Vad vet riksdagsledamöter om jordbruk?

Centerpartisten Claes Westerteg tror att höstvete sås på våren och moderaten Rune Wikström att det finns 40 000 mjölkbönder i Sverige. Det rätta svaret är att höstvete sås på hösten, därav namnet, och antalet mjölkbönder i Sverige är 6 000. Vänsterpartisten Wiwi-Anne Johansson som svarar fel på 7 av 10 frågor tror att det bara finns 150 mjölkbönder i landet.
Ja, det är verkligen intressant att läsa svaren på de 10 frågor ATL ställt till ledamöterna i riksdagens jordbruksutskott. Det är också lite skrämmande med deras stora kunskapsluckor.
Det allvarligaste resultatet av denna enkät är den stora okunnighet som råder bland ledamöterna när det gäller GMO. På frågan om vilka svenska djurbönder tillåter GMO i foder svarar moderaternas Bengt-Anders Johansson, själv jordbrukare: ”Det vet inte jag, men vi tillåter ju ingen GMO i något foder överhuvudtaget.” Vilken skrämmande okunnighet om den för jordbruket, naturen och folkhälsan viktigaste fråga. Rätt svar är att det bara är grisbönderna som använder GMO-foder.
Miljöpartiets Tina Ehn som innan hon blev riksdagsledamot arbetade som avbytare ute på mjölkgårdar visste inte hur många mjölkbönder det finns i landet, inte vad man gör etanol på och trodde att allt foder innehåller GMO om man inte säger nej.
Socialdemokraten Carina Ohlsson är den enda av jordbruksutskottets ledamöter som svarat rätt på frågan om GMO-foder. Hon visste i särklass bäst med 9 rätta svar på 10 möjliga. Blir hon kanske ny ordförande i jordbruksutskottet om regeringen Reinfeldt får gå?
I särklass sämst är socialdemokraten Bo Bernhardsson som tror att etanol tillverkas av raps (ska vara vete) innan han vägrar att svara på resterande 8 frågor med den motiveringen att han som riksdagsledamot inte behöver kunna några detaljfrågor. Men det är just det ledamöterna ska kunna i de frågor som rör deras eget utskott. De ska sedan bl a informera sina övriga partikamrater i riksdagsgruppen.
Det har ju i dagarna startats ett nytt Landsbygdsparti, Landsbygdsdemokraterna, bl a därför att man menar att centerpartiet inte längre bryr sig om jordbruket och landsbygden. Det bekräftas, med råge av centerns Claes Westerteg som inte ens vågar gissa på hur många mjölkbönder som finns i Sverige.
Rune Lanestrand

3 Responses to Vad vet riksdagsledamöter om jordbruk?

 1. Lasse skriver:

  Ska man skratta eller gråta?
  Resultatet var ju inte överraskande. Vad ställs det egentligen för krav på personerna som sitter på de här posterna… och så många andra. Lite för mig själv och sedan jag var pojk har jag kallat Sverige för idioternas paradis, naturligtvis i övertygelse om att det finns fler paradis på jorden. Dock är det först på senare tid jag förstått allvaret i min utsaga, sedan jag började intressera mig mer för politiska frågor.
  Är det en merit att vara okunnig i de här sammanhangen? Är detta urtypen för ledarskap inom stat och kommun så kan man ju föreslå en lottning där man tar in de utförsäkrade och arbetslösa att sitta en tid på de här posterna. Vi skulle tjäna massor på att slippa de dumheter vi så ofta ser prov på (kan i vilket fall inte förlora mer än vi gör nu, apropå garantier). Samtidigt skulle den alternativa gruppen få lite mer pengar att röra sig med. Det verkar rättvist tycker jag. Nästa alla skulle ju tjäna på detta.
  Jag tycker dock det kan vara viktigt med rättvisa och vill ta Bo Bernhardsson i försvar. Var det någon som förklarade för honom vad etanol är. Stackarn kanske inte förstod frågan.

  Jag vill också ha bra betalt och det finns massor med saker jag inte kan. Jag lovar.

  Gilla

 2. Kjell Beims skriver:

  Jag håller med fullkomligt om kravet att utskottsledamöter skall känna sitt fögderi i detalj så långt en lekman kan förstå och ta till sig information om forskningsresultat. Ett krav borde vara att de fick studera jordbruk några dagar om året s.k. kunskapstimmar och givetvis följa noggrant vad som skrivs i fackpress. De har trots allt bra betalt för sitt riksdagsuppdrag förenat med stort ansvar.

  Gilla

 3. Ingeborg skriver:

  Det är inte så noga med kunskaperna i riksdagen.
  Fråga: Hur dum får en politiker vara?
  Svar: Hur dum som helst.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: