ttela stoppar kritik mot Arenan

Det har länge varit känt att ttela stoppar många insändare som tidningen tycker är för kritisk till de ledande politikerna i Vänersborg. Särskilt håller de koalitionen socialdemokraterna och centern om ryggen.
Hade vi haft en normal journalistisk granskning i lokaltidningen ttela hade S Anders Larsson och de ansvarslösa politiker, som i strid mot en stark folkopinion drivit igenom Arenan, varit borta ur politiken för länge sedan.
I stället skrev f chefredaktören Allan Johansson nedlåtande om oss som samlade namn och krävde folkomröstning om Arenan. Samtidigt som tidningen på alla sätt backade upp det tokiga Arenaprojektet. Glädjande nog fick Johansson sedan silkesnöret.
Min förhoppning på en mer frihetlig publicistisk anda i ttela med den nye chefredaktören Morgan Ahlberg har kommit på skam. Tyvärr fortsätter man att på webben med denna dåliga vana, från papperstidningen, att stoppa kritik mot de kommunala makthavarna.
Min länkning till ”Arena Vänersborg-träsket allt djupare” strök ttela efter ett par timmar. Intresset var stort och många länkade.
När jag frågade varför fick jag ett ganska snorkigt svar på ttela under kommentarer till den inställsamma intervjun med S Anders Larsson. Där Larsson som vanligt slapp besvärande följdfrågor.
Sedan fick jag ett mera hyggligt svar per mail från webbredaktören Andreas Engblom. Publicerar det och mitt svar till honom:

”Hej.

Med risk för att åter bli anklagad för att censurera dig låter jag bli att publicera ditt senaste inlägg, då det återigen strider mot de regler som du accepterat när du kryssat i ”Ja, jag accepterar villkoren.”
”Det är inte tillåtet att skriva kommentarer som avviker från ämnet […]” är ytterligare en av de regler som gäller för ttela.se. Konstiga eller inte, villkoren står klart och tydligt att läsa och gäller alla.
Jag väljer att mejla dig direkt i stället för att föra en sån här debatt på plats som är ämnad för annat. Det här är inget personligt mot dig, jag hanterar alla kommentarer som inte följer våra villkor på samma sätt.
Det är inte jag som upprättat reglerna för vår sajt, och jag har inte befogenhet att ändra på dem. Om du har synpunkter på villkoren föreslår jag att du vänder dig till vår ansvarige utgivare, Bo Zetterlund.

Vänligen
Andreas Engblom
Webbredaktör
TTELA ”

Hej Andreas,
Tack för ett hyggligt svar. Min kritik gäller förstås inte heller dig personligen. Jag förstår att inte du har skrivit reglerna för ttela som du naturligtvis inte har annat än att följa.
Jag uppfattar dock ttela:s inställning (rätt eller fel) som en form av censur. Bl a därför att jag har så otroligt dåliga erfarenheter av ttela som under åren stoppat, klippt och stympat mina inlägg. Ibland till oigenkännlighet. Många andra skribenter har gjort samma erfarenhet.
Av den anledningen har jag sedan att par tre år slutat skriva debattartiklar och insändare i ttela. Blev glad när jag tyckte mig se lite mer yttrandefrihet på W och började skriva någara kommentarer och blogga. Men nu är jag lika besviken på ttela som tidigare.
Jag hade så innerligt hoppats att det skulle ske en radikal förändring med den nye chefredaktören. Men så blev det tyvärr inte.
Det var ju också en bedrövlig intervju med S Anders Larsson som i stort sett slapp alla de följdfrågor som borde ställts. På samma sätt har tidningen har under många år hållit Larsson och även kommunalråden under armarna.
Som du förstår så länkar jag till flera tidningar och har inte någon gång mötts av den kritik som ttela riktar mot mitt sätt att länka.
För min del är det bara att acceptera. Redaktören har sista ordet.
Vänliga hälsningar
Rune Lanestrand
(Nu till något mycket roligare. Kristina och jag sätter kurs mot det vackra Värmland och ”Utmarksmusiken” på Ransbysätern.
Med munspel och fiol i bagaget.)

One Response to ttela stoppar kritik mot Arenan

 1. Hej, Andreas och Bo Zetterlund på TTELA samt Rune!

  Det som finansierar en tidning är väl till stor del annonser och tillgång till trovärdig information? En säker källa är ofta personer med många omfattande uppdrag. Därmed är det kanske klokt att tänka innan man skriver och hoppar in i Arenan? Tidningens ägare tvingas ibland välja mellan strypt information eller att skriva vad läsarna tänker.

  Kritiska tankar har även mindre kommersiell bärkraft i ett litet språkområde som svenskan. Dessutom förstår vi nog inte att ta tillvara det faktum att många norrmän och finnar använder det svenska språket.

  Men trots allt. Det som är skrivit är skrivit.

  Sommar Hälsningar
  Från Bästkusten
  Engelbrekt Larsson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: