Erlandsson stöder Jordbruksverkets utrotning av värdefulla köksväxter

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson bekräftade på nytt hur kortsynt och politiskt enfaldig han är när han i dag i riksdagens interpellationsdebatt påstod att Jordbruksverkets nya regler för godkännande av köksväxter kommer att öka mångfalden.
Därmed går han emot drygt 600 remissvar som anser att reglerna hotar hundratals gamla fina, oersättliga sorter.
Det var Tina Ehn (mp) och Suzanne Svensson (s)som tvingat upp den självgode landsbygdsministern att svara på Jordbruksverket huvudlösa försök att utrota värdefulla köksväxter.
De båda interpellanterna pekade på hur förslaget går stick i stäv med att öka mångfalden och att bevara beprövade, värdefulla köksväxter. Medan Erlandsson som vanligt försvarade alla direktiv som kommer från EU.
Så snart Erlandsson lämnar tjänstemännens skrivna manus så hoppar grodorna fram. T ex påstod han att de sorter som blir godkända nu kan exporteras. Vilka amatörodlare exporterar? Han påstod alltså på fullt allvar att förslaget ökar mångfalden medan de små fröfirmor och odlare som kan branschen menar att mellan 300-400 sorter kan komma att försvinna med det nya förslaget.
Tina Ehn och Suzanne Svensson gjorde bra ifrån sig men det är hopplöst att debattera med Eskil Erlandsson som när han saknar argument bara upprepar att direktivet är positivt och ökar mångfalden.
Nu vet vi i varje fall att vi inte kan räkna med något stöd från centerns landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
Det är kanske dags att mobilisera för en demonstration i Jönköping den 7 december då Jordbruksverket aav opinionen tvingats inbjuda berörda parter till en överläggning. Tidpunkten säkert vald i hopp om att många inte kan komma mitt i julbrådskan.
Det nya direktivet måste stoppas annars kommer det att gälla från och med den 1 januari 2011. Det är vår skyldighet att bevara de värdefulla sorter vi fått i arv av tidigare generationer odlare.
Klicka här för att se debatten.
Rune Lanestrand

11 Responses to Erlandsson stöder Jordbruksverkets utrotning av värdefulla köksväxter

 1. Henrik skriver:

  Vad förväntar ni er av frimuraren Erlandsson?

 2. Lord Voldemort skriver:

  denne totalt inkompetente man borde omedelbart avgå! I framtiden kommer han nog att ses som den mest inkompetente, oansvarige jordbruksminister Sverige någonsin haft! Än mer remarkabelt är att våra så kallade medier inte har vett att granska denne mans förehavanden och ageranden! Fast det är klart, media skriver ju mest om icke-nyheter nu nu för tiden så… Att svansa för EU och USA är en ynkedom av sällan skådat slag!

 3. Erling skriver:

  Att sända en person som Eskil Erlandsson till Stockholm och därtill utse honom till Landsbygdsminister är ett hån mot hela landsbyggden.
  Men det i här landet har alla en möjlighet hur obegåvad man än är. Sammhället tar han om alla som inte lyckas

 4. Ingeborg skriver:

  Här kan ni läsa om Storbritannien och deras kampanj för att komma ut ur EU. En del har överssatts från artikeln i Daily Express.
  http://varstundisverige.blogspot.com/2010/11/storbritannien-vill-ut-ur-eu.html

 5. Bosse J skriver:

  The Daily Express skriver: Get Britain Out Of Europe

  En uppmaning vi i Sverige också borde följa.

 6. Martin F skriver:

  OBS att Jordbruksverket har ändrat datum för informationsmötet i Jönköping till den 7 december!

 7. åke skriver:

  det finns en stödsida på Facebook som har i skrivande stund ca 13000 namn….gå in och titta..slå på ”försvara det fria fröet”….

 8. Paul Rimmerfors skriver:

  Mycket avslöjande! Sätt hårt mot hårt 20 december. Erlandsson har inga hållbara argument. Han borde omgående avgå eftersom han inte företräder vare sig jordbrukets centrala behov, jordbrukarna eller de ekologiska krav som möjliggör vår framtid.
  Paul Rimmerfors

 9. Du har rätt. Mig obegripligt detta eviga svansande för EU. Självklart blir EU än mer centralistiskt när man märker att ministrar och verk svansar för dem och gör precis som de säger.

  Vi måste våga ta kampen mot de centralistiska krafterna i Bryssel. Jag har tyvärr en konspiratiorisk tanke detta svansande för Bryssel i viktiga jordbruksfrågor är ett sätt att ge Lena Ek en knäpp på näsan. Då drar man sig inte för att göra vad som helst.

  Uppmärksamma Lena Eks arbete i EU-parlamentet hon sliter för jordbruket och landsbygdens fromma men icke tack från hemmafronten!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: