Uppror mot Jordbruksverkets fröutrotning

Det mullrar i leden på alla nivåer mot Jordbruksverkets skamliga försök att utrota värdefulla köksväxter. Det råder upprorsstämning i landet. Mullret har nått ändå ner till Bryssel.
Den här gången har byråkraterna i Jönköping gått för långt i sin strävan att vara Monsanto och de stora multinationella utsädes och GMO-företagen till lags.
Nu reagerar också vänsterpartiets ledamot i Jordbruksutskottet Jens Holm som skriver så här;
Hej Rune! Tack för ditt engagemang i frågan. Jag delar oron fullt ut.
Han har ställt följande fråga till Eskil Erlandsson: Förslaget riskerar att innebära stora ekonomiska pålagor för småodlare och gynna stora agribuisnessföretag. Är det verkligen det som är meningen? Småodlarna och deras växter måste skyddas skriver Holm. Jag har tidigare skrivit om att miljöpartiet har ställt en fråga till Erlandsson. Socialdemokraterna i Jordbruksutskottet har också reagerat starkt mot Jordbruksverkets huvudlösa förslag.
Nu kommer frågan även upp i EU. Jag är mycket upprörd över Jordbrukesverket förslag till införande av EU-direktivet för bevarande- och amatörsorter för köksväxter i svensk lagstiftning. Jag har därför idag skickat nedanstående fråga till EU-kommissionen skriver centerns Lena Ek.
Hon argumenterar bra och slutar sin hårda kritik av förslaget i sitt brev till kommissionens med följande tre frågor:
1. Är det kommissionens mening att utsädesdirektivet ska slå ut den biologiska mångfalden?
2. Anser kommissionen att även svenska myndigheter har ett ansvar för den biologiska mångfalden?
3. Hur avser kommissionen arbeta för att bioversitetsmålen i Europa implementeras i relevant lagstiftning?

Jordbruksverket som hade tänkt kuppa igenom det här förslaget har nu fått kalla fötter och vågar inte fatta något beslut den 25 november som det var tänkt. De tvingas också kalla in berörda parter till ett möte den 20 december.
Rune Lanestrand

8 Responses to Uppror mot Jordbruksverkets fröutrotning

 1. Eva Ivarsson skriver:

  Bra Rune, tack för att du engagerar dig i dessa viktiga frågor. Liksom med kärnkraften så saknas upplysning och debatt. Hur många vet om dessa nya påfund och varåt makten lutar? Vad är argumenten från EU, är det bara ”de stora elefanterna” som håller strupgrepp på hela europa? Vi behöver alla olika sorters fröer och plantor för att med förädling (ej GMO) få fram mat och foder som kommer att tåla vårt förändrade klimat. Vår präktiga Marit Paulsen var gör hon i nuläget?! Hur länge ska svenska folket dras med med denne Eskil, som går lydigt i koppel ,Monsanto o.co gnuggar händerna och drar i strypkopplet. Sökes: nya folkrörelser som täcker hela Europa, tänker framåt och värnar folk,djur, jord, skog, vatten. Upplys era ungdomar alla -Eva

  Gilla

 2. När man ser sådana idotiska förslag som att i princip förbjuda köksväxter från kommissionen och EU blir man rent ut sagt förbannad. Då måste folk fråga sig vad skall vi med EU till. EU lägger sig i folks privata angelägenheter och skapar inga positiva mervärden.

  Kiolla krisen i Grekland, Portugal, Spanien, Irland, Belgien och snart italien orsakad av en omöjlig valutakonstruktion. Läget i Norra Finland, sydvästra Portugal och Irland är inte så lika att en gemensam valuta fungerar.

  Det är också ett sätt att pådyvla oss överstalighet som vi vanliga dödlingar får betala.

  Utslagning av Svensk lökodling ett elände indirekt pådyvlat oss från EU. Problemet med besprutningen av löken flyttar ner i Europa och vi äter Holländsk lök i fortsättningen. Allt till glädje för landsbygdshatare som folkpartiet och andra liberala krafter.

  Gilla

 3. Mie skriver:

  Heja Rune,

  Tusen tack för ditt arbete.

  Gilla

 4. Lisa skriver:

  Yes!!!

  Gilla

 5. Annica Ericson skriver:

  Vi tog upp frågan häruppe i Miljöpartiet Falun. Tack för ditt engagemang!
  Man häpnar över prioriteringsordningen, men det är väl enklare att besluta om indragningar i rörelsefriheten i det lilla. Att tämja de stora elefanterna kräver mod.

  Gilla

 6. Linda skriver:

  det var goda nyheter Rune!

  Bra jobbat 😉

  Gilla

 7. Paul Rimmerfors skriver:

  Strålande motstånd! Erlandsson är en olycka för landet. Var finns de andra olyckorna Andreas Carlgren och Maud Olofsson i den här debatten?
  Paul Rimmerfors

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: