Moderaterna ska frälsa världen med GMO-grödor

”Som ett led i biståndsminister Gunilla Carlssons satsningar för ökad livsmedelssäkerhet, bjuder UD och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) in till ett seminarium onsdag den 18 augusti i Alnarp om tryggadlivsmedelsförsörjning för utvecklingsländerna.”
Rubriken för seminariet är; Kan genmanipulerade grödor rädda matkrisen?
Fokus för seminariet ligger på växtförädling och genmanipulerade grödor, GMO.
Det frågetecken som står i rubriken på pressinbjudan kan man ta bort direkt. Och ”livsmedelssäkerhet” kan man rätta till livsmedelsosäkerhet. För bland talarna finns bara hänförda GMO-anhängare.
Talarna är, enligt pressinbjudan; Lisa Sennerby Forsse, rektor vid Lantbruksuniversitetet, SLU. Rutger Persson, Svalöf Consulting, Carl-Gustaf Thornström, docent vid CGIAR-institutet och Mattias Zetterstrand, Monsanto.
Samtliga är på olika sätt knutna till Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR) som är en ren lobbygrupp för GMO inom jordbruket. En riktigt obehaglig organsiation som går GMO – industrins ärenden under täckmantel forskning. Och SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse är så hängiven GMO-företrädare att LRF knutit henne till sitt stall.
Sennerby är ledamot i RLF:s Jämställdhetsakademi. (Fint ska det vara) Tillsammans med bl a LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson, Niklas Ekdal och Pontus Schultz. Ekdal är programledare i tv och tidigare chefredaktör för Expressen och Dagens Nyheter. Schultz är chefredaktör för Veckans affärer.
Var i samhällstoppen har bläckfisken LRF (Landsbygdens Rena Fördärv) inte ute sina snärjande tentakler? Mycket kan köpas för pengar och höga arvoden. Pengar som bonden skulle haft.
Gunilla Carlsson är liksom den övriga moderattoppen överens med LRF om GMO-teknikens välsignelse. Så från det hållet kan vi vänta lika lite hjälp, med att sprida information om GMO-grödornas enorma risker, som från landets jordbruksminister.
Rune Lanestrand
LRF:s jämställdhetsakademi Moderaterna Newsdisk Webfinanser Silobreaker

8 Responses to Moderaterna ska frälsa världen med GMO-grödor

 1. Bosse J skriver:

  ”lösningar som skulle kunna hjälpa miljoner människor ifrån svält och avlasta världen vad gäller den enorma börda som befolkningstillväxten innebär”

  GMO löser inte några problem med svält här i världen och är heller inte ämnade att göra det. Giriga och hänsynslösa multinationella storföretag som försöker skaffa sig fullständig kontroll av matförsörjningen är vad det handlar om. Ingen som helst tanke på människors väl och ve är inblandat, enbart girighet.
  I USA, vilka är de som främst förespråkar GMO, anses många genmanipulerade växter vara tillräckligt lika originalväxterna för att inte behöva någon granskning av dess effekter på människor, men tillräckligt olika för att kunna patenteras. Borde inte det säga dig någonting?

  Gilla

 2. Inga-Lill J skriver:

  Fattigdomen i världen är väl i första hand en fördelnings fråga mellan den rika o den fattiga världen.
  Jag är inte alls främmande för att leva ett betydligt enklare liv än jag gör nu om det skulle hjälpa människor som svälter. Vi i den rika delen av världen överkonsumerar på de fattigas bekostnad. Att sedan uppifrån ge dessa människor GMO utsäde o be dem skriva på avtal med stora multinationella kemibolag o tro att dessa skulle vara humana mot dessa människor om något skulle gå fel gentemot kontraktet det tror inte jag på. Många i den fattiga delen av världen är dessutom analfabeter och kan följdakligen inte läsa vad de sedan undertecknar.
  Har både läst och sett att följderna av detta kan bli mänskliga katastrofer.
  Dessutom finns inga GMO-grödor som bevisligen skulle avkasta mer än de konventionella. Inga som tål mer torka heller. Däremot är de anpassade till varje bolags bekämpningsmedel. Alltså ökar de på giftanvändningen även i u-länderna.

  Gilla

 3. Sven Gustavson skriver:

  Djurrättsalians,vargkramare, miljöaktivister och minkbefriare!
  Ni som anser Er ha intresse åt det rubricerade hållet, var finns Ni nu? Drömmar om ekologisk mångfald och arternas bestånd, hopp om fredad miljö och slow food är bara drömmar. Alla Ni kan slänga Er i väggen om Ni inte är vakna i GMO-frågan.
  Det är på denna fråga fokus skall vara,
  det är här dom ”kapitalistiska” och politiska intressena bildar skiljeväg med traditionell kultur och landsbygdsfrågor.

  Gilla

 4. Marie Rosell skriver:

  Hej Rune,
  Tack för att du presenterar organisationerna och personerna för det underlättar förståelsen för vad som händer i det här konstiga samhället.

  Sten Stymne har i forskarbloggen talat om att GMO finns i honungen i söder samt att GMOt har spridit sig.
  Jordbruksverket skrattar överseende när man påpekar saken. Livsmedelsverket säger att det får någon annan ta i. Länsstyrelse och branschorganisationer hänvisar de till. Men faktum är att tidigare skar man inte av rotstockarna på sockerbetan så en testning av rödbetor och mangold odlingar måste komma till stånd eftersom de korsar sig med sockerbeta.

  Politiker och myndigheter går om kring som i ett dvalaliknande tillstånd i frågan. Ljuger om GMOt genom att säga att det inte finns i livsmedel. Uppmanar ´biodlarna till lagbrott. De menar att lagen blir så svår att följa så då ska vi strunta i den.

  Men när vi påtalar att vi får inte skräpa ner med GMO och vi vill det inte heller och dessutom kan det visa sig farligt för människor så liksom är det som om en gardin fälls ner framför sinnena.
  De småskrattar och säger att det är inget att orora sig för.
  Dom måste väckas ur det där tillståndet de är i.
  Det enda vi kan göra är att maila till regeringen. Skriva artiklar om den absurda situationen vi befinner oss i. Samt se till att ta reda på i vilken mat gmo förekommer. Sprida kunskapen till dem vi möter och på så vi visa att vi inte vill ha det. Bojkotta majs, soja och raps produkter. Processade och oprocessade. Undantaget är naturligtvis de ekologiska motsvarigheterna.
  Räkna med att det finns gmo uppblandingar i allt.

  Titta på jordbruksverkets hemsida. Där ser ni den enorma variation av gmo som importeras. Den smygs in i maten.

  Gilla

 5. Michael LK skriver:

  För den som är mätt & go’ & gla’… och som bara behöver promenera ned till den lokala affären för att att fylla buken tills åderförtettningen gör att man belastar hjärtkirurgen med ytterligare ett par miljoner i utgifter… för den är det lätt att säga ”Vi skall inte låta någon äta GMO-grödor!”.

  För den som bara har cyanid-fylld kassava att ge till sin barn när torkan slår är det inte fullt lika lätt.

  Varför skall mätta, bortskämda svenskar sitta och diktera om andra skall få överleva svälten eller inte, bara att de har en fix idé om hur jordbruk skall bedrivas?

  Gilla

  • Inga-Lill J skriver:

   Skulle GMO vara lösningen då? Är det en bättre ersättare till något som helst? Vilka vinner på detta? Jo de stora kemibolagen som har tagit fram dessa Plastgrödor som dessutom ökar på mängderna med sprutgifter i dessa länder som redan är tyngda av gifter o skulder till den rika världen. Skulle fattiga småbönder bindas upp med slavkontrakt till Monsanto o co. Löser det deras problem tror du?
   De enda som har något att vinna på GMO är de redan överrika och maktfullkomliga multinationella Kemibolagen. De struntar fullständigt i världssvälten och miljöpåverkan bara de kan tjäna enormt med pengar. Det är det som det hela handlar om i botten GIRIGHETEN.

   Gilla

   • Michael LK skriver:

    Inga-Lill J: Säg det till den som står inför ytterligare en förstörd skörd…. till den bonden ”Du är bara girig för att du ville ha en GMO-gröda som klarade detta så att du kunde ge dina barn mat för dagen”…

    jag delar inte din cyniska bild på verkligheten. Jag har inte dina förutfattade meningar om företag. Jag vägrar befatta mig med fördomar och nidbilder.

    Fakta är att människor svälter forfarande ihjäl i världen. Och att vissa människor vill stoppa lösningar som skulle kunna hjälpa miljoner människor ifrån svält och avlasta världen vad gäller den enorma börda som befolkningstillväxten innebär, bara för att få nära och göda sina monsterfantasier så att de kan ha något att hata som vore de en rebellisk tonåring… nej, jag kan inte se sådant beteende som annat än djupt förkastligt.

    Gilla

  • Emelie skriver:

   GMO är inte lösningen på svält.

   Inre konflikter i länderna är däremot anledningen till svält. Man har inga avtal med mera för vem som egentligen äger jorden, många driver runt och struntar i hur de behandlade jorden när de väl odlade där. När de drar där ifrån kan jorden vara näst intill obrukbar. De äger inte jorden så de är inte speciellt varsamma med den. Fel sorts teknik förstör jorden. Så länge det finns alla dessa konflikter inom landet kommer inte svälten och fattigdomen upphöra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: