Bengt Westerberg i Röda Korset ligger illa till

Damen från Lane-Ryr som arbetat idéellt inom Röda Korset i många år är så f-d på ordföranden i Röda Korset, Bengt Westerberg. Hon är minst lika arg som förra gången hon ringde. Nu har hon hört på nyheterna att revisorerna för flera år sedan anmärkt på att Johan af Donner attesterat sina egna räkningar. Men inget hände.
Hon tycker att både Westerberg och Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren ska höras av polisen. Hon kan heller inte förstå varför en f d partiledare och statsråd ska vara ordförande i Röda Korset. Att han dessutom utöver lönen på 800 000 från Röda Korset har lika mycket i extraknäck gör henne inte mildare i tonen.
Jag upplyser henne om att så går det till i Sverige. Överallt sitter avdankade politiker. Inte bara som landshövdingar och generaldirektörer i de statliga verken. Överallt sitter de. Även i idéella organisationer som Röda Korset. Förekommer också mycket på högre nivå inom idrotten.
De kvoteras in genom en bestämd turordning som partierna kommit överens om. Så snart det är ett uppdrag som innebär makt och inflytande tillsätts lojala politiker .
Problemet är att dessa före detta partiledare, statsråd, partisekreterare, statssekreterare och ombudsmän, som belönas med fina och välbetalda uppdrag, sällan är särskilt kunniga eller lämpade för sitt uppdrag.
De får det bara för de har varit lojala med sina partier och överheten. Ofta blir de över i samband med regeringsskifte eller vid förnyelse av regeringen och partistaberna. Om de är lämpliga eller inte frågas det aldrig om. De ska helt enkelt bara ha en god försörjning. Så fungerar den nya politiska adeln helt enkelt.
Det mest negativa med dessa ”utnämningar” är att deras agerande färgas av att de känner större lojalitet med sina gynnare än med medlemmar och allmänhet.
De invaggas precis som Bengt Westerberg i en tro att de är osårbara med sina kontakter upp till partihögkvarteren och regeringskansliet. Som tur är har vi fortfarande kvar lite maktdelning mellan den styrande och den dömande makten. Mitt tips är att den förre folkpartiledaren Bengt Westerberg nu ligger sämre till än någonsin tidigare.
Rune Lanestrand

2 Responses to Bengt Westerberg i Röda Korset ligger illa till

  1. Gard! skriver:

    Vi får väl hoppas på en stor offentlig granskning innom kort, för visst lär det behövas?

    Gilla

  2. Gösta Walin skriver:

    Det var en riktig Lanestrand. Mitt i prick.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: