Sten Tolgfors – vapenvägraren som blev krigsminister

Det oundvikliga har hänt. Ytterligare en svensk soldat har dödats i Afghanistan. Sten Tolgfors tar detta som intäkt för hur modiga de svenska soldaterna är. När man ser bilder på hur civila dödas är ordet modigt minst sagt malplacerat.
Det är djupt tragiskt att den unge Tolgfors har gått från humanist och vapenvägrare till krigsminister. Jag har själv gjort lumpen på nu nedlagda I17 men för att skydda Sverige. Inte delta i ett smutsigt imperialistisk krig i Mellanöstern. (Jag var en av få på stabskompaniet som erövrade fältidrottsmärket i guld.)
Förklaringen till Sten Tolgfors sorgliga ”utveckling” har jag skrivit om tidigare i samband med att han inbjöd USA:s flygvapen att träna bombfällning i Norrland.
För allt fler svenskar framstår det fullständigt obegripligt varför Sveriges med sin stolta tradition på fredspolitik och humanitära insatser ska delta i ett både orättfärdigt och totalt meningslöst krig som inte går att vinna.
Det finns inga andra vägar till fred än en politisk lösning i Afghanistan.
– Varför ska Sverige kriga i Afganistan för att flickorna inte ska tvingas bära hucklen när de får göra det i Sverige. Och man kan fråga sig hur vi ska kunna få ordning i Kabul när vi inte kan hålla så passa ordning här utan polis, brandkår och ambulans hindrades att köra in i Rosengård säger en upprörd Margareta Ohlsson på telefon från Brålanda. Hur ska de stoppa våldet här hemma.
Det västerländska övermodet med USA och Storbritannien i spetsen måste få ett slut. Kriga för fred håller inte. Sveriges utrikespolitik har blivit ansvarslös och farlig. Den äventyrar vår egen säkerhet när vi för första gången i historien krigar under USA och Natokommando.
De politiker som står bakom denna krigsromantik bär det yttersta ansvaret för ev terrorattacker även i vårt eget land.
Utkrävd kommande hämnd för alla oskyldigt dödade civila i Afghanistan är inte svår att förutse. Förekom! Den ökade risken för terroratentat i Sverige är det främsta argumentet för att ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan.
Rune Lanestrand
GP SVD DN
SVD
GP

6 Responses to Sten Tolgfors – vapenvägraren som blev krigsminister

 1. Lisa skriver:

  Oj, jag skrev i affekt så det blev 2020 istället för 2010. Hoppas ni förstår. Jag blev så himla upprörd.

 2. Lisa skriver:

  Lyssnade på Sven Tolgfors på P1 nyss. Vilken.. jag finner inga ord för vilken idiot! Vem styr denna robot? Hans undvikande svar på CIA’s drönare i Pakistan. Förutom att motivrn till att vi är där och krigar, så är det så upenbart att det är ett stort misslyckande. Lever vi verkligen 2020? Har vi inte kommit längre? Och var är motständet? Och våra journalister! Varför är de inte betydligt tuffare än vad de är? Och sedan, hur kan en sådan som Tolgfors komma undan? Och Carl Bildt? De är ju rörande överens över blocken, och det finns ingen opposition, för de för alla samma politik.
  Jag är rosenrasande.

 3. Ingeborg skriver:

  Jag säger bara: Olyckan Carl Bildt. Han har intressen i alla möjliga obehagliga företag med skumma intressen. Det var det värsta vi kunde få. Carl Bildt som utrikesminister. Lyssna på honom och fundera lite på hans sätt att prata. Han är helt klart på en annan planet.

 4. Sanna skriver:

  Sveriges trupp kostar.
  Sedan 1 januari 2010 till denna stund, den 18 oktober 2010 00:22:44, har krigsivrarna i regeringen gjort av med hela
  1,032,716,152
  kronor av skattebetalarnas pengar på att föra krig i Afghanistan, tre gånger mer än den civila hjälpen.

  Klickar du på fotot finns ett upprop att skriva på oxå:
  http://www.afghanistan.nu/

 5. Allan skriver:

  Även jag har gjort lumpen vid ett förband som las ned i den allmänna nedrustningen. Inte heller där var det tal om att armén skulle slåss annat än ”någonstans i Sverige”.
  Om jag tänker efter finner jag det inte så konstigt att afghanerna vill jaga bort främmande soldater som vill komma och bestämma. Media har en tendens att framställa de som skjuter på svenska soldater som onda och illasinnade. Skulle inte vi försöka bekämpa ockuperande trupp?
  Mediatan värderar också uniformerade liv mera än civila liv. Man håller hela tiden reda på antalet stupade soldater men håller dålig koll på hur många civila som får sätta livet till.
  Kanske är kriget så hemskt att även svenska soldater dödat inhemska både civila och militärer. Om detta skrivs mycket lite, men det är ju krigets verklighet.

 6. Peter skriver:

  Tack Rune..den lånar jag och lägger för allmän beskådan på mjölkpallen… http://mjolkpallen.blogspot.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: