USA-domstol stoppar GMO-gröda

Droppen urholkar stenen. Det som jag knappast trodde skulle bli verklighet har inträffat. En domstol i USA har stoppat Monsantos GMO-sockerbeta Roundup Ready. Något alldeles otroligt glädjande.
Äntligen har det folkliga motståndet gett resultat.
Trots att stormedia, LRF och andra storbondeorganisationer runt om i världen tillsammans med de flesta ledande politiker arbetat för GMO-grödor har det osannolika inträffat.
Domstolens motivering är samma som småbrukarna, Greenpeace och miljörörelsen framfört under många år i många länder; ”riskerna med ofrivillig pollination mellan GMO-betor och konventionella betor, eller besläktade grödor har underskattats.”
Ett varmt tack till ledamöter och domare i den federala distriktsdomstolen i San Francisco. Ni har med ert civilkurage ändrat hela situationen för de upphöjda GMO-grödorna och samtidigt ingjutit hopp och mod hos alla oss som i åratal kämpat mot och varnat för GMO i grödor och i livsmedel.
Låt oss också påminnas om professor och alternativa nobelpristagaren Vandana Shivas och den kanadensiska bonden Percy Schmeiser modiga och oförtröttliga kamp mot GMO-jättarna. Respekten för Skapelsen kan återupprättas. Det kommer så starka känslor att jag får svårt att formulera mig i denna glädjens stund.
En helt ny epok har inletts. Den evigt branta uppförsbacken ser vi nu krönet på. Nu kommer alla SLU:s tungomålstalande GMO-forskare som professor Sten Stymne & Co att ifrågasättas på allvar.
Kanske kan det bli ett slut på den strida strömmen av nobelpris till de bioteknik-forskare som sysslat med den snuskiga och farliga verksamheten att genmanipulera växter och djur.
De forskare som skrutit med att de t o m kunnat gå över artgränserna, när de korsat djurgener med växtgener, tvingas nu besinna sig, ta sitt ansvar och komma ner på jorden.
Rune Lanestrand

7 Responses to USA-domstol stoppar GMO-gröda

 1. Lisa skriver:

  Bra Marie! Jag skriver regelbundet till Eskil och meddelar honom om riskerna med GMO. Ett svar har jag fått tillbaka, som inte lugnat mig särskilt mycket. Det är enklet. Gå in på regeringens sida och skriv!
  Även om märkningen på våra varor kommer att ske, så att konsumenten kan göra ett val, så kommer GMO att sprida sig till ekologiska odlingar, och då är det kört. Och som det ser ut i världen så blir fel personer stämda.

  Gilla

 2. Marie Rosell skriver:

  Hej,

  Efter att ha rotat runt i myndighets och forskarsverige så kan jag konstatera att via kompis och bukreationer har gmo hanteringen byggts upp på i det närmaste maffialiknande system.

  Sverige kommer inte att göra något åt spridningen av GMO. Viktiga poster innehas av gmo-ivrare.

  Förmodligen är det så infekterat i vårt samhälle att det enda som hjälper är att människor skriver till Eskil Månnsantå ( som jag döpte om honom till ) och kräver att han ser till så att gmo-spridningen kontrolleras med mätmetoder samt att odlaren eller vem man nu anser skall ha ansvaret för GMOt ställs till ansvar.

  om ni läser på forskarbloggen under kommentarerna på Ovetenskapliga zoner så får ni efter ett tag klart för er att spridning av gmo i landskap och bikupa är ett faktum. Det vet slu om men har enligt egen uppgift slutat att detektera p.g.a pengarna tog slut.

  Så igen: Skriv till Eskil och kräv att han stoppar spridningen av GMO från försöksfält. Dessa gmo är otillåtna för konsumtion men kan alltså korsa sig med sammanlagt 78 olika växter varav rödbeta och mangold och majs och raps är några. Läkeväxter och örter i naturen har också blivit smittade. Det innebär att det som den österrikiske örtaläkaren Maria Treben kallar för Guds apotek nu står inför hotet att inte längre kunna användas av oss människor. Med löfte om att kurera världssvälten ser gmo till att effektivt ta kontrollen över allt vi äter genom att förgifta de grödor vi fortfarande kan plocka och äta utan att betala för det.

  snälla skriv till Eskil. Kort eller långt. och kräv ett stopp för spridning av GMO i naturen

  Gilla

 3. pee Bee skriver:

  jag är också glad för det här.
  Måtte vi sansa oss.
  Men sociopatin är så utbredd att vi måste förvänta oss bakslag.
  De som slagit sig fram till makten brukar ha svårt att acceptera ett bakslag.
  Eller ser det mera som ett streck i maskineriet.
  Nya idotiska och för mänskligheten farliga beslut är på väg.
  Det finns patent på det mesta som lever.
  Men jag är ändå glad att ett sådant här ljus har tänts.
  Kanske är det ett tecken.
  Hoppas så.

  Gilla

 4. Inga-Lill J skriver:

  Det är ju positivt att USA har kommit till insikt. Jag vill bara hoppas att inte vi här i Sverige ska behöva göra om alla misstagen här också. Jag låter kanske pessimistisk men med den andan som råder på regeringsnivån så … Ja vad ska man tro ibland?

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Tack Mona och Allan!

  Gilla

 6. monahusswalin skriver:

  Kan inte säga annat än JÄTTEBRA!
  Tack för alla upplysningar och hårt jobb från er sida att sprida kännedom!
  Mona

  Gilla

 7. Allan skriver:

  Instämmer

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: