Blå – röd – gröna röran

Undrar om det inte är fler än jag som börjar tröttna på partiernas ständiga plånboks – utspel för att flirta med olika grupper i samhället. Så snart en sida lagt ett förslag sågas det av den andra sidan. Som några dagar senare kommer med ett närmast identiskt förslag.
Det hela blir stundtals lite löjeväckande och man känner sig undervärderad som väljare.
Trots att jag är mycket intresserad av politik och vilket samhälle mina barn och barnbarn ska bo i så börjar det futtiga politiska spelet tyvärr stå mig upp i halsen.
För som valrörelsen bedrivs blir det allt svårare att i den blå – röd – gröna röran skilja blocken åt.
Partiledningarna håller andan och lägger sig så tätt i mitten som möjligt. Samtidigt som man försöker påstå vilka enorma skillnader det är mellan blocken. De stora framtidsfrågorna om kärnkraften, uranbrytning, den övergödda och radioaktiva Östersjön, Shells oljeutvinning i Skåne vågar man tydligen inte ta i ordentligt.
Och så det som alla talar om; det tilltagande våldet i samhället och den misslyckade invandringspolitiken. Heller ingen debatt om fjärmandet från neutralitetspolitiken, inblandningen i kriget i Afghanistan eller att USA:s bombplan har tränat bombfällning i Vidsel i Norrbotten i sommar.
Som ekologisk bonde är jag särskilt intresserad av hur partierna ställer sig till genmaniupulerade grödor. GMO – fri skolmat har börjat diskuteras i valet till Stockholm stadsfullmäktige. Det gläder mig. Heder åt de politiker som väckte frågan.
I drygt 20 år har jag skrivit och varnat för genmanipulerade grödor vilka tål mer växtgifter, kräver mer konstgödsel och sprider antibiotikaresistenta bakterier till både djur och människor.
Det är hög tid på tiden att denna för ödesfråga för jordbruket blir en het fråga i riksdagvalet. I synnerhet som jordbruksminister Eskil Erlandsson C) och Jordbruksverket lydigt går i Monsantos ledband.
Jag saknar också en genomgripande debatt om en nervärderad tillgång; det svenska jordbrukets och landsbygden som avfolkas och förbuskas allt mer.
Rune Lanestrand
DN DN GP DN DN SVD SVD

9 Responses to Blå – röd – gröna röran

 1. Lisa skriver:

  Mycket bra artiklar du skriver. Är arg på Monsanto och GMO’s utbredning och på vår uppköpta jordbruksminister. Jag skickade några frågor till honom och fick ett svar som… inte visade på om han själv var särskilt insatt i GMO eller inte. Han menade på att det skulle vara fritt fram, bara de var märkta ordentligt så konsumenten kunda ta ett aktivt val. Undertiden förstörs jordar, vattendrag och djurliv. Och människoliv. Antagligen tar han bara direktiv från Monsantos lobbyister. Det är mycket jag är undrande över.
  Och det verkar som om vi är med i kriget i Afghanistan och att vi redan är med i NATO. Calle Bille agerar som om vi är allierade i allra högsta grad och Calle Bille får beröm från Amerikanska toppdiplomater i den frågan.
  Själv har jag börjat odla, för jag vill inte bara arbeta mot, vill arbeta för något oxå. Givetvis helt GMO-fritt och helt ekologiskt. Som Eskil går fram lär det väl bli en hel del GMO-produkter i butikerna snart.
  Håller med om politiken. Det är en skendebatt om hundralappar. Vem ska betala? Pensionärerna eller småbarnsfamiljerna. De fattigaste eller de näst fattigaste. Vi kommer ingen vart. Det är skapade låtsasfrågor och ingen tar upp de ämnen som verkligen kräver politisk styrning för folkets, och jordens bästa. Politikerna har abdikerat för multinationella koncerner och banker som dammsuger upp sina vinster. Kan rekommendera boken ”Globaliseringsfällan”. Den skrevs -97 men är aktuell i allra högsta grad.

  Denna blogg ska jag besöka ofta och göra reklam för!

  Gilla

 2. Kalle Hellberg skriver:

  Nu inför valtider finns chansen att verkligen ställa topppolitiker mot väggen och samtidigt göra avslöjanden som allmänheten inte har en aning om, att journalister skulle ställa följande frågor är helt otänkbart (de biter inte den hand som föder dom)!

  Fråga till Fredrik Reinfeldt: Var det inte så att du blev utsedd till Sveriges nästa statsminister och att du måste välja din ”fiende” Carl Bildt till din utrikesminister, när Wallenberg bjöd in dig till Bilderbergermötet i Kanada 2006?

  Fråga till Anders Borg: Vad fick du för direktiv om Sveriges ekonomiska styrning och utveckling när Wallenberg bjöd in dig till Bilderbergermötet i Turkiet 2007?

  Fråga till Maud Olofsson: Vad fick du för direktiv om svensk kärnkraft när du av Wallenberg och Bildt blev inbjuden till Bilderbergarnas möte i USA 2008 och hur mycket bearbetade Carl Bildt dig om kärnkraften när ni satt tillsammans på planet hem? (På Calle B:s blogg beskriver han hur han diskuterade med Maud på hemresan, dock inte om ämnet, men det är väl för de flesta maktkunniga känt att hon efter den resan började lobba för att det skulle få byggas nya kärnkraftverk i Sverige).

  Fråga till Jan Björklund: Vad fick du för direktiv om det svenska skolväsendet och dess utveckling, samt om svensk militärs sammankoppling med Nato, när du bjöds in av Wallenberg till Bilderbergmötet i Grekland 2009?

  Dessa frågor kommer aldrig att ställas av de med makten klonade journalisterna i våra medier, så om du får chansen, ta den!
  (Bilderbergarna är inte den enda gruppen av den verkliga maktens redskap, men en av de mest betydelsefulla).

  Gilla

 3. Eva Ivarsson skriver:

  Ja i dessa valtider är vi säkert många som instämmer med ditt inlägg här Rune! De stora globala frågorna har verkligen marginaliserats av alla de stora partierna.Var är upplysningarna, diskussionerna, förslag till lösningar,förhållning till framtiden längre än 4 år. Allt hänger ihop runt hela klotet vare sig det handlar om klimat,energi, fattigdom, matförsörjning, fred, o.s.v. Man kliar sig i huvudet?? trevlig helg till alla.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Hej Leif
  Tack för det du skriver om livsviktiga frågor.
  Har inget emot att du vidarebefordrar mina artiklar. Har du fler frågor så kan du kontakta mig på min mailadress: lanestrand@telia.com

  Gilla

 5. Allan skriver:

  Hej Rune
  Såg just på ATL:s hemsida att en federal domstol beslutat stoppa odling av genmodifierad sockerbeta från och med nästa odlingssäsong. Glädjande!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Hej Allan
   Det är alltid glädjande med positiva nyheter. När det gäller GMO är de tyvärr inte så många. Men desta mer glädjande. Gäller domstolsbeslutet i USA?

   Gilla

   • Allan skriver:

    Ja det gäller i USA för en sort som kallas Roundup Ready utvecklad just av Monsanto.
    Det återkallade tillståndet beräknas kosta detta företag stora summor.
    Roligt att det i alla fall rör något på sig.

    Gilla

 6. Leif skriver:

  Hej

  Har en del kvar att lära mig. Hittar ej hur jag kan kontakta dig för en fråga. Så jag tar det offentligt (kanske finns någon annan med samma tankar)
  Jag vill vidarebefodra ett par av dina bloggartiklar. Hur gör jag? Eller annan läsare kan svara.
  Livsviktiga saker du skriver om. Håller (hitintills)med dig. Väldigt tveksam till dina Afghanistan-artiklar dock.
  MVH
  lbfp57@hotmail.com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: