”Bandypartierna” har förstört Vänersborgs kommun

”Det är inte utan att man undrar hur det kan bli så galet som i denna kommun. Galna beslut, det ena efter det andra. Ibland är det frågan om det ens tagits beslut” skriver Bente Hjelm i en kommentar till hur illa det står till i Vänersborg.
Ja, hur kan det bli så galet att Vänersborgs kommun i dag ”sätts på kartan” som den mest politiskt korrumperade och vanskötta kommunen i Sverige?
Att ge ett uttömmande svar är inte lätt men jag ska försöka. Efter mer än 10 års erfarenhet i kommunstyrelsen och fyra år i dess presidium har jag sett en hel del av vad som försiggår bakom kulisserna. Det värsta sparar jag nog till mina memoarer.
Jag kom in för det nybildade partiet folkviljan, som kämpade mot de stora partierna, som ville bygga den omtalade storflygplatsen på Skogaryr i Väne-Ryr.
Den stoppade vi. Flygplatsen hade blivit en ännu större ekonomisk katastrof än Arena Vänersborg. Det är i stort sett samma politiker som sitter i ledningen idag. Främst inom socialdemokraterna.

Det var ingen vacker bild jag fick av myglet i kommunhuset och den kommunala förvaltningen under ledning av kommunchef Guy Mahlviker. Hur sammanväxta kommunalråden från s och m var efter att ha samarbetat i mer än 20 år var en obehaglig överraskning.
Det som först slog mig var ledningens rädsla och en närmast föraktfull inställning mot allt som rörde sig utanför kommunalrådskorridoren. Även gräsrötter inom det egna partiet som råkade komma in i kommunhuset sågs med ogillande. Man såg alla som hade, om än aldrig så välvilliga förslag att komma med, som motståndare som kom och störde den fina ”vänersborgsandan”. Så såg de också på partiet folkviljan förstås.
IFK Vänersborg och bandyn var det stora och ständiga samtalsämnet. För mig som var måttligt road av det ständiga innesnacket om skadade spelare, köp av spelare och serietabellen var det inte särskilt kul. Jag blev heller aldrig riktigt accepterad av ”bandypolitikerna” på grund av att jag då stoppade planerna på en lyxarena. Planerna fanns redan i slutet av 90-talet.
När en av Arenans främsta tillskyndare bland tjänstemännen, fritidschefen Peter Nilsson, med sitt hov skred fram i korridoren då bugades och fjäskades det. ”Han skulle ju sätta Vänersborg ”på kartan”. Han fick tillträde när som helst till kommunalråden. Han var ”kungen” bland chefer och uppträdde mycket högdraget.
Att det spårat ur så fullständigt beror främst på att de högsta politikerna har fått storhetsvansinne, lever isolerat från folket och inte längre har kontakt med de människor de säger sig företräda. Höga politiker och höga chefer lever i en slags kuvös i kommunhuset. Många gömmer sig bakom skrivborden och i ändlösa sammanträden.
Partiorganisationerna, som ska företräda partimedlemmarna (de få som finns kvar) och bevaka sina folkvalda lever lika isolerat och flott på rikliga partistöd.

Har man då som i Vänersborgs kommun en lokaltidning som inte kritiskt granskar tokiga förslag förrän de redan är genomförda då blir det så här galet.
ttela stödde på sin tid planerna på storflygplatsen på Skogaryr, de stödde Arena Vänersborg och Toppfrysaffären. Först när galenskaperna avslöjats i andra medier kommer kritik från ttela. Den som tvivlar kan gå till tidningsarkivet.
Om inte folk ska behöva skämmas för sina politiker, som Hjelm skriver, eller flytta från Vänersborg måste bandypartiernas makt decimeras. Situationen är allvarlig. Det krävs ett fredligt medborgaruppror helt enkelt. Varför engagerar sig så få förnuftiga människor i politiken och i kommunens skötsel som vi alla betalar till? Återkommer om detta.
Går det att få in klokt folk i kommunfullmäktige och kommunledning som är besjälade av att få till stånd en välskött kommun och som inte främst är intresserade av arvoden, höga kommunalrådslöner, förmånliga pensionsvillkor och skattebetalda ”studieresor” till vänorten i Afrika.
Rune Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: