Avskytt Jordbruksverk vill utrota värdefulla köksväxter

Jordbruksverkets nya föreskrifter om köksväxter innebär en oerhörd byråkrati, detaljstyrning och utarmning av urvalet för olika köksväxter. Det är inget mindre än en ren krigsförklaring mot alla mindre odlare, koloniträdgårdar och enskilda som vill ha kvar gamla fina grönsaker.
Förslaget står helt i strid med Rio-konventionen som Sveriges skrivit på och förbundit sig att bevara mångfalden av både växter och djur. Nu lägger en statlig myndighet fram ett förslag som går stick i stäv med denna strävan.
Rio-konventionen är ett FN-fördrag som syftar till bevarande och uthålligt utnyttjande av den biologiska mångfalden. Detta innebär att varje land har ansvar för att bevara mångfalden på gennivå, artnivå och ekosystemnivå.
Går förslaget igenom kommer hundratals sorter att försvinna ur marknaden. De små fröfirmor som i många fall rent ideellt bevarar gamla sorter kan inte klara de kostnader och den byråkrati som genom den nya föreskrifterna krävs för att få sorterna godkända. Anmälningsavgiften för varje frösort ska bli 3000 kr och en årlig avgift på 2000 kr. (alltså 5000 kr det första året.)
De höga avgifterna för att få varje enskild sort godkänd klarar man helt enkelt inte. Dessutom ska varje såld fröpåse plomberas och anmälas till Jordbruksverket. Det har också satts en gräns för hur mycket man får sälja av varje sort.
Det är en byråkrati som skulle få byråkraterna i det forna Sovjet att bli gröna av avund. Stalins fogdar vågade sig heller aldrig på de privata Datjorna där sovjetmedborgaren odlade en stor del av hushållets behov av grönsaker och potatis. Så mycket att man kunde överleva när de statligt styrda jordbruken orsakade massvält. Redan 1998 gjorde Jordbruksverket sin första framstöt mot hobbyodlare och de små fröfirmorna. Då tvingades man efter omfattande kritik dra tillbaka förslaget. Då som nu hänvisade man till EU-direktiv. Men mycket i det nya förslaget är tillkommet av den hord av byråkrater på Jordbruksverket som på olika sätt motarbetar det svenska jordbruket. På samma sätt som de aktivt arbetar för att introducera GMO-grödor i Sverige.
För hobbyodlare och småbrukare är de små fröfirmornas sortiment oerhört värdefullt då de tillhandahåller många ursprungliga ej manipulerade s k F1-sorter, som i sin tur ger värdelösa frön. Man kan alltså inte ta egna frön från F1-sorterna som i nästa generation ofta ger förkrympta, sterila plantor.
De små fröfirmorna tillhandahåller dessutom ett brett utbud av ekologiskt odlade fröer, till skillnad från de stora multinationella fröfirmorna.
Sedan centerpartisten Eskil Erlandsson tillträdde som jordbruksminister har kammen ständigt växt på byråkraterna på Jordbruksverket som nu öppet visar sitt förakt inte bara för småbrukare och privata odlare. Samtidigt som man är inställsam mot den globala agroindustrin, LRF, Lantmännen och deras beskyddare Eskil Erlandsson, som tror på stordrift i alla dess former. Det har belönats med ökade statsanslag.
Jordbruksverket är utan jämförelse det mest avskydda av de statliga ämbetsverken. Och detta förslag kan bli droppen! Ja, handläggarna kan väl knappast längre kallas ämbetsmän. Några såna med oväld finns tydligen inte längre. Utan tycks i stället vara i sold hos de stora bolagen och bondekooperationen som suger ut bönderna. Enligt uppgifter inifrån verket går tjänstemän mellan företag som Monsanto, övrig agroindustri och högre tjänster inom Jordbruksverket. Något för Uppdrag granskning.
Sedan man tagit bort gårdsstödet för 13 000 småbruk, började räkna antal träd på naturbeten, krävde nedhuggning av gamla ädelträd och med tumstock kontrollerar längden på gräset på betesvallar och med våld genomförde den helt meningslösa vaccinationskampanjen mot Blåtunga finns inget som helst förtroende kvar för vare sig Jordbruksverket eller jordbruksminister Eskil Erlandsson. När en byråkrati växt sig så stark som inom jordbruket finns bara civil olydnad kvar om näringen inte ska dö sotdöden.. Bonden har troligen aldrig tidigare i vår historia varit så ofri, kontrollerad och förnedrad som i dag. Tumskruvarna dras åt och Jordbruksverket hotar hela tiden med indragna bidrag.
Dras inte Jordbruksverkets nya förslag om köksväxter tillbaka kan man räkna med starka folkliga protester liknande de som genomfördes när Jordbruksverket började skjuta friska kor i Ljungskile 1999, bara för att de inte bar gula brickor i öronen. Det kostade en avsatt generaldirektör. Den som kom efter, Mats Persson, är om möjligt ännu värre. Saknar total känsla för Moder jord och kan ännu mindre om böndernas villkor än sina företrädare.
Rune Lanestrand
Brännpunkt

13 Responses to Avskytt Jordbruksverk vill utrota värdefulla köksväxter

 1. […] budget skär ner i jordbruksstödet föranleder naturligtvis att inhemskt jordbruksstöd till små producenter måste öka, om vi ska säkras tillgång till svensk, dvs närproducerad, mjölk, men det bryr […]

  Gilla

 2. […] EU:s budget skär ner i jordbruksstödet föranleder naturligtvis att inhemskt jordbruksstöd till små producenter måste öka, om vi ska säkras tillgång till svensk, dvs närproducerad, mjölk, men det bryr sig […]

  Gilla

 3. […] och begränsningar? ” Erlandsson svar ges i riksdagen den 25 november. Rune Lanestrand Mitt remissvar till […]

  Gilla

 4. Gösta Walin skriver:

  VIVEKA LJUNGSTRÖM

  chefredaktör Allt om Trädgård skriver idag på Brännpunkt. Hon avslutar med: Jag frågar mig. Finns det någon, någonstans som har glädje av detta?

  Gilla

 5. Nomad skriver:

  Hej vänner,

  vem bryr sig om Eu, staten, och alla övriga vilseledda, egodrivna parasiter.

  Glöm detta med hypnotisk sk. demokrati som är synonymt med mobbstyre där 51% tagit sig rätten att göra livet surt för resterande 49%.

  Ärlighet och rättvisa är det enda som är intressant, så forska själv i saker och ting och sluta blint lyda dessa psykopater som vet exakt hur vi lättledda fårskallar fungerar.En ursäkt till alla får, ni har det förstånd ni behöver och är uppskattade kamrater i denna uppochner värld.

  Titta på allabolag .se och knappa in Skatteverket, CSN, kronofogden, Rikspolisstyrelsen, Valmyndigheten mfl.

  alla är registrerade, vinstdrivande bolag och inget annat, så om inte du och jag uttyckligen skriftligt sökt och fått beviljat medlemsskap i dessa bolag så gäller inte deras ” Bolagspolicy ” oss ickemedlemmar.

  För den sovande, av massmedia och skola indoktrinerade klentrogna tjockskallen så fundera på vad dessa bolag var innan det registreringsdatum som finns att beskåda på nämnda sida, kolla gärna i en av världens största databaser gällande alla kommersiella aktiva bolag nämligen Dun & Bradstreet. com.

  Välj rätt land och rätt sökord, allt är kommers, så om du inte har ett lagligt, bindande, bilateralt av båda parter signerat kontrakt så kan dom om du sätter emot stoppa upp sina påståenden i en kroppsdel som i det flesta fall kan förknippas med mindre angenäm doft.

  Ljuset kan alltid lysa upp ett mörkt rum, men mörker kan aldrig släcka ljuset.

  Lev väl kära vänner och överväg att istället för att ge upp eller vägra att ge upp, vilka båda är energikrävande, så testa det senaste: finn en bättre väg.

  av: allmänt kallad Nomad

  Gilla

 6. […] Lanestrand – Avskytt Jordbruksverk vill utrota värdefulla köksväxter – Jordbruksverkets enfald hotar biologisk […]

  Gilla

 7. Niklas skriver:

  Människor vaknar där deras frihet förintas av globalisterna, pengarväxlarna (bankirerna), politikerna. Det är väl idag glasklart att det spelar ingen roll om det röstas vänster eller höger, agendan fortgår.

  Det som hände i Lenins era med att förstöra för människor som kunde leva oberoende av staten (odla sin egna mat) har kommit till västvärlden men nu genom byråkrati. Staten idag är inte Svenska staten utan EU. Sveriges medborgare vill inte vara med i EU men ändå blir vi snart mer insyltade i EU med ändrad grundlag den 23 november, om jag minns rätt.

  När skall människor inse att Sverige är minst lika korrupt som alla andra länder i världen. Problemet är att ”svenskar” har har växt upp i TRON att Sverige inte är korrupt. Om man då säger att Sverige är extremt korrupt så vägrar folk inse det, även med dokumenterad fakta kastad i deras ansikte.

  Kolla bara på hur massmedia inte nämner ett skit om giftiga ämnerna som sprayas på BPs oljeläcka. Fri massmedia? Ha… Föredragsturné om oljeläckan kommer nästa vecka. Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro. Sök på: ian crane bp föredrag

  Eller varför inte ta nu i ekonomiska kristider. Varför skapar inte länderna sina egna RÄNTEFRIA pengar istället för att skuldsätta sig mer och mer? Nej, lösningen är att skuldsätta alla världens länder, medborgare och företag ännu mer med pengar som inte är värda ett enda öre. Två presidenter i USA började med det, båda mördade.

  Gilla

 8. Detta är skrämmande och min första reaktion var: Hur skall jag kunna köpa mina ekologiska fröer i framtiden om detta förslag godtas?

  Vanmakt och ilska blandas när man inser vidden av vad man försöker rasera.

  Vi får starta ett regelrättigt bondeuppror mot oligarkin och makteliten!

  Sverige dukar under i rasande fart och fasaden krackelerar allteftersom man söndrar i samhällsskikten och skapar kaos överallt.

  Frågan är; kommer vi som ser vad som händer kunna få vågskålen att väga över mot sunt förnuft och besegra korrumptionen som tillåter dylika helt sanslösa aktioner?

  Gilla

 9. Inga-Lill Johansson skriver:

  Skulle vilja påstå att själva jordbruksverket är det största hotet mot all biologisk mångfald i det här landet. Det som kommer därifrån betraktar jag mest som total enfald!!
  Jag tänker inte bry mig om deras direktiv!! Om jag bara kan få tag på gamla fina sorter som fungererar här så kommer åtminstone jag att odla dem.
  En av mina absoluta favoriter bland morötter är Kämpe den är inte en F1 utan en ren sort. I nödfall så får man väl ta egna frön o uppföröka o byta med likasinnade odlare.
  Det lär finnas in hemsida för ändamålet tror den heter bytafroer eller nåt liknande.

  Gilla

 10. Lisa skriver:

  http://gittosmat.taffel.se/2010/11/08/jordbruksverkets-enfald-hotar-biologisk-mangfald/

  Jag har följt uppmaningen längre ner på denna länk och skrivit till Jordbruksverket.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: