Våga lämna Afghanistan

Våga lämna Afghanistan är en travesti på dagens ledare i Svenska Dagbladet med rubriken ”Våga stanna kvar i Afghanistan.” Här hemfaller ledarskribenten till det kalla krigets retorik. Passar det inte västvärlden sätter vi in militär för att hjälpa den ”goda sidan” i landet.
Så lät det även under vietnamkriget, gulfkriget, irakkriget på svd:s ledarsida och så låter tyvärr ryggmärgsreflexen än i dag. USA och de allierade har alltid rätten på sin sida att kriga och döda runt om i världen där den rika världen vill komma åt naturtillgångar eller strategiska lägen för NATO:s trupper och militärflygplatser.
Svenskans argument är ytliga, fyrkantiga för att inte säga rent enfaldiga och andas en stor portion förlegat postkolonialt tänkande. En bekväm och orättfärdig idéologi som har ställt till med så oerhört mycket lidande för andra folk runt om i världen.
För alla oss som inte är besatta av denna övermänniskoidéologi är det en självklarhet att Sverige utan dröjsmål ska ”våga” dra hem sina trupper från Afhghanistan. Och i stället satsa på civila humanitära insatser.
Tex att bygga barnhem i Afghanistan för alla de barn som blivit hemlösa efter att de ”fredsbevarande” ISAF-strykorna dödat deras föräldrar. Inte heller efter Wikileaks hedervärda publicering vet vi hur många tusentals oskyldiga civila som dödats.
T o m april 2010 hade 1724 ISAF-soldater dött i Afghanistan. 1044 amerkaner, 281 britter. Även fyra svenskar enligt Wikipedia. Och i dag, 7 augusti, ytterligare två danska soldater. Helt i onödan.
Rune Lanestrand
SVD href=”http://www.dn.se/debatt/socialdemokratin-maste-andra-sig-om-afghanistan-1.1156988″>DN DN
GP
SVD
DN SVD GP

6 Responses to Våga lämna Afghanistan

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Det behöver inte jag göra då gammalmedierna matar oss varje dag med Talibanernas övergrepp medan dödandet av civila och sårade från USA-ockupanterna förtigs.
  Både USA:s tidigare ambaassadör och USA:s tidigare chef för styrkorna i Afghansitan säger att bomber och soldater inte löser problemet.
  Tror inte du också innerst inne att det är bättre med civila, humanitära insatser i stället för att skicka soldater till ett krig som t o m Pentagon har insetta inte kan vinnas.

  Gilla

 2. Anders B skriver:

  Re: Sture Nilsson

  Vad med Talibanernas skändligheter mot det Afghanistanska folket. Ska du inte ta upp den frågan också, Sture?

  Gilla

 3. Leif skriver:

  Nybliven läsare av din blogg.
  Tycker om det mesta.
  Fast i Afghanistan är det speciellt.
  Jag tycker inte man kan säga, ”Sverige ut ur A.” (Lika lite kan man säga tvärtom. Bara om man varit där. Inte som ”turist”. Utan varit med i HELVETET TILLSAMMANS MED AFGHANERNA. Det är faktiskt möjligt utan att vara militär.

  Gilla

 4. Göran Andersson skriver:

  Eftersom det är till föga gagn med att tala för döva öron att tala om att bedriva krig inte är helt ofarligt,så låter jag bli det. Jag anklagar inte de danska soldaterna för feghet heller. Dessa krigare tycks mig leva efter den devis som antikens grekiska mödrar förmedlade till sina söner när dessa drog i fält, ”kom hellre hem på skölden än utan den.”

  Gilla

 5. […] med fredliga humanitära insatser i stället för krig och elände? Och som kan säga ifrån till de vilsekomna ledamöterna i alliansens arbetsgrupp för utrikes- och försvarspolitik. Rune […]

  Gilla

 6. Sture Nilsson skriver:

  Märkligt att Socialdemokratins gräsrötter(om det nu finns några sådana?)inte reagerar tydligare mot de skändligheter som det afghanska folket får utstå från de s.k fredframkallande trupperna.Här är ju en fråga där borgarregeringen borde få slåss ensamma, i all sin unkna människoföraktande överhetsideologi, lik den som Svenska dagbladet förfäktar i frågan.
  Som LO-medlem skämms jag över de s.k abetarpartiernas schackrande i frågan.DVS inte kunna enas om att Sverige skall lämna Afghaistan NU

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: