Riksdagsfråga om Bergsstaten och Shells provborrning i Skåne

Aktionsgruppen Heaven or sHell, som vill stoppa provborrning och utvinning av gas i Skåne har skickat nedanstående viktiga meddelande.
Det är bra att även södra Sverige nu får känna på hur de utsatta kommunerna i norra Sverige har det när provborrarna bara tränger sig fram utan hänsyn till lokalbefolkningen eller kommunerna. Det är ytterst positivt att frågan om hur urvattnat det kommunala självstyret är och att det från flera håll kommer upp på riksdagens bord.

”I en skriftlig fråga till näringsminister Maud Olofsson (c) skriver Göran Persson i Simrishamn (s) bland annat följande:
”På olika ställen i landet har företag fått tillstånd att provborra efter mineraler eller naturgas. I Skåne har till exempel Shell fått tillstånd att provborra efter naturgas i Sjöbo kommun.
Utvecklingen är oroande då nästa steg kan vara en fullskalig utvinning av gas eller mineraler. Det leder till oro och protester bland ortsbefolkningen, som oroas över sin hembygds framtid, den allmänna tillgången till värdefull natur och miljö, konsekvenser för vattenförsörjning med mera.
Mot den bakgrunden bör Bergsstatens arbetsuppgifter och befogenheter ses över i syfte att öka befogenheterna i tillståndsgivningen för regionala myndigheter som bättre känner förhållandena i den lokala miljön och dess befolkning.”
Frågan till näringsministern är därför:
Vilka initiativ är näringsministern beredd att ta i syfte att öka det regionala och lokala inflytandet över Bergsstatens befogenheter när det gäller prospektering och utvinning av mineraler?

Svar på den skriftliga frågan väntas inom någon eller några dagar.”

Efter Maud Olofssons kappvändning från motstånd till kärnkraft till ja för nya atomkraftverk så kan man fråga sig vad svaret blir. Oavsett svaret är det ytterst viktigt att frågan tagits upp av både enskilda moderata riksdagsmän och nu även en socialdemokrat tar upp frågan i riksdagen. Sven Bergström (c) har tidigare utan framgång tagit upp frågan i kammaren.
Det kan nämnas att det var Fälldinregeringen som på 70-talet ändrade minerallagen och gav fritt fram för utländska företag att exploatera våra svenska naturtillgångar. Det var den regering som jag som aktiv centerpartist och kärnkraftsmotståndare medverkade till.
Torbjörn Fälldin svek som bekant sitt löfte och startade nya reaktorer. Jag känner fortfarande stor olust över min medverkan. Jag känner fortfarande en skam över partiets löftesbrott. En skam som jag säkert delar med tusentals före detta centerpartister.
Rune Lanestrand
DNFler bloggar om uranbrytning

2 Responses to Riksdagsfråga om Bergsstaten och Shells provborrning i Skåne

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Tack för en ytterst klarsynt analys av läget i Sverige. Det är verkligen på tiden att fler vaknar. Mitt intryck är att allt fler inser vart vi är på väg om vi inte lägger oss i och säger ifrån hur vi vill ha det.
  Rune Lanestrand

  Gilla

 2. Jan-Ola Gustafsson skriver:

  Det är verkligen på tiden att människorna vaknar till när det gäller frågan om vem som ska bestämma över våra naturtillgångar, både vatten och de olika värdefulla mineraler som finns på olika håll i Sverige. Just nu sker en intensiv kapplöpning om jordens energi- och råvaruresurser där Sverige tyvärr spelar en aktiv roll som legodräng åt USA i ockupationen av bl a Afghanistan. Detta land har stora resurser av nyttigheter som den s k I-världen är i full färd med att sno åt sig nu när både Kina, Indien och andra folkrika länder vill höja sin materiella standard.

  Den 25/2 berättar svensk TV om hur regimerna i många av Afrikas länder bjuder ut miljontals hektar bördig jord till multinationellt spekulationskapital som odlar marken i industriell skala och skeppar grödorna till de ställen i världen där man betalar mest! Etiopien som alla tror är ett land med evig hungersnöd har enorma arealer med bördig jord som nu brukas av bl a italienska jätteföretag, jordar som tidigare brukats av lokala småbönder som nu av sin egen regering drivits från både jorden och möjligheten till alternativ försörjning. Samtidigt får Etiopien enorma mängder livsmedel som humanitärt bistånd för att föda en del av sin befolkning.

  För Sveriges del har i många år pågått prospektering och provborrningar efter olika eftertraktade mineral/metaller,
  och en rad utländska företag har gjort inmutningar på flera ställen. I och med att vi bara är en provins i UE (United Europe) som vårt nya land heter så finns det ingen möjlighet att stoppa påbud som kommer från centralregeringen i Bryssel. Nationalstaternas tidigare naturrikedomar är nu UE:s egendom.

  Vänta inget stöd från våra ”folkvalda” landsförrädare som redan i praktiken har manövrerat oss in i NATO trots att ett folkligt förankrat beslut aldrig tagits. Maud Olofsson
  som initierats i Bilderberggruppen flinar arrogant i TV och har bytt åsikt ifråga om kärnkraften. Samma sorts dubbelnatur uppvisar hennes yngre lakej Fredrick-Ursula Federley som hävdar att hans mutresa till utlandet nyligen
  skedde av personlighetsklyvningens andra halva, Ursula.

  Folkpartiets unghäst Ullenhag lobbar frenetiskt bakom kulisserna för att pressa in Sverige i Euro-gänget, trots att deras ekonomiska problem muterar som expresscancer.
  Våra tidigare gemensamma resurser, Posten, SJ, Televerket,
  Vattenfall, och flera andra har av våra ”folkvalda” överlämnats till spekulationskapitalet utom kontroll av den befolkning som skapat dessa organ med avsikten att verksamheten skulle ske till folkflertalets nytta och inte berika den giriga kapitalmarknaden. Ett praktexempel på
  monkey business är Vattenfalls köp av både kärn- och kolkraftverk på kontinenten och där både styrelsen och vd
  uppträder som de mest arroganta girigbukar. De höga elpriserna skapar enorma summor som försvinner utom räckhåll för befolkningen och de svenska företagen som bl a därigenom berövas den konkurrensfördel gentemot omvärlden som låga elpriser skulle innebära.

  Beklämmande nog har vårt lands befolkning halkat ner i en sorts vanmakt, och förefaller inte vilja veta vad som pågår
  eller hur man skulle kunna ta itu med de många demokratifientliga påhitt som dyker upp med allt kortare intervaller. Det kanske har gått så långt att man har vant sig att älska sin träldom?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: