Officersjunta sålde ut alliansfriheten

WikilLeaks dokument visar vad många redan förstått. Alliansfriíheten har sålts ut. Och det känns mycket oroande att vår traditionella fredliga utrikes- och säkerhetspoltik under senare år, med Carl Bildt i spetsen, är ett minne blott. Nu håller vi också på att definitivt förstöra Sveriges ställning som fredlig nation genom vårt deltagande i det meningslösa kriget i Afghanistan.
En av orsakerna till den förändrade utrikes och säkerhetspolitiken är att det blivit fler militärer i riksdagen och i försvarsutskottet.
En av de värsta att nedvärdera vår framgångsrika, alliansfria utrikespolitik är förstås folkpartiledaren Jan Björklund. Han har gått igenom Krigshögskolan och är utbildad yrkesmilitär med majors grad. En riktig politiskt obehaglig krigshök.

En annan hök som t o m vill sända fler soldater än vad riksdagen beslutat är Björklunds partikamrat Allan Widman. Han har också gått igenom krigshögskolan och har fänriks grad. Widman är folkpartiets förstanamn i riksdagens försvarsutskott och vill nu sända ytterligare 100 svenska soldater till Afghanistan.
Det finns många bra militärer men Widman är förskräcklig. Han pratar om att ”kriget kan vinnas” utan en tanke på hur många som ska komma hem i kistor eller att Sveriges deltagande ökar risken för en terrorattack i vårt land. Minns tågattentatet i Spanien!
Högt i försvarsutskottet när försvars-och utrikespoltiken lades om så radikal satt också moderaten Karin Enström som har kaptens grad. Hon har också gått igenom Krigshögskolan och är sedan 2008 ordförande i Försvarsberedningen.
Enström är enligt wikipedia syster till Henrik Landerholm och till Louise Landerholm (kommunpolitiker i Uppsala) som är gift med riksdagsman Per Bill (m). Henrik Landerholm (m) har drillats på krigshögskolan. Har varit yrkesofficer med majors grad och var tidigare ordförande i försvarsutskottet. Tala om politisk inavel på hög nivå.
Det är mycket allvarligt att en liten officersjunta fått så oproportionellt stort inflytande på svensk försvars- och utrikespolitik. Det förefaller som om denna officerjunta inte har någon som helst känsla för att Sverige kan spela en mycket större och viktigare roll som fredsbevarare. I stället för en förnedrande kugge i USA:s krigsmaskin i Afghanistan.
Nej, läs vår historia (också kronprinsessan Viktoria) och återgå till den traditionella försvars- och utrikespolitiken som grundlades av den förste Bernadotten, Jean Baptiste Bernadotte och som sedan stärktes vid arbetar- och bonderörelsens framväxt. Med Karl XIV Johan inleddes 1818 den bästa utrikespolitiken Sverige haft och som gett oss en välsignad fred i nästan 200 år.Då hade den bedrövliga adeln och krigstokiga kungar hållit på att kriga i århundraden. Nu håller en klick historielösa yrkesofficerare som nästlat sig in i försvarspolitiken på att ödelägga denna för svenska folket så fredliga och gynnsamma försvars- och utrikespolitik.
Ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan och återgå till fredsbevarande utrikespolitik, civilt och humanitärt bistånd som Sverige är bäst på.
Rune Lanestrand
Uppdaterad från den 13 febr 2010

svd gp svd svt expr ab hd svd dn gp svt gp dn svd ab

6 Responses to Officersjunta sålde ut alliansfriheten

 1. […] till Afghanistan bär ett stort politiskt ansvar för terrorangreppet i Stockholm. Jag har tidigare varnat för terrorangrepp p g a Sveriges deltagande i det vidriga kriget i Afghanistan. Lägg omedelbart om den omdömeslösa […]

  Gilla

 2. Paul Rimmerfors skriver:

  Tack Rune Lanestrand för denna viktiga kartläggning av den för de flesta totalt okända militära infiltrationen i svensk utrikespolitik. Sprid kunskapen vidare! Som f d ordförande i Ungdomens Fredsförbund (under Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen) skolades jag i ordf Per Anders Fogelströms uppfattning att våld föder våld. Nu smygs vi in i NATO utan offentlig debatt och vår hedervärda långa 200-åriga fredsperiod är genom Afghanistankriget och Nato-samarbetet till ända.
  Paul Rimmerfors

  Gilla

 3. Johan skriver:

  Vi har varit defacto-medlemmar av NATO sedan 1996, när Göran Persson vid sitt första statsminiterbesök i Bryssel skrev på en version av Partnerskap för Fred som endast skiljer sej från ett fullvärdigt medlemskap på två punkter. 1. Vi är inte officiellt medlemmar. 2. Vi kan inte räkna med solidariskt understöd från NATO om vi skulle bli anfallna.
  Punkt två illustrerar vad NATO handlar om, internationell solidaritet. Tyvärr anser en majoritet av svenskarna att vi klarar oss utan sådant. Vi behöver ingen annans solidaritet och vi tänker inte visa någon solidaritet med andra.

  Gilla

  • Stan skriver:

   Tror du själv på den bild du försöker förmedla? NATO som någon sorts moraliskt högtstående scoutkår som osjälviskt ställer upp mot ondskan. Varför lades inte NATO ner när Sovjetunionen lades ner? För att det finns intressen bakom som inte vågar tänka sig en värld utan krig, som tror att de måste hålla sitt imperium vid liv med hjälp av våld och hot om våld.

   Gilla

 4. Sven skriver:

  Ännu en insikt om statens politiska dubbelspel i riket.
  Säg mig det område i rikets styrande där inte ovanifrånperspektivet dominerar.
  Jordbruksverk, skogsstyrelse och sedan hela raden av förvaltande myndigheter bär överhetens härskarkappa.
  Underifrånperspektiv, normalmedborgarens tankar, vardagslivets behov, fredens värde, allt styrs av propaganda där överheten likt pappegojor ropar ut lämpliga budskap men hanterar verkligheten tvärt emot.
  Vänta,,,,, det kommer mera.

  Gilla

 5. Lisa skriver:

  Det bekräftar bara vad jag misstänkt länge. Man har hört amerikanska diplomater uttrycka sig i ordalag som visar att Sverige är en etablerad allierad sedan länge. Hoppsan. Det kom smygande, men jag är inte överraskad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: