Officersjunta styr svensk försvars- och utrikespolitik

Det känns mycket oroande att vår traditionella fredliga utrikes- och säkerhetspoltik under senare år, med Carl Bildt i spetsen, överges mer och mer. Och nu håller vi på att förstöra Sveriges ställning som fredlig nation genom vårt deltagande i det meningslösa kriget i Afghanistan.
En av orsakerna kan vara att det blivit lite för många militärer i både partier och i riksdagen. En av de värsta att nedvärdera vår framgångsrika, alliansfria utrikespolitik är förstås folkpartiledaren Jan Björklund. Han har gått igenom Krigshögskolan och är utbildad yrkesmilitär med majors grad.
En annan hök som t o m vill sända fler soldater än vad riksdagen beslutat är Björklunds partikamrat Allan Widman. Han har också gått igenom krigshögskolan och har fänriks grad. Widman är folkpartiets förstanamn i riksdagens försvarsutskott och vill nu sända ytterligare 100 svenska soldater till Afghanistan.
Det finns många bra militärer men Widman är förskräcklig. Han pratar om att ”kriget kan vinnas” utan en tanke på hur många som ska komma hem i kistor eller att Sveriges deltagande ökar risken för en terrorattack i vårt land. Minns tågattentatet i Spanien!
Högt i försvarsutskottet sitter också moderaten Karin Enström som har kaptens grad. Hon har också gått igenom Krigshögskolan och är sedan 2008 ordförande i Försvarsberedningen.
Enström är enligt wikipedia syster till Henrik Landerholm och till Louise Landerholm (kommunpolitiker i Uppsala) som är gift med riksdagsman Per Bill (m). Henrik Landerholm (m) har drillats på krigshögskolan. Har varit yrkesofficer med majors grad och var tidigare ordförande i försvarsutskottet. Tala om politisk inavel på hög nivå.
Det är mycket allvarligt att en liten officersjunta fått så oproportionellt stort inflytande på svensk försvars- och utrikespolitik. Det förefaller som om denna officerjunta inte har någon som helst känsla för att Sverige kan spela en mycket större och viktigare roll som fredsbevarare. I stället för en förnedrande kugge i USA:s krigsmaskin i Afghanistan.
Nej, läs vår historia (också kronprinsessan Viktoria) och återgå till den traditionella försvars- och utrikespolitiken som grundlades av den förste Bernadotten, Jean Baptiste Bernadotte och som sedan stärktes vid arbetar- och bonderörelsens framväxt. Med Karl XIV Johan inleddes 1818 den bästa utrikespolitiken Sverige haft och som gett oss en välsignad fred i nästan 200 år.
Då hade den bedrövliga adeln och krigstokiga kungar hållit på att kriga i århundraden. Nu håller en klick historielösa yrkesofficerare som nästlat sig in i försvarspolitiken på att ödelägga denna för svenska folket så fredliga och gynnsamma försvars- och utrikespolitik.
Ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan och återgå till fredsbevarande utrikespolitik, civilt och humanitärt bistånd som Sverige är bäst på.
Rune Lanestrand

4 Responses to Officersjunta styr svensk försvars- och utrikespolitik

 1. […] Sten Tolgfors och den moderata officersjunta som jag skrivit om tidigare binder nu Sverige allt hårdare till USA och NATO. För detta finns ingen som helst folklig […]

  Gilla

 2. Dine Malmsten skriver:

  Att delta i krig i ett fjärran land, mot ett folk som vi hitintills inte har haft något otalt med, kommer att få långtgående konsekvenser.
  ”Fienden ” har rätt att slå tillbaks i Afganistan och i förlägningen på hemmaplan, på svensk mark.
  Vår militär hotar motståndsmän och civila i Afganistan till liv och lem och i förlängningen Sveriges säkerhet och fred.

  Gilla

 3. Gittan skriver:

  Jag alltihopa är sjukt. Riv upp hela rigeringen. Röstar dom in varandra? Jag känner mej helt överkörd av alla deras konstiga beslut. Som om vi skulle rädda alla stackars afganer i detta enorma land. Det här har gått överstyr,som mycke annat i maktens korridorer

  Gilla

 4. Kjell Martinsson skriver:

  Det är kanske den viktigaste frågan för Sveriges framtid du tar upp. Jag håller helt med dej. Och majoriteten av Sveriges folk står på vår sida. Att den stora majoriteten riksdagsledamöter stödjer kriget bör verkligen märkas i höstens val. Eller hur?
  Vi måste sätta press på krigsivrarna i alla partier!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: