Konsumenterna är grundlurade

Jordbruksminister Eskil Erlandsson hycklar som vanligt. Å ena sidan vill han ha ursprungsmärkning på kött men anser samtidigt att det blir väldigt dyrt. Tidigare har han skyllt på att det är för krångligt.
Erlandsson lyssnar främst på den LRF-styrda bondekooperationen och så länge Scan säger nej så händer inget. LRF låtsas nu vilja ha märkning men har aldrig drivit den frågan då både
LRF och Erlandsson är för svinfabriker och stordrift i stället för kvalité.
Var klämmer då skon? Jo, vid en ordentlig märkning skulle det avslöjas för konsumenterna att Scan importerar stora mängder kött.
Scans dotterbolag Annerstedt – Flodin importerade kött till Sverige för dryga miljarden 2009. Till Finland för 732 mkr, Baltikum 1,5 miljarder och till Polen för 2,5 miljarder.
Efter finstyckning, rökning, malt till köttfärs eller annan ”förädling” i Sverige kan köttet sedan enligt reglerna säljas som svenskt. Allt för att förvirra konsumenten.
Konsumenterna är grundlurade och får inget gott kött så länge djur föds upp i onaturliga miljöer med högkoncentrerat foder och stor användning av antibiotika för att djuren ska överleva i så trånga utrymmen. Djuren lider av ständig diarré och är aldrig riktigt friska.
De bilder som visades förra året på misshandlade djur i djurfabrikerna är dessvärre mer vanliga än man kan eller vill tro.
När Eskil Erlandsson (c) och LRF kräver stopp för djurfabrikerna, och ifrågasätter de generösa statliga investeringsbidragen som uteslutande gynnar den hänsynslösa rovdriften på djuren, ska jag ta dem på allvar.

Rune Lanestrand

DN SVD SVD SVD SVD

4 Responses to Konsumenterna är grundlurade

 1. Fredrik skriver:

  Ge mig kött till ett lågt pris.
  Tex fläskarre för 29.90/39.90
  kg från Danmark och jag slår till!
  Jag bryr mig varken om LRF eller
  Djurskyddorganisationers malande.

  Gilla

  • Inga-Lill J skriver:

   Ja det är tack vare sådana personer som dig som djurhållningen ser ut som den gör idag. Det är när bara pengarna får bestämma allt!

   Gilla

 2. Kjell Zetterström skriver:

  Jag känner mig grundlurad och besviken.
  Vi och då framförallt min hustru försöker alltid att handla ekologiskt och kravmärkt. I de fall vi ej får tag på detta så väljer vi svenskt kött och då i tron att Sverige har en bättre djurhållning. Är det nu så att vi i alla fall får utländskt producerat kött i tron att det är svenskt så är det ju rent bedrägeri.
  Hade jag bara unset av karaktär så blev jag vegeterian.
  Kjell Zetterström

  Gilla

 3. Christer skriver:

  Detta att vi år 2010 fortfarande har så dåliga etiska och moraliska regler och insikter att vi tillåter dessa djurfabriker att existera är förståss väldigt tragiskt.

  Detta är ett tragiskt resultat av det industriella jordbrukets totalt empatilösa jakt på ständigt mera avkastning och större lönsamhet.

  Att behandla levande djur på det fullständigt inhumana och känslolösa sätt som man gör i dessa djurfabriker är skamlöst bortom ord och djupt stötande. Man önskar faktiskt att de bönder som behandlar sina djur på detta sätt själva ska få återfördas till att bli behandlade på samma sätt.

  Att detta onaturliga sätt att hålla djur instängda på – i små trånga utrymmen med total avsaknad av möjlighet till naturligt beteende och liv under hela deras tragiska liv – också förr eller senare på ett eller annat sätt skulle slå tillbaka på de människor som köper produkterna från dessa djur (ofta för att det är billigt) är förståss inte helt förvånande.

  Själv köper jag så ofta det finns möjlighet ekologiska produkter (när det gäller mejeriprodukter och ägg enbart ekologiskt) – dels därför att jag på detta sätt hoppas stötta utvecklingen till en bättre framtid med ett sundare och naturligare jordbruk, men dels också därför att jag ser maten som en av de få saker som det faktiskt är värt att lägga lite extra pengar på för att få bra produkter fria från gifter och allt annat skit som kommer ur det moderna industrijordbruket.

  Tyvärr så tillhör jag fortfarande en minoritet av befolkningen som kommit till denna insikt. Men förhoppningsvis så kommer viljan till och kraven på förändring att växa sig starkare hos folk i takt med att nya skandaler runt dessa djurfabriker och det industriella jorbruket avslöjas.

  Tragiskt nog så kommer det dock att dröja innan vi ser konsekvenserna av att folk äter kött av djur som proppas fulla med läkemedel och antibiotika eller grödor och grönsaker som sprutats med allsköns gifter. Och när dessa konsekvenser väl blir uppenbara så kan det mycket väl vara för sent för dessa människor att ändra sitt beteende.

  Var och en får ju dock välja själv och sedan ta konsekvenserna av sitt eget handlande och det blir säkert en klen tröst för dessa stackars människor att de i alla fall lyckades att spara några kronor på maten…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: