Röda Korset och af Donner – toppen på ett isberg?

Har under många år misstrott de stora hjälporganisationerna. Det började med den stora tv-insamlingen Röda Fjädern som jag av en tillfällighet fick inblick i. Med jämna mellanrum dyker också de höga administrationskostnaderna upp i medierna. Men att det skulle vara så eländigt som nu avslöjas inom Röda Korset överträffar mina värsta farhågor.
Drar mig till minnes att Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg i det längsta försökte förringa misstankarna om förskingring mot Johan af Donner. Så sent som i fjol höst försökte han även tysta kritikerna inom den egna organisationen.
Vid första rättegångsdagen har framkommit att af Donner levt lyxliv för pengar som skulle använts till att hjälpa fattiga och nödställda. Helt stilenligt ställer han upp med lyxadvokaten Leif Silbersky som försvarare.
Hade det inte varit mer lämpligt med en billigare advokat när af Donner nu krävs på 5.2 miljoner från Röda Korset och 2.5 mkr från Cancerfonden. Ska frimureriet inom det ledande skiktet kunna rädda honom undan 8 års fängelse?
Varför ska en så obeskrivligt simpel tjuv som stulit från utsatta och sjuka människor, och skymfat alla de medlemmar som arbetar idéellt inom Röda Korset, ges en stjärnadvokat. Se även tidigare inlägg.
Jag utgår från att fd folkpartiledaren Bengt Westerberg kallas in som vittne. I egenskap av ordförande har han huvudansvaret för det som hänt. Undrar om den politiska skojaren Bengt Westerberg, som anställde Johan af Donner, ska slingra sig ur Röda Korset misskötsel?
Redan när Donner tillträdde varnades Röda Korset av tidigare arbetsgivare. Jag utgår också från att Westerberg, senast i samband med att domen faller för af Donner, lämnar sitt ”förtroendeuppdrag” inom Röda Korset. Time out har varit aktuellt länge.

Röda Kors – damen i Lane-Ryr som hör av sig med jämna mellanrum är fortfarande så f – d-.
-Jag tror att förskingringen inom Röda Korset bara är toppen på ett isberg. Alla de stora hjälporganisationer, inklusive Röda Korset, bör nu granskas av en oberoende utredning innan jag stickar några fler vantar eller skramlar med insamlingsbössan säger kvinnan i Lane-Ryr.
Vanskötsel inom Röda Korset är främst orsakat av ett systemfel. Felet ligger i att de politiska partierna mellan sig delar upp alla inflytelserika ordförande– och styrelseposter även i idéella organisationer. Många har inte ett dyft intresse av organisationens mål utan är främst ute efter höga arvoden men också för att säkra överhetens kontroll även av den civila sektorn.
Rune Lanestrand
gp svd dn

4 Responses to Röda Korset och af Donner – toppen på ett isberg?

 1. Kit Walker skriver:

  Johan af Donner borde naturligtvis ha uppträtt i rätten utan försvarare och erkänt all skuld. Dessutom borde han, likt Gandhi när han stod inför engelska domare, yrkat på det strängaste straffet. På så vis kunde han på ett litet sätt rädda sin syndiga själ.

  Gilla

 2. Inga-Lill J skriver:

  Dessa personer som gör sig skyldiga till såna bedrägerier, där man tillskansar sig pengar som intet ont anande människor har skänkt till att hjälpa nödlidande med, de går utanför det värsta man kan tänka sig inom ekonomisk brottslighet. Detta både etiskt o moraliskt.
  Att tänka tanken att göra något sådant enbart för sitt eget välbefinnande och för att kunna leva i lyx o överflöd det är minst sagt ÄCKLIGT!!
  En sån skulle sitta av sitt straff på vatten o bröd!

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Klart att den åtalade ska ha rätt till bästa försvarare. I det här fallet har af Donner redan erkänt de omfattande bedrägerierna. Så varför just Leif Silbersky.
  Du skriver att timtaxan är fastställd av domstolsverket. Men det gäller väl bara offentliga försvarare. Vad den enskilde betalar en privat advokat, som i fallet af Donner, bestämmer väl inte samhället.
  När det gäller ersättning till advokater så har även Silbersky fått bakläxa på sina advokaträkningar.
  Det som oroar är att den skicklige Silbersky gång på gång lyckas fria personer som är åtalade för grova ekonomiska brott.
  Frimureriet: Ta dig en titt i samhället och se hur överheten håller varandra om ryggen, ofta lierade med stormedia. Så förstår du säkert vad jag menar. Titta bara på skurkarna inom bankerna som satt hela samhället i gungning. Har ännu inte sett någon bankdirektör eller utlåningschef som åtalats. Ännu mindre behövt krypa in i fängelse för sina svindlerier som jag betraktar som värre än vanliga bankrån.

  Gilla

 4. Carl Högberg skriver:

  Ingen aning om frimurerier hit eller dit.

  Men ett par saker vet jag.

  Och det är att Silbersky inte är dyrare än någon annan advokat i Sverige. Alla advokater går nämligen efter samma timtaxa som fastställs av domstolsverket. Så oavsett om man har Silbersky eller någon enkel landsortsadvokat så kostar det staten lika mycket.

  En åtalad har rätt att välja advokat med vissa begränsningar. Sådana kan vara geografiska eller att advokaten av olika orsaker inte vill ta målet (tex tidsbrist eller jäv). Ju allvarligare brott desto enklare är det att få en advokat långt bort.

  Skälet till varför det är så här är att man resonerar som så att en åtalad har rätt till ett så bra försvar som möjligt. Betänk att på ena sidan står åklagare, polis och massmedia och det enda den tilltalade har som stöd är sin advokat.

  Jag må förakta och avsky brotten af Donner gjort sig skyldig till. Men han ska ha en rättvis rättegång med det ombud (advokat) som han önskar. Det är nämligen grundprincipen i en rättstat.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: