Folkviljan i Vänersborg

Får ofta frågor om partiet Folkviljan i Vänersborg och hur det gick till att stoppa den tilltänkta storflygplatsen på Skogaryd.
Planerad blir den fjärde största i Sverige
Folkviljan Nej till storflygplats i Skogaryd var det ursprungliga namnet som sedan ändrades till Folkviljan.
Partiet blev efter två perioder i Vänersborgs kommunfullmäktige kommunens näst största parti med 12 mandat och bildade då en majoritet med de borgerliga partierna som då övergav planerna på en storflygplats i Fyrstad. ”Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla och Lysekil)
Då vi satte stopp för bygget av storflygplatsen och övriga spektakulära skrytbyggen och i stället satsade på att förbättra för barnen, de gamla och sjuka blev det en mycket lugn fyraårsperiod.
Vi satsade så bra på dessa kärnområden att vi fick kritik från socialdemokraterna som i stället ville spara pengar till det som sedan blev det riksbekanta skandalbyget Arena Vänerbsorg.
Det visse vi inte då. Utan det framkom efter att s efter en våldsam PR-kampanj med hjälp av journalister på ttela som fungerade som pressekreterare för Socialdmokraterna återkom i majoritet. Med stöd av det lika ryggradslösa som trolösa centerpartiet.
Vi fick lokaltidningen, ttela emot oss för att vi i motsats till de övriga partierna inte använde partistödet till skrytannonser om partiet och våra fullmäktigekandidater.
I stället ordnade vi offentliga möten där allmänheten fick säga sin mening om frågor som skulle beredas i kommunstyrelsen och sedan beslutas i kommunfullmäktige. Det var mycket uppskattat men också väldigt utmanande för de slutna partierna. Även för lokaltidiningen som inte längre kunde sätta agendan och styra politiken. En lokaltidning med momopolställning som ttela kan både både avsätta och tillsätta politiker.
Vi var ett frihetsparti som ville stå på egna ben och lita till egna krafter. Vi ville visa att vi kunde klara oss utan partistöd. Hela partistödet delade vi ut till ungdomsidrott,
handikapporganisationer, små skolor, barn som vårdades långa tider på sjukhus, för cancer och diabetes. Ömmande verksamhet som det inte ansågs finnas offentliga medel till.
Här är en intervju i Radio Väst i april 2010 som ger en bra bild av vad Folkviljan stod för, varför vi bildades och vad vi efter bästa förmåga uträttade.
Om man undantar mig så hade alla som valdes in i kommunfiullmäktige för Folkviljan aldrig tidigare sysslat med politik. Det var vår styrka.
Rune Lanestrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: