Centern vill ha mer antibiotika till djuren

Centerpartiets politik blir allt märkligare. Nu vill partiet och jordbruksminister Eskil Erlandsson ge djuruppfödare ökad möjlighet att ge antibiotika. Partiet vill utöka s k ”villkorad läkemedelsanvändning.”
Förslaget innebär utan tvekan ökad användning av mediciner som redan är för stor både bland både djur och människor. Villkorad läkemedelsanvändning förekommer i dag och ges till de stora djurfabrikerna.
De hemska bilder som vi sett från svinfabrikerna med döda och nertrampade grisar i hopträngda fållor blir fler om centern får som de vill. Det är i dessa vidriga förhållande som det används stora mängder antibiotika. Så hopträngda djur blir sjuka och klarar sig inte utan antibiotika.
Denna vidriga form av uppfödning är den som gynnas av statsmakten och som har LRF:s fulla stöd. Nu har dessa tydligen fått så stort inflytande inom centern att de fått med sig partiledningen på ännu mer generösa regler för antibiotikaanvändning.
Det är tydligen inte bara Stockholmscentern, med sin valplan för att bilda ett klassparti för de som har en årsinkomst på mer än 400 000, utan nu också hela centerpartiet, som drabbats av solsting.
I stället för detta huvudlösa förslag borde jordbrukspolitiken inriktas på ekologisk kött- fläsk- ägg- kyckling- och mjölkproduktion i mindre enheter med personlig omsorg. Då försvinner i stort sett behovet av antibiotika till djuren.
I dag går årliga miljoner i statsbidrag via Jordbruksverket till fler och större djurfabriker.
DN har i dag en intressant ledare om centerns lika obegripliga som ansvarslösa utspel.
Via maten sprids djurens mediciner till oss människor och bidrar bl a till fler antibiotikresistenta bakterier.
Rune Lanestrand
DN

2 Responses to Centern vill ha mer antibiotika till djuren

 1. Eva Ivarsson skriver:

  Håller verkligen med er Rune och Inga-Lill! Vart är vi på väg? Samtidigt är vi många som efterfrågar hållbar, närproducerad, ekologisk och näringsriktig mat. Konsumenterna (vi) är trots allt enormt stor grupp som inte kan förbises. Man vill kunna se och följa produktionen för att göra sitt val, och med tanke på framtiden och oljans sinande så är det nog dags att vårda vår åkermark och våra djur ,vare sig man föder upp djur eller odlar grönsaker, samt att återföra de ”gamla” kunskaperna till våra barn, de lär behövas och bör bevaras, för mat och värme måste vi ha! Och prisera till bönderna måste upp så man kan leva på sin gård – bättre och nyttigare att äta en mindre bit kött av bra kvalitet än stor bit av billigt ”industrikött” samma gäller för mejeriprodukter, ägg, kyckling, fisk o.s.v.

  Gilla

 2. Inga-Lill J skriver:

  Att i princip släppa loss antibiotikaanvändningen leder oss ju ytterligare åt fel håll. De flesta av de resistenta bakterierna finns ju bland både djur o människor, på så sätt undergrävs ju arbetet inom humansjukvården mot mindre användning av antibiotika. Detta om djursjukvården istället ska öka sin användning. En minskning ska ju gälla för både människor o djur annars blir det ju verkningslöst. Men som sagt djurhållningen i många stora besättningar är ju under förhållanden som är ”Auschwitzliknande” så för att inte dö direkt så måste de ju medicineras. Detta är väl framför allt inom gris o kycklinguppfödning. Här kommer ju åter debatten om våra matpriser upp. Pressen på priserna på mat är som jag ser det en stor bov i detta drama. Mat har som bekant aldrig varit så billig som den är nu. Men man bör nog se sig omkring lite och se hur det har blivit med livsmedelsproduktionen. Jordbrukspolitiken är ju totalt snedvriden. När en lantbrukare inte kan leva på en gård på 5-600 ha utan måste ha arbete vid sidan, då är det mycket som är FEL!! Förr kunde ju en hel familj försörja sig på en gård av vår storlek, 25 ha!
  Undrar ibland vart det ska leda vart det ska sluta med. Undergång?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: