Be småbrukarna om ursäkt, Erlandsson

Jordbruksminister Eskil Erlandsson är en stor besvikelse för landets småbrukare och folk i glesbygden. Alla förhoppningar om en jordbrukspolitik som gynnar miljön och som inte missgynnar de mindre jordbruken har kommit helt på skam.
Genom att ta bort gårdsstödet för 13 000 småbruk har Erlandsson och centern förklarat krig mot landets småbrukare som i stället vill se en rättvis fördelning av statliga medel.
De stora statliga bidragen går som förut till att bygga ut redan stora miljö- och djurfientliga mjölk- kött- fläsk- ägg- och kycklingfabriker. Den granskning jag gjort av de statliga investeringsbidragen bekräftar detta.
Knappast någon annan jordbruksminister eller något annat parti än dagens storstadsfixerade centerparti skulle komma på tanken att försämra för de minsta på landsbygden. De som på sina små gårdar i skogs- och mellanbygder håller landskapet öppet.
Jag vill uppmana jordbruksminister Eskil Erlandsson att be landets småbrukare om ursäkt för den diskriminering de utsätts för och i kommande budget återinföra gårdsstödet till småbruken.
Missgynnandet av småbruken torde även stå i strid med regeringsformen som stadgar lika behandling av alla medborgare; ”att garantera lika tillgång till och rättvis fördelning av det gemensamma”.
Erlandssons engagemang för att införa GMO-grödor i Sverige och i EU står också helt i strid med vad en överväldigande majoritet jordbrukare och konsumenter tycker. Även här vore en reträtt och en ursäkt på sin plats.
Att Eskil Erlandsson i jakten efter en plats i solen övergett sitt bondearv framgår allt tydligare. Inte minst när han nu som kronan på verket ställer sig bakom den vidriga metoden att sprätta upp magen på tackor för att operera in befruktade embryon. Bara för att det ska finnas färskt lammkött till påsk.
De allra flesta konsumenter nöjer sig säkert med djupfryst lammstek om de får insikt i den ytterst motbjudande uppfödning som nu planeras och som har stöd från Jordbruksverket och Jordbruksdepartementet.
Blir det ingen ursäkt och ingen ändring av den miljö- djur- och småbrukarfientliga jordbrukspolitiken får landets småbrukare sätta sitt hopp till en ny förnuftigare jordbruksminister efter valet – oavsett valutgången.
Rune Lanestrand

4 Responses to Be småbrukarna om ursäkt, Erlandsson

 1. Inga-Lill J skriver:

  Det där med de indragna gårdsstöden kommer att drabba oss den dag vi säger upp det lilla arrende som vi har nu. Då kommer vi att hamna på 3 ha åker o då ryker gårdstödet. Än så länge har vi ca 6 ha. Men har de satt en gräns vid 4 ha så finns ju en risk att det kommer att knapra uppåt. Känner jag de här styrande personerna rätt så kanske gränsen kommer vid 10 ha nästa gång. Allt för att stödja de stora!

  Gilla

 2. Jan-Ola Gustafsson skriver:

  Kolla gärna i era bekantskaps- och vänkretsar om inte de också ställer upp på att underteckna detta upprop. Vi har ju redan modifieringar och artificiella ämnen i överflöd både i djurens och människornas mat och i allmänhet känner man inte alls till de långsiktiga effekter detta kommer att få. Det är inte så värst långt till den behövliga miljonen undertecknare för deltagandet verkar stort från många stater i Europa.

  http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/96.php?CLICK_TF_TRACK

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: