Andra kullen ankungar


Efter 33 dagars ruvning kom mamma anka fram med 14 ällingar efter lika många ägg. Det är andra kullen i år. De är efter två veckor inomhus ute på grönbete för första gången på väg till dammen. Nu är de så pass stora att skatorna inte längre kan ta dem och flyga iväg. Pappa draken är med och passar.
Just i dag går Jordbruksverket ut och varnar för Newcastlesjukan som drabbar fjäderfä. Som vanligt får vilda fåglar skulden. Inte ett ord om att det är uteslutande fågelfabriker med tio-tusentals djur som alltid drabbas.
Den här gången får duvor skulden för smittan. Vi har även duvor på Nyttorp men har under alla år aldrig drabbast av Newcastlesjukan. Lika litet som alla andra rimligt stora besättningar där djuren får sol och luft.
Djurfabrikerna som är politiskt beställda får aldrig ifrågasättas. Allra minst av Jordbruksverket som driver på stordriften genom olika former av statligt investeringsbidrag till djurfabriker.
Klicka för större bild.
Rune Lanestrand

2 Responses to Andra kullen ankungar

 1. Lisa skriver:

  Jag tror att jag listat ut det. Människor som odlar för sitt eget bruk och lite till, som inte behöver lönearbeta 10 tim om dagen för att gå runt, de ger inga pengar till staten, eller de storföretag som tjänar på storskalig industriproduktion… ibland verkar de 2 höra samman mer än man vill tro. Jag har inget emot att betala skatt för en del saker i samhället, en solidarisk kassa. Men… nu ska ju stater vara vinstdrivande och ”baila ut” andra länder som går omkull, eller banker och storföretag som är ”too big to fail”. Jag har inget emot att hjälpa andra länder heller… men hamnar pengarna rätt? Det verkar inte så. Storskalig industriproduktion tjänar inte bönderna själva mycket på, i själva verket verkar de skaffa sig mer skulder för att bygga ut sina monsterbyggnader till djurförvaring. Men, det finns andra som tjänar enormt mycket på det! Inte är det bonden eller folket som ska köpa maten i butikerna, och inte heller miljön när man ska pressa priser så till den grad att farmare går omkull, arbetstillfällen förflyttas dit det är billigt, och det är billigare att skicka varorna över hela jordklotet för att paketeras av billig arbetskraft. Inte när kycklingen man köper, visserligen är billig, men fylld av gifter och hormoner, och en sorg och skam för alla att beskåda hur den hanteringen av fjäderfäna sköts.

  Det är klart att man sänker de som lever i harmoni med djur och natur, de som klarar sig bra utan GMO och bekämpningsmedel, de som är självförsörjande, som inte vill köpa bekämpningsmedel och annat elände. Är det verkligen en tillfällighet att fågelinfluensan och svininfluensan gjorde att man tog livet av en massa bruksdjur världen över?
  Verkligheten överträffar dikten.

  Gilla

 2. Eva Ivarsson skriver:

  Vilken härlig bild! Det värmer i hjärtat när man ser att en del djur får leva som de är ämnade för. Att en del väljer en vegatarisk kost kan man förstå när det blir allmer klart hur ”industridjuren” har det. Tänk om vi kunde få mindre enheter närmare konsumenterna där vi kunde se hur djuren ,(0ch grönsakerna) har det. Som konsumenter har vi makt det gäller att utnjyttja den i våra val, och få ungdomarna uppdaterade på vad mat är. njut av hösten alla!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: