Välkommen till Vänersborg, Janne Josefsson

Jag känner mig trygg med rutinerna” säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén i Göteborg. Det är lite överraskande med tanke på det omfattande fiffel som Uppdrag granskning drog fram i ljuset. Belåtenheten över hur det fungerar inom förvaltningen i rikets andra stad kom lite väl snabbt för att vara helt övertygande.
Min erfarenhet som tidigare folkvald i Vänersborgs kommun och i Västra Götalandsregionen säger mig att de oegentligheter som höga tjänstemän begått i Göteborg förekommer i många kommuner och landsting.
Att högsta politiska ledningen försöker verka överraskade är ofta ett spel för gallerierna. Oegentligheter inom de offentliga förvaltningarna kommer som regel snabbt fram till den högsta politiska ledningen. Det varningsbrev som bl a sänts till revisorerna borde man gått vidare till toppen med.
Mitt tips är att även Göteborgs starke man Göran Johansson och hans efterträdare Anneli Hulthén kommer att höras om sitt politiska ansvar innan den omfattande mutskandalen har nått vägs ände.
Mina möten med Johansson, i Västra Götalands-regionen, gav mig en oförklarlig känsla av obehag som sitter kvar. Hulthén har jag aldrig träffat.
Det finns också gott om rapportörer i synnerhet inom en kommun som Göteborg där så många tjänstemän har rätt partibok. Så är det för övrigt i de flesta s-kommuner där partiet suttit länge vid makten. De borgerliga anställer också sina egna men sitter sällan lika länge vid makten. Och får ofta dras med tjänstemän som tidigare är s-rekryterade.
Så var det i Vänersborg kommun när jag kom in i kommunstyrelsens presidium. De egenmäktiga politiskt rekryterade tjänstemännen saboterade den nya borgerliga majoriteten så gott de kunde. Det var ett mycket fult spel som försiggick bakom kulisserna. I det här fallet i samklang med några av ttela:s, s-reportrar.
Utan ”partigängare” som bl a kommundirektören Guy Mahlviker, kommunsekreterare Maud Rudqvist och den politiskt korrekte informationschefen Thomas Fridén (tidigare reporter på ttela) hade socialdemokraterna aldrig fått igenom det vansinniga beslutet att bygga Arena Vänersborg.
Fridén har i sitt devota fjäskande för den lika maktberusade som omdömeslösa S-C – majoriteten, med näringslivschefen och före detta kommunalrådet S Anders Larsson i täten, slagit rekord i vilseledande information både till media och allmänhet.
ttela:s chefredaktör Allan Johansson som helt okritiskt backade upp arenan på sin andefattiga lördagsspalt har dessbättre fått silkessnöret nu. Vet inte om det har blivit bättre för vi har sagt upp prenumerationen.
Invånarna i Vänersborgs kommun är, i motsats till kommunledningen i Göteborg, inte trygga med rutinerna. Ja egentligen finns det väl inga rutiner utan arbetarkommunens mångåriga ordförande som också är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, Marie Dahlin, låter mer politiskt förvirrad för var dag som går.
I går kunde Dahlin inte ens förklara för Radio Väst varför Vänersborgs kommun har inställt betalningen till företag som utfört arbeten på Arena Vänersborg, lyssna här
Välkommen till Vänersborg, Janne Josefsson.
Rune Lanestrand

3 Responses to Välkommen till Vänersborg, Janne Josefsson

 1. Spelar nog ingen roll vad det är för färg på partiboken när man blir fartblind och maktfullkomlig. Vårt demokratiska system, styrelseskick och administrationer borde kanske ses över både en och två gånger av oberoende (?) tjänstemän/granskare ( för säkerhet skull anonyma )

  Gilla

 2. Gösta Walin skriver:

  Hej Rune
  Mycket bra inlägg även om det blev lite mycket på en gång som påpekats. Men du kommer säkert igen i dessa angelägna frågor.
  (Sen hade det blivit lite fel i texten i mailet. Där står ”Med partigängare som bl a kommundirektören Guy Mahlviker….” i stället för ”Utan partigängare som…”

  Gösta
  Tack, det är rättat.
  Rune

  Gilla

 3. Johan skriver:

  Hej Rune,
  Det är riktigt det du skiver, men jag tycker att det bättre bör framgå att ditt inlägg berör tre helt olika problem denna gången.
  1. Ekonomisk koruption och mutor, något som antagligen är lika vanligt/ovanligt i den offentliga sektorn som den privata
  2. Tjänstemän med ”rätt” partibok anställs och förblir lojala mot sitt parti, i stället för att vara lojala mot sin arbetsgivare (vi medborgare och skattebetalere)
  3. Arena Vänersborg, ett gigantiskt kommunalt monument beslutat av politiker som inte vet hur man passar på våra skattepengar och dessutom inte kan något om projektstyrning.

  Alla tre problemen är värda både din och Janne Josefsson granskning. Kämpa på!

  Svar:
  Ja, jag borde varit klarare med detta.
  Rune Lanestrand

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: