Svenska soldater offras i kolonialkrig

Söndag kväll. Min gamle vän Björn Gillberg ringer efter att ha läst min artikel, om katastrofen i Ungern, i Värmlands folkblad.
– För några år sedan undersökte jag och fann liknande farliga dammar i Sverige. Drev även ett miljömål för att få bättre tillsyn och bättre kontroll av sådana anläggningar. Nonchalans även här. Främst i samband med olika former av gruvbrytning säger Björn.
Vi kom in på olika galenskaper som de styrande har för sig i dag. Bl a den svenska försvarspolitiken och det vanvettiga i att skicka svenska legosoldater till Afghanistan.
Björn ansåg att Sverige i smyg gått ifrån försvarsmakt till kolonialmakt.
-Sverige befinner sig i samma situation som England under andra världskriget. Man var fullt upptagen med att kriga i kolonierna i Afrika och hade knappt några soldater hemma som kunde försvara landet säger Björn. Vi konstaterar också att försvaret sparkar officerare som vill försvara vårt land men som inte vill delta i kolonialkrigen.
Ja det är verkligen sorgligt att vi Sverige gått från fredsbevarande försvar-och utrikespolitik till att skicka legosoldater för att understödja stormakternas koloniala krig runt om i världen.
Om du vill ta hem de svenska trupperna så missa inte kommentaren från Sanna med adress till uppropet som finns på http://www.afghanistan.nu/ Där uppmanar f talmannen Thage G Peterson svenska folket att skriva uppropet.
Rune Lanestrand
svt SVD
Expr SVD GP SVD DN SVD DN

10 Responses to Svenska soldater offras i kolonialkrig

 1. Dimensional Construction

  Svenska soldater offras i kolonialkrig | Rune Lanestrands blogg

  Gilla

 2. Arthur Falcone skriver:

  Arthur Falcone

  Svenska soldater offras i kolonialkrig | Rune Lanestrands blogg

  Gilla

 3. […] Här en bra artikel av Leif Holmkvist om den svekfulla anslutningspolitiken. Rune Lanestrand Läs även hur svenska soldater offras Brännpunkt SVD DN SVD […]

  Gilla

 4. Inga-Lill J skriver:

  Nej krig har inga vinnare! Alla förlorar förr eller senare. Att krig dock är ett av drivkrafterna i vårt nuvarande ekonomiska system det är nog riktigt. Men det är i sig ett losersystem det också.
  Det som gör mig mest ont är att oförståndiga o oskyldiga ska behöva sätta till livet i detta spel på hög nivå. Men intet är nytt under solen! Världens ledare har alltid varit något sorts psykopater utan så mycket som ett uns empati.

  Gilla

 5. Lisa skriver:

  Tack Rune, ska kolla!
  Tckte Özz gjorde bra ifrån sig i P1 igår. Svenskarna ska inte hymla med om att ”vi” tjänar grova pengar på att sälja vapen. Att säga, som Özz gäst gjorde, att, det är inte vapnen i sig som krigar av sig själv, det står en avsändare bakom vapnet, och att hon försvarade att vi sålde vapen för att hon är för att vi har ett försvar… (vilket försvar?) då undrar jag, i vilket syfte skapar vi vapen? För att försvara oss med? Samma vapen dödar våra egna och oskyldiga runt om i världen.
  Jag var emot vår försvarsmakt förr. Det var en dyr apparat. Men, det som sker idag är ännu värre. Och nu när vi ändrat grundlagen kan vi beordras ut och kriga var som helst i världen. Arbetslösa, (dessa meningslösa tärande individer) ska kanske inte kunna tacka nej till ett arbete i militären inom en snar framtid.
  Jo visst, David, kan vi tala om frivillighet när soldaterna tror att de är där för att skapa fred och för att hjälpa kvinnor och civila att bygga upp samhället? När det var USA som lärde upp Talibanerna, in the first place? När opiumfälten skyddas och civila bombas med DU? (Utarmat Uran.) Kan verkligen krigande soldater skapa fred? Det är precis som med Vietnam. Det är inte meningen att kriget ska ta slut för det är så många som tjänar pengar på att kontrollera opium, olja, sälja vapen, och sedan låna ut pengar med ränta för att bygga upp eländet man bombat sönder.
  Hade USA velat hade de krossat Talibanerna för länge sedan. Var är de där högteknologiska underjordssamhällen som de fattiga Talibanerna förfogar över, där de smider sina terrorplaner för oss i väst? Dessa farliga terrorister som USA startade ett krig över, som inte fanns, som de inte hittat på 10 år, och de kommer inte att hitta några i Pakistan heller, men som nu ett antal länder, inklusive ”Sverige”, deltar i, och tjänar multum, samtidigt som det kostar multum oxå. Det kostar för folket i Sverige. Du får betala och samtidigt straffar vi våra egna. Folket i hela världen straffas.
  Kan du räkna ut vilka som tjänar på det?

  Gilla

 6. Olle skriver:

  De västerländska soldaterna har inget i Afghanistan att göra. Inte för att det är synd om de främlingsfientliga talibanerna utan för att det i dagsläget vore politiskt omöjligt att tillämpa en taktik som fungerar. Dessutom är målet oklart och tvivelaktigt.

  Frågan vi bör ställa oss är vad Sverige tjänar på att svenska liv och pengar offras på det dödfödda projektet att demokratisera ett islamistiskt u-land. I dagsläget skyddar VI en regim som som fortfarande har dödsstraff på konvertering från majoritetsreligionen. Hur demokratisk kan en stat vara som inte ens har religionsfrihet? Varför ska vi skydda en grupp talibaner mot en annan?

  Gilla

 7. David M skriver:

  Fast de soldater som är på plats i Afghanistan arbetar ju i regel där på egen fri vilja och är medvetna om riskerna de tar?

  Gilla

 8. Lisa skriver:

  Var hittar man Sannas kommentar?

  Gilla

 9. Gustav skriver:

  Officerare sparkas för deras tjänst inte finns. Visst är det bra med att ha officerare som vill försvara landet, men vi behöver inte fler officerare än soldater.

  Men sedan förstår jag inte hur du kan få detta till kolonialkrig?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: