Jordbruksverket skjuter friska kor

Första gången Jordbruksverket gick på kojakt var 1989 då man lät skjuta 6 friska kor på en äng i Ljungskile. Därför att de saknade gula brickor i öronen.
De friska och välmående korna skickades till destruktion trots att det var verkligt fint kött. Beslutet togs av dåvarande generaldirektören på Jordbruksverket Ingbritt Irhammar.
Det gick som en chock genom bondesamhället. Är detta Sverige undrade bönderna och fick stöd av en bred allmänhet som reagerade mot detta omotiverade övervåld. Avsikten var att skrämma till blind lydnad. Men reaktionen blev den motsatta.
Reaktionen lät inte vänta på sig.
Småbrukare demonstrerade utanför Jordbruksverket i Jönköping. Med sig hade de en ko utan öronmärken men polisen vägrade ingripa. Och Irhammar försökte gömma sig bakom sitt stora skrivbord. Till slut gav hon efter och släppte in ett par demonstranter som hon mötte mycket nonchalant och nedsättande.
Reaktionen mot Irhammars uppträdande och galna beslut om att skjuta fullt friska kor och sedan skicka dem till destruktion blev så omfattande att hon tvingades avgå.
Men hon blev inte lottlös. Irhammar som tidigare varit ordförande i centerns kvinnoförbund fick som andra politiker, som gjort sig omöjliga, full lön och placerade i regeringskansliet.
Där går ständigt och drar en skara misslyckade generaldirektörer och höga statliga ämbetsmäm som misskött sig. Den politiska adeln skyddas till varje pris..
Efter några år, 1996 fick Irhammar i uppdrag att leda en utredning om jämlikhet som bar namnet ”Könsperspektiv i regionalpolitiken”. Den blev det helt tyst om?
Rätt person som aldrig skulle vågat skjuta korna i Ljungskile om de tillhört en godsherre. Nu var det en enkel liten småbrukare som inte ville plåga sina kor med de stora gula märkena i öronen.
Nu har generaldirektören på Jordbruksverket Mats Persson låtit skjuta 17 friska kor i en hage i Skåne därför att flera inte hade brickor i öronen. Och att man inte kunde fastställa ägaren. Korna skickades som i fallet Ljungskile omedelbart till destruktion. Upprörande. Fin mat som det är både synd och skam att inte använda.
Den här gången är den öppna reaktionen inte så stark. Jordbruksverket har så till den milda grad, med alla sin regler och förordningar, skrämt de flesta bönder till tystnad. Och stormedia har också vant sig. Ytterst lite publicerat om övergreppet.
Jordbruksverket senaste dödsskjutning av friska djur är ett lika skrämmande som lysande exempel på hur man kan vänja en befolkning vid all större ofrihet.
Tumskruvarna dras åt precis som i fallet med Jordbruksverkets helt onödiga och hänsynslösa massvaccinering mot Blåtunga. En kampanj som genomförts mot de flesta djurägarnas vilja. I vissa fall med polishandräckning. Hotet är hela tiden indragna EU-bidrag.
Gör vi inte motstånd nu får vi ett samhälle som mer och mer påminner om statens förtryck i det forna Sovjetunionen. I Sverige styrs jordbruksverket allt mer av djurläkemedelsindustrin och hela det jordbruksindustriella komplexet med Monsanto och de övriga GMO-jättarna i spetsen.
Rune Lanestrand

3 Responses to Jordbruksverket skjuter friska kor

 1. Sven-Olof Olsson skriver:

  Från början lade jag in kommentarer på Rune Lanestrands blogg därför att vi har olika uppfattning i frågan om kärnkraft. Ändå kan jag mycket väl förstå och respektera hans inställning. Sen har det i det ena inlägget efter det andra visat sig att jag kan instämma i Lanestrands inlägg. Särskilt i det senaste. Jag var en av dom som blev mycket upprörd när man gick in i en beteshage och sköt friska kor därför att de saknade gula brickor i öronen . Korna var ju hemma i sitt eget revir!
  Nu har det alltså hänt igen utan att det blir uppmärksammat i media. Undrar vilka ansträngningar som har gjorts för att ta reda på vem som äger korna. Jag tror att det ligger mycket i Lanestrands slutsatser som jag instämmer i. Vi håller på att vänja oss vid allt större ofrihet som vi borde göra större motstånd mot.

  Gilla

 2. Astrid skriver:

  Jag kritiserar Länsstyrelsen i Skåne på min blogg. Jag har blivit en nagel i ögat för dem och trakasseras med ständiga djurskyddsinspektioner, orimliga förelägganden, krav på avgifter hot och förolämpningar. Många i min omgivning är bokstavligen på väg att gå under! Hjälp till att få ett slut på detta maktmissbruk!

  Gilla

 3. Inga-Lill J skriver:

  När jag läser sånt här så väcks revoltören inom mig!
  Man skulle vilja förklara krig mot ett sånt etablissemang! EU-stöden är ju som en effektiv fotboja på alla lantbrukare stora som små. Vi är idag så fast i det här systemet så att ingen kan klara sig helt utan dessa ”Allmosor” från EU. Därför utgör det ju ett styrmedel för allsmäktiga statliga verk som jordbruksverket och med Bryssel bakom. Upp med pekpinnen så snart någon enskild lantbrukare vill tänka o göra något efter eget huvud. Då blir ”straffet” indragna stöd vilket kan leda till ekonomisk katastrof för en del. Särskilt om man sitter med mycket skulder och dessutom har den piskan på ryggen.
  Skall lantbrukaren åter bli fri att agera efter eget tänkande igen så måste EU bort!!
  Min man o jag hoppas bara att hela EU ska gå över styr på eget grepp så att säga falla i sin egen byråkratiska jättefälla och strypa sig självt i sina egna vansinniga regelverk.
  Det kanske skulle behövas en rejäl resning från gräsrötterna!! När jag skriver så här så kommer nog SÄPO o flaxar med FRA lagen om att de har rätt att kolla alla mail o hemsidor.
  Ja ”suck” vad är det för värld vi lever i?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: