Agneta Gabrielsson – en rakryggad folkpartist

I Oviken i Jämtland som är mest hotad av uranbrytning finns något så ovanligt som en rakryggad och självständigt tänkande folkpartist. Hon heter Agneta Gabrielsson och vågar gå emot sitt kärnkraftskramande parti utan att darra på manschetten.
Trots att partiledningen och folkpartiets länsförbund i Jämtland vill ha uranbrytning i Jämtlandsfjällen säger Agneta Gabrielsson till Radio Jämtland att hon varken vill ha uranbrytning eller för den delen kärnkraft. Hennes främsta argument är att fjällmiljön skulle ta obotlig skada för all framtid. Och att radioaktiv nedsmutsning skulle skrämma bort turisterna som är en stor och växande, förnybar inkomstkälla för fjällkommunerna. En stor kram till Agneta Gabrielsson i Krokoms kommunfullmäktige.
I Radio Jämtland rapporterar Torbjörn Laxvik att samtliga partier i Oviken säger nej till uranbrytning. Från höger till vänster.
Det går bra att bo i Täby och Danderyd och i riksdagen bestämma om uranbrytning utan minsta hänsyn till sina partikamrater som drabbas av partiledningens nonchalans och okunnighet. De som får sin vackra kära hembygd ödelagd räknas tydligen inte som fullvärdiga partimedlemmar utan möts närmast nedlåtande även från 08-medierna.
För Oviken innebär den tilltänkta uranbrytningen ett dagbrott från Svensåsen till Hallen, 15 km långt, 5 km brett, 200 m djupt, kant i kant med Storsjön från Myrviken till Hallen, 50-60 meter under Storsjöns botten. Läs mer på oberoende miljökämpen Diana Fernlunds blogg Vilken gnista och saklighet!
Hur är de politiker funtade som kan tänkas begå detta brott mot kommande generationer? Bara för att vi ska få fortsätta vår orimliga överkonsumtion som inte gör folk mer lyckliga utan snarare tvärtom.
Kanske kan de fyra tappra centerpartisterna i riksdagen helt oväntat få stöd av rakryggade politiker från andra borgerliga partier, som värnar sin hembygd, vid omröstningen om kärnkraftens utbyggnad. Nu när Maud Olofsson totalt har svikit sina och partiets ideal.
Det kommer att behövas då det tyvärr visar sig att Maud Olofsson har lyckats kväsa Kerstin Lundgren som var en av de fyra hjältarna i centerns riksdagsgrupp. Kvar finns Sven Bergström, Eva Selin Lindgren och Solveig Ternström.
Alla förstår att om ska vi bygga ut kärnkraften i Sverige kommer den farliga uranbrytningen som ett brev på posten. Det kommande riksdagsbeslutet, om det blir ja till nya kärnkraftverk innebär därför också indirekt ett ja till uranbrytning. De tre kärnkraftspartierna folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna tycks strunta i alla risker med kärnkraft och uranbrytning. Centern är väl egentligen också ett kärnkraftsparti i dag? Det kommer att stå dem dyrt. För hur ska de klara att hålla ihop sin partier. De riskerar utbrytngar, då deras partikamrater på allvar går emot uranbrytning i bl a Oviken och i Västergötland.
Partitrogenheten inom centern lägger tyvärr redan hinder i vägen för ett nödvändigt folkuppror i de hotade uranbrytsbygderna. Bryt med de eländiga atompartierna. Nu, innan det är för sent.
Läs även Lasse Karlsson blogg på dagbokmotatomkraft.blogspot.com
Rune Lanestrand

One Response to Agneta Gabrielsson – en rakryggad folkpartist

  1. Kerstin skriver:

    Men hur är det? Har inte även andra länder i EU numer rätt att bryta uran i Sverige, om de skulle önska det – eller något i den stilen?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: