Statlig borgen för SAAB utan valår?

Hur mycket man än önskar att krisen ska vara över för Saab och att de anställda får behålla sina jobb finns det allvarliga frågetecken. Jag har tyvärr svårt att känna den entusiasm som jag vill känna och som de flesta medierna ger uttryck för just nu.
Året är 1998. SAAB:s vd Peter Augustsson har inbjudit Vänersborgs kommunledning till ett möte för att diskutera ett förenklat och smidigt markförfarande då Saab vill expandera på mark som låg både i Trollhättan och Vänersborgs kommun. Han ville bara prata med en kommun och då den största expansionen skulle ske i Vänersborgs kommun var vi där.
Från kommunstyrelsens presidium deltog kommunalrådet Sven-Ingvar Eriksson, kommundirektör Pär Cederqvist och jag. Vi gick självfallet Saab till mötes då bilfabriken på Stallbacka då som nu är lika viktig för Vänersborg som Trollhättan. Ja även för Uddevalla och flera kommuner i Dalsland.
En nedläggning av Saab är inget mindre än en katastrof för hela bygden. Inte minst kommunernas ekonomi.
Peter Augustsson såg då mycket ljust på Saabs framtid. Flera nya bilmodeller skulle lanseras och det såg väldigt bra ut ansåg han. Vid den efterföljande lunchen frågade jag hur han bedömde GM:s vilja att fortsätta skjuta till ett par tre miljarder varje år.
–Om ett eller högst två år är de röda siffrorna borta i boksluten svarade Peter Augustsson mycket optimistiskt.
I mars 2005 fick Peter Augustsson silkesnöret av GM på grund av de årliga miljardförlusterna och dåvarande klubbordförande på Saab, Lars R Johansson, säger i en kommentar i Svenska Dagbladet att ”Augustsson har misslyckats och att hans beslut är logiskt med tanke på de stora förlusterna som bolaget drabbats av”.
Ska jag var riktigt ärlig; hade staten gått i borgen för det lättviktiga Spykers Car om det inte hade varit valår?
Och det var nog kanske också med tanke på en något ökad chans till ett liv, över fyra procent-spärren, efter höstens val som centerledaren Maud Olofsson såg så glad ut på regeringen presskonferens i Rosenbad.
Rune Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: