill inte ha GMO-grödor överhuvudtaget. Jag vill inte ha ut GMO, genmanipulerade organismer, i naturen och motsätter mig därför alla fältförsök då det inte går att garantera att de farliga generna inte sprider sig i naturen.
Stoppa GMO-grödorna innan det är för sent. 80 procent av konsumenterna vill inte har GMO i livsmedel och lika stor andel bönder vill inte odla genskräpet.
Det är på tiden att Jordbruksverket börjar lyssna på bönderna och konsumenterna. Och inte bara på LRF, Hushållningssällskapet och jordbruksminister Eskil Erlandsson som i all sin okunnighet ivrar för kommersiell odling av GMO-grödor även i sverige.
Det är på tiden att Jordbruksverket och ni tjänstemän slutar arbeta för Monsanto och den globala hänsynslösa GMO-industrin. Jag får ständigt det intrycket att er lojalitet är mer hos dessa företag än hos den allmänhet ni är satta att arbeta för och som betalar era löner.
Eller hur ska man förklara att ni ständigt fattar beslut stick i stäv med den allmänna opinionen och undantagslöst ger tillstånd till ytterligare försöksodling av GMO-grödor utan minsta kritiska granskning.

Rune Lanestrand
Småbrukare i Väst

7 Responses to Vem vill ha GMO i livsmedel?

 1. Oskar Ljungkvist skriver:

  Jag undrar bara om du skulle vilja ge en källa till dina påståenden om GMO-grödors skadlighet och farlighet? Jag har verkligen svårt att se hur GMO-grödor skiljer sig i stort från hur vi har och fortfarande utvecklar de grödor som odlas idag. Förädling är bara en långsammare väg till samma mål, men uppenbarligen finns det inga problem med risken att de nya generna i förädlade växter sprider sig i naturen och ger samma effekter som tillskrivs GMO-grödorna, eller gör det det?

  Jag inser också att för oss i västvärlden som inte har något problem med att få i oss gott om mat varje dag och inte har något problem att få i oss alla näringsämnen så verkar många av fördelarna med GMO-grödor inte speciellt intressanta samtidigt som de verkar väldigt läskiga men för människor i länder där man har problem med att få i sig näringen som krävs så utgör GMO ett rimligt alternativ till att svälta.

  http://grist.org/food/genetic-engineering-vs-natural-breeding-whats-the-difference/#update

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Sök på risker med GMO så får du upp många konkreta vittnesmål från bönder som drabbats av t ex resistenta ogräs, misslyckade skördas och krav på skadestånd från Monsanto när man ofrivilligt fått in genmanipulerade grödor i sina fält.

   Gilla

 2. Laila Sjöström skriver:

  Hej!
  Det vore djupt olyckligt om vi i Sverige blir tvingade att konsumera livsmedel med genmanipulerat innehåll. Jag tror att det bara är människan, av alla biologiska varelser, som förstör sin mat innan den ska ätas. Det är hemskt!
  Försiktighetsprincipen nonchaleras helt av myndigheterna, de
  som är egentligen är till för att skydda oss konsumenter.
  Vart är vi på väg??
  Laila Sjöström

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Laila vi måste på alla sätt arbeta för att slippa import av livsmedel med GMO och samtidigt stoppa både försök och kommersiell odling av GMO-grödor i Sverige. Trots alla medier så är okunnighetne stor om riskerna med GMO både bland allmänhet och journalister. Vi måste därför alla hjälpa till att bilda opinion för att Sverige ska bli ett GMO-fritt land. Kommunerna är mer lyhörda och några har förklarat sig som GMO-fri zon.
   Information om GMO får man mest på bloggar och i små tidningar. Lilla Göteborgs Fria tdining har i dag en artikel med anledning av att Uddevalla kommun förklarat sig som GMO-fri zon. Sök bara på Göteborgs fria.
   Rune Lanestrand

   Gilla

 3. Elisabeth Zetterlund skriver:

  Bra svar i debatten hoppas många många sätter sig in i GMO frågan och höjer sin röst mot denna galenskap som våra folkvalda bara viftar bort.Efter den 29 jan skall Sverige framföra sin ståndpunkt i frågan till EU. Vi biodlare och säkerligen även de flesta jordbrukare ser faran när våra insekter både bin och andra dör, jorden har så sakta hämtat sig från DDT och hormoslyr så kommer nu detta. Sitter jordbruksverket, livsmedelsverket mfl i knät på kemi företagen såsom Monsanto och Byers, eller är dom helt inkompetenta för sitt uppdrag?

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Fick snabbt svar från Jordbruksverket

  Bekräftar härmed att dina synpunkter är mottagna.

  Hälsningar Heléne Ström
  Jordbruksverket

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: