Eskil Erlandsson sviker bönder och konsumenter när han applåderar GMO-potatisen Amflora

EU-kommissionen har godkänt den genmanipulerade (GMO) potatisen Amflora. Den är ursprungligen framtagen i samarbete mellan Lantmännen inom LRF-koncernen och det multinationella GMO-företaget BASF. Tidskriften Ekologiskt lantbruk avslöjade 2005 turerna bakom Amflora utvecklingen i Sverige (pdf).
Medan 70-80 procent av konsumenterna inte vill ha GMO-livsmedel och lika stor andel bönder inte vill odla GMO-grödor på grund av de stora riskerna, applåderas beslutet av Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson.
Enligt säkra källor arbetade Eskil Erlandsson intensivt, under sitt halvår som hela EU:s jordbruksminister, för ett godkännande av den genmanipulerade potatisen. De som följde honom på hans flitiga resande runt till EU-länderna kan vittna om att han mer eller mindre uppträdde som en handelsresande i GMO-varor. Om hur Erlandsson ständigt underströk för sina kollegor hur viktigt det är att EU satsar mer på GMO-grödor.

Medierna behandlar Erlandsson väldigt höviskt och tar allt han säger för kungsord bara därför att ytterst få reportrar i de stora medierna har några som helst kunskaper om jordbruk och odling. Men vi som kan jordbruk och har följt Erlandsson vet vilken lurig politiker han är och hur han hela tiden går i LRF:s och Lantmännens ledband. För ökad stordrift, ökad avkastning med mer konstgödsel och växtgifter. Tog därför bort miljöskatten på konstgödsel.
Hur många känner till att Erlandsson sagt ja till kommersiell odling inte bara av GMO-grödor i Sverige utan också tillsammans med Storbritannien och några få länder röstat för att länder som Frankrike och Tyskland inte ska få fatta nationella beslut och förbjuda odling av GMO-grödor. Men det gör de ändå till Eskil Erlandssons och Monsantos stora besvikelse.
Rune Lanestrand

One Response to Eskil Erlandsson sviker bönder och konsumenter när han applåderar GMO-potatisen Amflora

 1. Inga-Lill J skriver:

  Att godkänna den här GMO potatisen ser jag som ren taktik från kemibolagen.
  De ser det säkert som att det är lättare för allmänheten att acceptera en GMO-gröda som inte är till för humankonsumtion eller som foder utan som industrigröda. Detta som en inkörsport för mer kontroversiella grödor som är till för att ätas. Som tex majs eller raps.
  Sen att det finns risker med den här potatisen också det går inte att bortse ifrån bland annat att den innehåller en antibiotikaresistent gen. Och att man inte kan utesluta att sammanblandning med matpotatis kan ske.
  Detta är inget som mänskligheten behöver! Utan återigen här är det stora pengar inblandade och då är det legalt att ta vilka risker som helst. I grund o botten så tror jag att detta med GMO är en tävlan mellan mutinationella kemijättar om vem som kan tjäna mest pengar naturligtvis till vilket pris som helst. Förgiftad natur utarmning av biologisk mångfald och skador på människor o djur!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: