Lantmännens import av giftbesprutad GMO-soja förstör för svenskt jordbruk

P1-redaktionen Matens pris är värd beröm för sitt program om Lantmännens omdömeslösa import av soja från Brasilien. Regnskogen skövlas och i stället odlas soja med så starka gifter att hundratals arbetare, många barnarbetare, årligen insjuknar i svåra sjukdomar. Det är fråga om farliga växtgifter, som tack vare miljörörelsen och småbrukarnas kamp i Sverige, har förbjudits här.
De starka växtgifterna används på GMO-grödor som tagits fram för att tåla mer och farliga växtgifter. Vad många svenska konsumenter inte känner till är att köttet från svenska svingårdar inte bara kan innehålla farliga restgifter utan också genmanipulerade organismer. GMO-sojan som är resistent mot växtgifter innehåller också en antibiotikagen som ger ökad resistens mot antibiotika hos både djur och människor
I en intervju i Bohusläningen försvarar Lantmännens Kjell Larsson och LRF:s regionchef Robert Larsson importen med att det skulle bli för dyrt med riktig soja.
Larsson tror att Lantmännen, trots sin monopolställning, kan bli utkonkurrerade om de inte importerar den miljöfarliga sojan. Det är så trist att Lantmännen och LRF har så svårt att inse att man kan konkurrera med kvalité istället för bara kvantitet.

Det är de största svinfabrikanterna, uppmuntrade av olika statliga bidrag, och LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson har offenligt sagt ja till GMO-foder. Ställd inför dessa obehagliga fakta om hur GMO-sojan odlas i Brasilien säger nu Lars-Göran Pettersson bestämt nej till import av soja som odlats med gifter som är förbjudna i Sverige. Väl medveten om hur GMO-sojan odlas borde Lars-Göran Pettersson ompröva sitt och LRF:s positiva inställning till GMO, som innebär stora risker för miljön och hälsan. Och i framtiden omöjliggör ekologisk odling.
De allra flesta grisuppfödare går emot sin egen branschledning och vägrar använda GMO-foder, de drabbas nu helt oskyldigt av det dåliga rykte Lantmännens sojaimport från Brasilien ger svensk djuruppfödning.
Hur mycket skulle då bondens kostnader öka om han säger nej till GMO-soja från Brasilien? Beräkningar har gjorts som visar att den svinuppfödare som inte köper smutsig GMO-soja från Brasilien får en merkostnad på 6 öre kilot. Kostnader för nötkött är 7 öre, mjölk 1 öre, ägg 15 öre och kyckling 20 öre/kg. Det är säkert också de allra flesta konsumenter beredda att betala när de blir tillräckligt informerade. Eller om ICA-direktörerna och köpmännen kan stilla sin girighet behöver det inte ens slå igenom i butikerna.

Ett av de i Sveriges förbjudna växtgifterna som används i Brasilien är Paraquat som kan ge:
• Nervskador, exempelvis Parkinson
• Cancer
• Kroniska sjukdomar.
• Försämrad fortplantning för djur och fåglar
• Hela ekosystem i obalans
Det drabbar i första hand Brasiliens fattiga lantarbetare och deras familjer. Bara för att vi i den välmående världen ska få några ören billigare livsmedel där fetma är ett stort hälsoproblem.

Rune Lanestrand

Nedan finns mer om GMO
Yttrande över Jordbruksverkets föreskrifter om försiktighetsåtgärder vid odling av genmodifierade grödor, Förbundet Sveriges Småbrukare 2007
Lyssna mer på P1, LRF om livsfarliga bekämpningsmedel
Nätverket Hej då GMO och på min blogg

5 Responses to Lantmännens import av giftbesprutad GMO-soja förstör för svenskt jordbruk

 1. StaffanM skriver:

  Tack Rune för ditt engagemang i alla frågor.
  Jag har en brevväxling med livsmedelsverket om GMO som jag ska publicera senare.
  Man behöver ju inte ange GMO inehåll i födan om det understiger 0,9 %
  Det gör mig jävligt förbannad då jag mycket väl fattar att GMO muterar i kroppen och är mycket ohälsosamt.Att Monsanto skapar GMO-grödor som tål bekämpningsmedel som de också säljer, är så sjukt. Hur kan regeringar acceptera allt Monsanto gör. De är ju verkligen ondskan personifierad i ett bolag.De ger oss också aspartam för att ytterligare hjärnskada oss. Inte så svårt att räkna ut var ondskan i världen finns….och dess hantlangare och kollaboratörer.
  StaffanM

  Gilla

 2. […] bild av brasilianskt importkött Expert varnar för nya lamporna: De är brandfarliga Lantmännens import av giftbesprutad GMO-soja förstör för svenskt jordbruk […]

  Gilla

 3. Jan-Ola Gustafsson skriver:

  Den universella lagen om att ”vad du sår får du skörda” gäller inte bara i rent bokstavlig bemärkelse när det gäller grödor inom jordbruket. Principen har visat en kuslig precision när det gäller att belöna eller bestraffa kulturer och generationer utifrån om de har ”sått” goda eller onda frön. Västvärlden, den maniskt giriga och naturfientliga del av klotet som också har den tveksamma beteckningen ”i-världen” arbetar för högtryck med att maximera sitt skuldkonto, dels till vårt arma jordklot och dels till den majoritet av mänskligheten som fortfarande framlever sina liv i armod till följd av vår ”västerländska livsstil”. Detta kommer att slå tillbaka och drabbar då en generation som saknar all erfarenhet av att existera under väsentligt enklare förhållanden än vi vant oss under de senaste årtiondena.
  Tyvärr har vår tids bönder och lantbrukare genom sina olika organisationer, och inte minst med hjälp av sina egna partiföreträdare, manövrerats in i en situation där de har noll handlingsfrihet eller ekonomiska muskler att klara de stora omvälvningar som vi redan nu ser tecken på i ett internationellt perspektiv.

  Gilla

 4. GMO godkänns på samma sätt som läkemedelsbolagen lanserar sina produkter / vaccin. Detta sker genom bl a genom lobbyism där man anställer fd politiker för snabbaste smidigaste väg genom korridorerna till godkännande. Personal från Monsanto bearbetar också Bryssel med regelbundna möten med politiker. Mutor lär också förekomma.

  Gilla

 5. Inga-Lill J skriver:

  Det är faktiskt ”fem i tolv” att massmedia börjar ta upp detta med gifter i foder och västvärldens utsugning av fattiga i länder som Brasilien. Där är det bara sojabaronerna och Monsanto som tjänar något på vår snedvridna syn på hur livsmedel ska produceras. Allt grundar sig ju på att det ska vara stora industrier som ska föda upp djur till slakt och även mjölk. Där djuren ska drivas stenhårt med en onaturlig foderstat som gör att de växer fort allt för billig mat till de redan rika. Och på mjölksidan att ett fåtal kor ska mjölka enorma mängder istället för att flera kor finns och som kan lämna en mindre mängd mjölk per kapita.
  Då skulle inte sådant foder som är baserat på soja behövas. Vi kan odla vårt eget proteinfoder här i landet det finns ärtor och åkerböna som går att använda. Kanske inte lika potent som soja men det duger gott i ett annat typ av jordbruk som tar hänsyn till både djur människor och miljö.
  Vi här i den rika världen ska väl kunna betala vad det kostar istället för att som nu bara ägna oss åt utsugning av fattigt folk o i förlängningen stoppa pengar åt såna som sojabaroner o multinationella kemijättar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: