Indien stoppar GMO-grönsaker

Att Indiens miljöminister Jairam Ramesh tar strid med Monsanto och har tills vidare stoppat odling av genmanipulerad, insektsresistent aubergin är glada nyheter. Indien är världens största odlare av aubergin.
Miljöministerns beslut fattades efter massprotester och uttalanden från flera delstater. Och efter att ministern rest runt i landet och träffat upproriska och demonstrerande bönder som inte vill odla GMO.

Beslutet innebär ett ett första moratorium på sex månader och förbjuder även odling av genmanipulerade grönsaker i Indien.
En biodlare från Sotenäs biodlarförening frågade mig härförleden hur det kan hänga ihop att Indiens fattigbönder, varav många varken kan skriva eller läsa, är så upplysta och motsätter sig GMO-grödor medan det är ganska tyst i vårt land?
Ja, vem kan svara på den frågan. En stor skuld i okunnigheten, uppgivenheten är de stora medierna som söver folk med sin ytliga och okritiska journalistik.
Ett skrämmande exempel på detta var gårdagens inslag i SVT med programmet ”Välkommen till Nanovärlden”. Inte ett ord om de stora riskerna med nanopartiklarna som är så små att de tränger igenom blod- och hjärnbarriären. Rena frälsningsprogrammet.

När det gäller GMO så har småbrukarna i Sverige under snart 20 år upplyst om riskerna med GMO och ordnat demonstrationer mot Monsantos försöksodlingar. Problemet är att LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson och LRF:s förbundsstyrelse vill ha GMO.
Tänk att Indien som många betraktar som ett u-land har en miljöminister som är så demokratisk och insatt att han sätter ned foten och kräver ny oberoende forskning innan GMO-grönsaker får odlas i landet.
Det riktigt sorgliga är att upplysning inte tycks bita på svenska ministrar. Både jordbruksminister Eskil Erlandsson och miljöminister Andreas Carlgren arbetar aktivt för att GMO-grödor skall odlas kommersiellt i Sverige.
De båda herrarna behöver åka på studieresa till sin kollega och bönder i Indien för att skaffa sig mer kunskaper än det de fått höra från Monsantos lobbyister.
Miljöminister Jairam Ramesh pekar också på nya forskningsresultat, från djurförsök, som visar att GMO kan orsaka allvarliga skador på njure, lever och hjärta och även ökar risken för cancer.
Det uppmuntrande beslutet i Indien blir en inspirationskälla för både bönder och konsumenter att få stopp på GMO-grödor och GMO-livsmedel också i Sverige.
Rune Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: