Centern röstade sig under 4-procentspärren

Sorgens dag. Kärnkraft – världens farligaste energikälla ska vara kvar i Sverige. Samtliga centerledamöter, utom de rakryggade Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren, röstade för att de gamla kärnkraftverken kan ersättas med nya.
Maud Olofsson och hennes svekfulla riksdagsgrupp har nu bara att ställa in sig på valnattens likvaka. Inte ens vi som var med och förde partiet till den stora segern i kärnkraftsvalet 1976, orkar längre att sörja. <a href="”>Centerpartiet fick då 24 procent.
Dagens resultat var väntat sedan praktiskt taget alla de stora medierna har drivit ren propaganda för kärnkraften. De stora drakarna med Bonnierpressen i spetsen, SVT, TV4, Ekot och en stor mängd fackpress har under en längre tid mer eller mindre lobbat för kärnkraftsindustrin.
Skulle vara intressant att veta hur många propagandainslag för kärnkraften som t ex överhetens pipa, KG Bergström har gjort. Borde i avskräckande syfte vara ett lämpligt examensarbete för journaliststuderande.
Det ser mörkt ut för oss som vaknar i vargtimmen och inte kan somna om när vi tänker på att reaktorn i Forsmark bara var 20 minuer från ett haveri. Gud bevare oss för att Hans Palmstierna får rätt. Han förutspådde att det blir inget stopp för kärnkraften förrän det händer en härdsmälta vid ett kärnkraftverk i en tätbefolkad del i Europa.
Rune Lanestrand

5 Responses to Centern röstade sig under 4-procentspärren

 1. Eva Ivarsson skriver:

  Håller med er Rune och andra – stor sorg och oro i hjärtat, att makten och oförståndet alltid ska råda!Var är debatten, kritiken och framtidsvisionerna? Vill de flesta ha uranbrytning i Sverige, för det måste vi klart ha om vi ska driva kärnkraften, och vad skulle det innebära? Greenpeace visade väl tydligt enkelheten att sabotera t.ex. Avfallsfrågan som ingen har svar på – vem tar ansvar? Co2-fri energi- hur tänks det då? Kommande generationers säkerhet var finns den? ”Ren”-energi ska exporteras och pengar dras in till Sverige-maktnissarne gnuggar händerna!Som bin surrar framtidsoron i hjärnkontoret. Tack alla ni som jobbar för ett hållbart ”hem” för oss medborgare (och bina)

  Gilla

 2. Linda skriver:

  Och vem har glömt Federlays tårar i FRAomröstningen?

  Man skäms.

  Gilla

 3. Krister skriver:

  Den moderna tekniken är självförstörande. Civilisationer har uppstått och förintat sig själva i Universum ett otal antal gånger. Så snart en civilisation upptäcker kärnklyvningen blir den självförstörande. Människans herravälde över jorden har hittills varat i 10.000 år. De senaste 100 åren har utvecklingen varit exponentsiell. Kanske civilisationer som överlever är de som klarar av att förvalta sina resurser väl och utsträckt i tid.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Det kanske sämsta med beslutet är att kärnkraften står i vägen för alternativa energikällor och sparande. Dessutom innebär riksdagsbeslutet att det blir ännu svårare att stoppa uranbrytning i Sverige. Själv anser jag att riskerna är så stora att en snabb avveckling är det enda rätta. Det skulle sätta fart på alternativen och vi står beredda när nästa ”Tjernobyl” inträffar. Den kan också inträffa i Sverige då våra gamla kärnkraftverk går med uppgraderad effekt och därmed är mer riskabla.

  Gilla

 5. Anders skriver:

  Jag tycker inte att detta förslag är speciellt farligt. Egentligen innebär det ju bara att vi inte kommer bygga ut kärnkraften, men ersätta den vi har med ny. Ungefär Status Quo.

  Det finns ju positiva delar också, som att ägarna till kärnkraftsverk blir mer skadeståndsskyldiga vid en incident.

  Jag tror fortfarande att kärnkraften kommer att avvecklas, någon gång, men inte just nu.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: