Askmolnet från vulkanen vid Eyjafjallajökull stämmer till eftertanke

Den isländska vulkanen är en lika ”obehaglig” som nyttig påminnelse om att vi människor är underordnade naturen. Ett faktum som i varje fall hos många makthavare mer eller mindre fallit i glömska under den tekniska revolutionen. Där tekniker och forskare fått oss tro att vi är osårbara och att allt kan lösas med forskning, innovationer och högteknologiska lösningar.
För min egen del drar jag paralleller till övertron på den ”rena kärnkraften” som av riksdag och stormedia betraktas som en närmast helt riskfri energikälla. Det kaos inom flyget som askan från Eyjafjallajökull har ställt till med är bara en susning i säven jämfört med en härdsmälta vid ett atomkraftverk i Europa. Med efterföljande radioaktiva moln i stället för askmoln.
Låt vulkanutbrottet och askmolnet som nu ligger över stora delar av Europa och som kan utbreda sig ytterligare bli en påminnelse om att vi måste bli mer ödmjulka inför naturen och överge övertron på att vi människor med högteknologiska lösningar kan sätta oss som herrar över naturen. Se min tidigare artikel; Krävs en härdsmälta i Europa.

Låt vulkanen på Island få oss att besinna oss och avbryta uppgraderingen av de gamla kärnkraftverken vars fortsatta drift kan liknas vid att spela rysk roulette. En liknande ytterst spektaulär effekthöjning i närmast uttjänta kärnkraftverk, med så mycket utmattad materia, har aldrig genomförts tidigare. Vilket innebär att de svenska kärnkraftverken tillhör de mest osäkra och farligaste i världen.
Hoppas att även riksdagens ledamöter börjar tänka om och i stället för att både uppgradera och bygga nya kärnkraftverk satsar på förnybar energi och sparande. Kräv att varje företag, myndighet, organisation, kommun och landsting upprättar en noggrann energisparplan. Det skulle göra uppgradering av gamla och satsning på nya kärnkraftverk ytterligare onödigt.
Rune Lanestrand

3 Responses to Askmolnet från vulkanen vid Eyjafjallajökull stämmer till eftertanke

 1. Bcminiclub.Com skriver:

  Bcminiclub.Com

  Askmolnet från vulkanen vid Eyjafjallajökull stämmer till eftertanke | Rune Lanestrands blogg

  Gilla

 2. this contact form

  Askmolnet från vulkanen vid Eyjafjallajökull stämmer till eftertanke | Rune Lanestrands blogg

  Gilla

 3. Inga-Lill J skriver:

  Känslan av att vi inte kan styra naturen är en nyttig påminnelse för oss människor.
  Många exemplar av vår art har en förmåga att tro att de kan styra allt på den här jorden. Men när såna här naturfenomen startar då är det bara för människan att rätta in sig i ledet och anpassa sig vare sig man vill eller inte. Sen kan det kosta miljarder varje dag eller inte. Vår ekonomi tar naturen ingen hänsyn till. Och med rätta den är ju ett skapat påfund av oss människor. Men där finns det ju också människor som tror att det är ekonomin som styr naturen och inte tvärtom.
  Detta med kärnkraften är ju hejdlöst att folk inte vill inse vilka enorma katastrofer som skulle kunna bli följden av ett stort haveri. Att bara stoppa huvet i sanden och låtsas som att risker inte ens existerar. Allt för att kunna hålla på med den ohållbara livsstilen som trots allt är rådande i hela västvärlden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: