Hela Europa vänder sig emot EU:s godkännande av GMO-majs

Nu visar EU sitt rätta ansikte. I strid med en överväldigande majoritet bönder och konsumenter har EU-kommissionen beslutat godkänna tre majshybrider. Det är tre riktigt otäcka grödor som har manipulerats för att döda insekter och/eller för att tåla starka växtgifter.
Trots att man även i kommissionen känner till att nyttiga insekter som bin och humlor dödas av dessa växter och i vissa jordbruksdistrikt håller på att utrotas har kommissionen gått Monsantos lobbyister till mötes. Beslutet fattades efter 7 års moratorium vilket innebar förbud mot nya godkännanden.

Frankrike, Österrike, Ungern, Grekland och Luxemburg har förbjudit Monsantos majs, MON810 som tidigare var den enda gröda som var godkänd i EU. Detta i strid med EU-stadgan som säger att EU:s beslut ska gälla direkt i alla medlemsstater. Denna olydnad är hoppfull.

Schweiz som står utanför EU har fattat ett generellt förbud mot GMO-grödor.

Uppropet mot de tre GMO-grödorna har redan samlat över 50 000 namnunderskrifter som sänds till kommissionens ordförande Manuel Barosso. Du kan ge din åsikt till känna här

Trots att det är ett mycket starkt motstånd mot GMO i Sverige arbetar centerns jordbruksminister Eskil Erlandsson aktivt för att GMO-grödor ska odlas i vårt land samtidigt som han vill förbjuda andra medlemsländer att stoppa GMO-grödor. Samma miljöfientliga ståndpunkt intar Erlandssons partikollega, miljöminister Andreas Carlgren.
Rune Lanestrand

9 Responses to Hela Europa vänder sig emot EU:s godkännande av GMO-majs

 1. Kerstin skriver:

  Är det sant att de här genmodifierade majsen i sig dödar insekter? Var hittar man mer information om den saken i så fall?

  För det börjar ju bli ett stort problem iUSA att polinerande insekter försvinner, och vad det innebär tror jag inte att de flesta inser. Så om det är sant att genmodfinerad majs i sig dödar insekter och även bin och humlor m.fl. så är det ju en skandal av oanade mått att sådana får odlas.

  Gilla

 2. ingeborg skriver:

  Jag gjorde en snabb översättning på det engelska i ”nya fientligheter:
  ”Europeiska kommissionen har just godkänt odling av genetiskt modifierade grödor för första gången på 12 år och sätter GM lobbyns vinst före allmänhetens oro – 60% av européerna anser att vi behöver mer information innan livsmedel som kan hota vår hälsa och environment får framtas.Ett nytt initiativ ger 1 miljon EU-medborgare en unik chans att göra officiell begäran till Europeiska kommissionen. Låt oss bygga en miljon röster för ett förbud mot genmodifierade livsmedel tills forskningen är genomförd.”

  Gilla

 3. […] nya fientligheter 17 mars 2010 — standelion Dom ger sig inte, ska till varje pris tvinga på oss sina genmanipulerade grödor. Skriv på ett upprop mot dessa övergrepp – ”The European Commission has just approved growing genetically modified crops for the first time in 12 years, putting the GM lobby’s profits over public concerns — 60% of Europeans feel we need more information before growing foods that could threaten our health and environment.A new initiative allows 1 million EU citizens a unique chance to make official requests of the European Commission. Let’s build a million voices for a ban on GM foods until the research is done.&#8221

  Gilla

 4. Nina Edmundson skriver:

  Det är mycket värdefullt att få reda på dessa saker då de lyser med sin frånvaro i dagspressen.
  Jag ska genast gå in på din rekommenderade länk.

  Gilla

 5. Ingeborg skriver:

  En av dem som hårdast drev på att Sverige skulle gå med i EU var Bo Dockered. Köp gärna Bert Karlssons bok ”Mitt liv som Bert” och läs vad han skriver om Bo Dockered. Han säger att Bo Dockered är så nära en maffiaboss som man kan tänka sig.
  Nu skall Sverige vara med och hjälpa Grekland för de har dålig ekonomi. Varför då?
  Precis som Jan-Ola Gustafsson skriver så har vi chansen att rösta bort 7-partiet i höst. Kanske kan det komma en ny folkrörelse.

  Gilla

 6. Gröna tankar skriver:

  ”Nu visar EU sitt rätta ansikte”.

  Kära nån, det ansiktet har väl EU visat hela tiden.
  Det var bara innan folkomröstningen som vi skulle itutas, att EU i stort sett bara var en oskyldig handelsorganisation.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, du har fullkomligt rätt. Det borde förstås stått: ”Nu visar EU sitt rätta ansikte igen.” Att EU skulle utveckla sig till en överstatlig diktatur stod klart för oss, som startade Nej till EG, redan i början på -70-talet.
   Rune Lanestrand

   Gilla

   • Gröna tankar skriver:

    Då har vi samsyn i detta, Rune.

    Men säg, hur ska man kunna gå till val i höst, när det inte längre finns några partier som är skarpa EU-motståndare?

    Det fanns, tills för några veckor sedan, ett embryo till parti som verkade lovande. Men sedan ryggade ledningen och avstår nu från registrering. Globalpartiet, hette det.

    Gilla

 7. Jan-Ola Gustafsson skriver:

  Den som följt Andreas Carlgrens och Eskil Erlandssons ”karriärer” under några år har ju beklämmande nog fått se två exempel på hur man ska gå till väga då man ihärdigt klamrar sig fast vid makten oavsett vilka problem man skapar för den nation och befolkning vars tjänare man egentligen borde vara. Medan vi ännu har en sorts ”demokrati” så går det förhoppningsvis att rösta bort den sortens miljöfördärvare. I höst finns en utmärkt möjlighet att göra detta.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: