Förbud att använda GMO-potatis

Ytterligare ett bevis för att GMO-grödorna är utom all kontroll. Jordbruksverket har tillsvidare tvingats förbjuda all användning av genmodifierad potatis, GMO-potatis. Detta sedan plantor av en otillåten GMO-potatis hittats i Norrbotten. De otillåtna plantorna har hittats bland de godkända GMO-odlingarna i länet.
Något har brustit i hanteringen och både EU-kommissionen och Jordbruksverket vill veta vad.
– Vi är lite förvånade. Det visar att hanteringen har brustit och det trodde vi inte att det skulle göra. Företaget och vi ser väldigt allvarligt på att det måste isärhållas och det som inte är godkänt ska inte få komma ut i odling. Hela systemet bygger på det, säger Staffan Eklöf, handläggare på Jordbruksverket.
På fem odlingar i Norrbotten, två i Unbyn och tre i Vojakkala där man odlar den godkända GMO-potatisen Amflora har man hittat den icke godkända GMO-potatisen Amadea.
Det är bara de GMO-frälsta tjänstemännen på Jordbruksverket som kan vara överraskade. De som blint tror på att GMO-grödor ska frälsa världen och som fungerar som lobbyister för Monsanto och de globala GMO-jättarna.
Sin ursprungliga roll som oväldiga ämbetsmän i statens, allmänhetens tjänst, har de övergett för länge sedan. Jordbruksverket är en av de politiskt och administrativt mest korrumperade myndigheterna i Sverige
.
Rune Lanestrand

3 Responses to Förbud att använda GMO-potatis

 1. Mie Biodlare skriver:

  Jag håller med Sven,

  Verken måste omarbetas, dom är inte moderna och har inte längre funktionen att arbeta för människorna i landet utan för den som för tillfället skriker högst.
  Just nu är det GMO-förespråkarna.

  När livsmedelsverket hänvisar till jordbruksverket i frågor som endast rör livsmedelslagstiftning så är det något som inte längre fungerar.
  När livsmedelsverkets tjänstemän dessutom uppmanar till lagbrott i märkningshänseende gällande GMO och också går ut och informerar allmänheten att det inte finns GMO i maten i Sverige.
  Då är det illa.
  Vi vet alla att människorna i Sverige trots allt fortfarande har en tilltro till myndigheterna och inte tror man dem om direkta lögner avsedda att vilseleda.
  Men så går det till och det visar att verken och myndigheterna behöver en uppfrächning.

  För på det här sättet blir vårt land ett mycket lätt byte för främmande makt. Och vi har igenom att myndigheterna står som en mur emellan människorna i landet och det åtminstonde jag upplever som ett hot ingen eller mycket små möjligheter att värja oss.

  För oss medvetna biodlare är situationen mycket, mycket skrämmande. Vi oroar oss allvarligt för binas hälsa och som en direkt följd av bidöd: Inga blommor utan bin, inga frukter och grönsaker utan blommor, inga människor utan frukter och grönsaker.

  Det sättet vi kan påverka är att ge politikerna så tydliga signaler på att vi inte är beredda att forstätta i det här spåret utan vi vill bli fria från GMO. Skriv mail till jordbruksministern och miljöministern. Säg att du inte vill ha GMO på bord och i jord. Gå samman skicka ett gemensamt mail tillsammans men bekanta, arbetskamrater, frun, ungen eller vem som helst då blir det en förändring.

 2. Allan skriver:

  Enligt uppgift skall jordbruksverket nu ha uppmärksammat att det är den storskaliga livsmedelsindustrin och industrijordbruket som kört betalningen till producenten, bonden, till den botten där det är i dag.
  Även en representant från LRF skall vid ett Framtidsforum i Skara ha medgivit att LRF gjort fel när man varit med och byggt upp storskaligheten.
  Om en uppvaknande är på gång återstår dock att se.
  Industriföretagen, typ Monsanto,gör naturligtvis allt för att stoppa.
  Därför måste revolutionen komma från botten, från den lilla människan och konsumenten. Krav på småskaligt och närproducerat så konsumenten kan känna till hur livsmedlen producerats är enligt mitt sätt att se en framkomlig väg.

 3. Sven skriver:

  Ang. jordbruksverkets ställningstagande och agerande i jordbruksnäringen ser jag samband med skogsstyrelsens agerande i skogen och skogsnäringen.
  I byggnadsstyrelsen såg vi tidigare samma slags tjänsteutövare.
  Det finns endast en realistisk lösning! Skrota, lägg ner, avsluta all verksamhet i nämnda verk och bygg nytt, med annat folk. Ministern
  vågar inte ens komma med önskemål, utan gullar vidare.
  ( ”Det är besvärligt att påverka ett självspelande piano”.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: