WikiLeaks avslöjanden kan göra världen säkrare

”Denna gåtfulla subkultur bygger på att det är lättare att söka samförstånd med främmande makt än med de egna medborgarna och deras valda ombud, skriver den kloke Wilhelm Agrell i dagens DN.”
Det stämmer väldigt väl in på hur regeringar i Sverige av tradition bedriver ett dubbelspel som bottnar i att folket/väljarna inte förstår sitt eget bästa. Jag reagerade mot detta redan då jag var riksombudsman i CUF och arbetade nära partiledningen. Senare också när jag som politisk redaktör för Älvsborgs-Posten (c), vid en par årliga träffar med partiordföranden och riksdagsgruppen, fick en skymt bakom kulisserna.
Läser just Bondeuppror och gatustrider av författaren och historikern Mats Adolfsson. (Natur och Kultur) Berättelsen sträcker sig från det att en kula ändade den krigsgalne Karl XII:s liv, vid Fredrikstens fästning i Norge, fram till skotten i Ådalen.
Här bekräftas just Wilhelm Agrells teori om hur Sveriges regeringar, över huvudet på allmogen, i århundraden träffade pakter med främmande makt samtidigt som man var i ständig strid med allmogen. Som inte ville kriga.
De senaste årens närmande till NATO och det militära samarbetet inom EU och med USA är skolexempel på hur man än i dag försöker hålla allmänheten okunnig om detta.
Jag har i ett hemligstämplat protokoll läst där Olof Palme instruerade sina främsta ambassadörer att inte tala om att ett EU-medlemskap på sikt skulle innebära en monitär union och en gemensam utrikes- och försvarspolitik.
I protokollet står också att Palme inte ville väcka EU-motståndarna inom SSU och det Socialdemokratiska ungdomsförbundet genom att tala om vad EU egentligen syftade till. WikiLeaks lika välkomna som efterlängtade avslöjande av överhetens dubbelspel kanske kan ändra sekler av politiskt bedrägeri och en mer demokratisk utrikes- försvars- och säkerhetspolitik.
Folk vill i dag kriga lika lite som den allmoge som i sekler slöt bondefred i gränstrakterna mellan Sverige och Danmark. Dagens ”bonderesningar” sker nu på bloggar i stället för vapenuppror som tyvärr alltid slutade med att allmogen slaktades av en oerhört grym överhet. Men tack vare bondeupproren blev inte Sverige feodalt.
Rune Lanestrand
ttela gp gp svt expr ab gp svd dn svt

4 Responses to WikiLeaks avslöjanden kan göra världen säkrare

 1. Gösta Walin skriver:

  Du låter oss ofta i din blogg ta del av erfarenheter från ditt arbete nära politikens centrum. Tänk om du kunde samla dessa erfarenheter i en bok – väl så intressant som WikiLeaks.

  Gilla

 2. Intressant att läsa din blogg idag! Jag och en god vän diskuterade nyligen likheten mellan gårdagens torpare/bönder/adel och dagens vanliga människor som arbetar för storföretagen/eliten på ungefär samma sätt utan den demokrati som vi tror att vi skall ha år 2010.

  Vi lever i ett informationssamhälle och när vi vanliga människor får reda på sanningen darrar övermakten. Skall bli spännande att se vad följderna blir för nuvarande huvudrollsinnehavare!

  Gilla

 3. Lisa skriver:

  Jag håller med om vartenda ord, Rune. Folket måste dock läsa dokumenten själva, och inte läsa medierna propaganda kring Wikileaks, och den skeva fokuseringen på oväsentligheter. Det krävs ett uppvaknande så att folk inte låter makteliten SKAPA krig, mer kontroll och överstatlighet, och skylla det på Wikileaks. Det där hemligstämplade dokumentet bör tala om för de flesta att det som sker nu, med EU, har varit planerat sedan lääääääänge.

  Gilla

 4. Inga-Lill skriver:

  Ja nu finns ju internet och det har nog gjort det lite lättare för den som vet att utnyttja detta till fullo att avslöja alla korrupta politiska konstellationer. Alla länder är ju mer eller mindre korrumperade. Det ser vi ju inte minst nu med dessa avslöjanden som har framkommit. Mycket ”skit” finns ju på internet men kan man bara välja så finns massor av bra grejor också. Hur mycket som helst egentligen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: