Vänersborgs skattebetalare – Sveriges hårdast drabbade?

Finns det någon kommun i vårt avlånga land som har missköts så till den milda grad som Vänersborgs kommun? Får ibland frågan om jag inte överdriver de tokigheter som koalitionen, socialdemokraterna och centern, har ställt till med.
För att alla mina bloggläsare ska få en bredare information och för att skaffa sig en egen bild av den kommunala riksskandalen så har jag här samlat några klipp från Youtube. Det är Radio Väst och SVT Västnytt som står för inslagen.
Jag tog initiativ till en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning om Arena Vänersborg som nu håller på att spränga alla ekonomiska ramar. Trots att vi samlade in fler namn än som behövdes för att kräva folkomröstning avslog kommunfullmäktige vårt krav på folkomröstning.
Blev oerhört besviken på moderaterna som ställt i utsikt att rösta för folkomröstning, i fullmäktige, men svek och lade ned sina röster.
Många frågar sig hur kan politiker handla så oförståndigt. En av orsakerna är att lokaltidningen ttela i många år mer eller mindre fungerat som informationsavdelning för socialdemokraterna. Hand i hand med kommunens egen informationssekreterare Thomas Friden som också vilselett, både medierna och allmänheten, om förutsättningarna för Arena Vänersborg
S-toppen som varit densamma i drygt 25 år har invaggats i en falsk säkerhet. Bubblan sprack när andra medier på allvar börja granska socialdemokraterna i Vänersborg. Centern har ofta varit i koalition med socialdemokraterna vilket ytterligare undergrävt demokratin. Den nuvarande centerledningen är sämre än någonsin. I Arenafrågan har s-c koalitionen dessutm fått stort stöd av kd och fp.
När vi samlade in namn gavs jag epitetet populist av ttela:s chefredaktör Allan Johansson. Och Arena-planerna backades upp inte bara på ledarplats utan även på nyhetsplats. För att inte tala om idrottsreportrarna som gick i spinn i sin iver att sälja in Arena-projektet. Allan Johansson var också en av högtidstalarna vid invigningen av skandalprojektet Arena Vänersborg.
SVT Västnytt har samlat reportagen om ”Arenaskandalen i Vänersborg”

Här en samlad bild med klipp från Youtube


Lite allvarlig humor…

Vid omröstningen i kommunfullmäktige var det bara vänsterpartiet och miljöpartiet som röstade för folkomröstning.
Rune Lanestrand

9 Responses to Vänersborgs skattebetalare – Sveriges hårdast drabbade?

 1. Johan skriver:

  Läs gärna Lutz Rininsland om arenabyggen på SVT Debatt
  ”Låt oss slippa detta elände”
  http://svt.se/2.35188/1.1920686/

  Gilla

 2. Jan-Ola Gustafsson skriver:

  Tyvärr är ni inte ensamma i Vänersborg. De flesta kommuner styrs av maktgalna medelmåttor, men detta beror främst på att de som får betala alla galenskaper – d v s kommuninnevånarna – tror att demokrati är något som sköter sig själv genom att man stoppar en bit papper i en urna vart fjärde år.
  Däremellan hanteras alltför många ärenden i tjänstemannaberedningar som sällan granskas eller debatteras av de ”folkvalda” politikerna som alltför ofta inte har läst handlingarna inför nämnders och fullmäktiges möten. Ofta kan heller inte de ”folkvalda” tolka det byråkratiska myndighetsspråket i de olika dokumenten men vågar inte kräva förtydliganden på ren svenska, utan tiger och röstar med det förordade förslaget. Sällan eller aldrig besöker heller väljarna/skattebetalarna fullmäktigemöten för att med egna öron höra de torftiga ”debatter” som styr deras liv i kommunen.

  Då ska man veta att ärenden som ska upp i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige i princip oftast har fastställts redan i kommunstyrelsens arbetsutskott där de olika partipiskorna är mycket hårda. Inför utsikten att bli utpetad eller utfrusen vågar alltså inte ens de som ogillar förslaget rösta emot utan tiger och får behålla sitt extraknäck. Och ett dåligt berett ärende kan således lätt slinka igenom både kommuinstyrelsen och kommunfullmäktige. Det är ju alltid någon annan som får betala resultatet, vare sig det är dåligt eller bra!

  Sålunda kan självsvåldiga kommuntjänstemän fixa till beslut om att t ex gynna internationella jättekoncerner och låta skattebetalarna bekosta lagerlokal i mångmiljonklassen såsom fallet var nyligen i Marks kommun.
  Det skamligaste är emellertid att både det röda och det blå kommunalrådet inte hade ett dyft att invända mot detta missbruk av kommunallagen, vilket bevisar det rätt vanliga kryperi som väljarnas högsta representanter visar mot dem som egentligen är anställda för att tjäna demokratin och därför benämnes just tjänstemän.

  Ulricehamns kommun har gjort sig känd för att bjuda stora företag på dyra byggen, och Tranemo håller nu på att trampa i klaveret i en mejeriaffär. Åtskilliga miljoner som de olika kommunerna skulle kunna använda bättre i kärnverksamheterna rullar iväg till liten eller ingen nytta, beroende på vänskapskorruption, svågerpolitik, brist på civilkurage eller ren slöhet hos många som har accepterat att vara ”förtroendevald” av sina väljare.

  Gilla

 3. Ingeborg skriver:

  Tyvärr så tror jag inte att det bara är Vänersborgs kommun som sköts så illa. Vid tillsättning av tjänster inom kommunerna så¨är det inte alltid det annonseras ut om en ledig tjänst. Tillsättningarna sker ofta bland vänner och egna barn. Vet att så är fallet. Har egen erfarenhet. På detta sätt blir det inte alltid de bäst lämpade och det blir lojalitetskonflikter. Sådant kostar skattebetalarna mycket pengar.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du har så rätt Ingeborg. Det förekommer inte minst i Vänersborgs kommun. Näringslivschefen tillsattes utan utlysning av tjänsten. Vem fick tjänsten? F d kommunalrådet S Anders Larsson (s). Han som hittade på det vansinniga förslaget om Arena Vänersborg och som nu är polianmäld för tjänstefel. Utredning pågår.

   Gilla

 4. Rune Lanestrand har helt rätt i sin kritik mot kommunens politiker.
  I Välfärdspartiet har vi genom flera debettartiklar och insändare hårt kritiserat politikernas hantering av Vänersborgs kommun. Våra inlägg finns på hemsidan http://www.valfardspartiet.se
  Det som kommit fram av alla ”affärer” i kommunen är troligen bara toppen av ett isberg.
  Jag har under drygt ett år besökt varje möte i Vänersborgs kommunfullmäktike. När man besöker dessa möten kan det konstateras att det i stort sett bara finns ett parti som är i opposition och det är Vänsterpartiet. Vidare är det hur tydligt som helst vilken arrogans och överlägsenhet som Ljunggren visar gent emot alla dem som önskar svar på den enklaste fråga. Socialdemokraterna med stöd av Centern är en fullständig katastrof för alla invånare i Vänersborgs kommun. Lögner och mygel är en enda följetång bakom dessa partier.
  Förra valet fick, konstigt nog, Socialdemokraterna nästan 40 % av alla röster i Vänersborgs kommun. Detta trots att namn som S Anders Larsson, L-G Ljuggren, Dahlin och Nyberg fanns med på deras valsedel. Politiker som sällan utmärkt sig för Vänersborgs bästa utan snarare för egen vinnings skull. Exempelvis sitter Nyberg som ordförande i både Kommunfullmäktige och Byggnadsnämnden. Arvoden och ersättningar är mycket viktigt för den här gruppen. Har politikerna i Vänersborg varit solidariska i dessa kristider och sänkt sina väl tilltagna arvoden?

  Nästan hälften av alla vänersborgare bär indirekt del i ansvaret för alla skandaler. Hur då?
  Jo, med dessa S-politiker vid makten borde man redan känt till att ”det kan bli hur tokiga beslut som helst”. Varför röstade så många mot sitt bättre vetande?
  Vid hösten val måste vi rösta fram en förändring, det får inte bli en fortsättning.
  Det behövs något nytt, ett parti som tar hand om kommunen, ett parti som INTE har EGEN vinning som enda mål utan ett parti som vill invånarnas bästa.
  Min röst till Välfärdspartiet

  Gilla

 5. Bente Hjelm skriver:

  Det är inte utan att man undrar hur det kan bli så galet som i denna kommun.Galna beslut, det ena efter det andra, ibland är det frågan om det ens tagits beslut. Att få bassning för att inte kunna varken diarieföra eller tillämpa offentlighetsprincipen är ”skämmigt” för invånarna.

  men som nån klok sa en gång – vi får di politiker vi förtjänar. men vi förtjänar bättre 🙂

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ska försöka formulera ett svar på bloggen. Mer än tio års erfarenhet i kommunstyrelsen gav mig en skrämmande insyn i hur det kan gå till. Bl a hur respektabla flotta revisorsfirmor, sådana som nu granskar moderaternas nominerinsfiffel i Stockholm, glatt anpassar sin rapport till beställaren. De värsta exemplen på politiskt fiffel, bak kulisserna, kommer i mina memoarer.

   Gilla

 6. Inga-Lill J skriver:

  Ja, vad ska man säga! Det måste vara en sällsynt samling inkompetenta personer som sitter i ledningen för Vänersborgs kommun. Deras affärer är ju en direkt kopia på affärena i Ebberöds Bank. Det som framkommer på filminslagen verkar ju direkt kriminellt. Går det verkligen inte att sätta åt dem på något sätt? De verkar inte vara kompetenta för uppgiften, eller så är de bara sluga. Frågan är väl om de har något personligt att vinna på dessa skandalaffärer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: