Tomt prat om frihet i statsminister Reinfeldts jultal

-När självmordsbombaren trampar in i det svenska folkhemmet så har det inget med kriget i Afghanistan att göra. Nej, det är vår öppenhet, friheten och mångfalden han hatar. Det är det han är ute efter, bedyrar statminister Fredrik Reinfeldt.
När Fredik Reinfeldt ställer sig på Skansen och talar om Folkhemmet som moderaterna tidigare har bekämpat med alla medel blir det hela ovärdigt och inte så lite patetiskt.
Jo, öppenheten har faktiskt blivit bättre efter Wikleaks avslöjande. Nu vet vi hur eliten säger en sak till folket och något annat till främmande makt. Visst finns det en otrolig öppenhet när svenska folket i dag genom FRA-lagen är lika kontrollerat och avlyssnat som medborgarna i de forna kommunistländerna.

Friheten, Ja det område jag känner bäst är bondens, efter 23 år som redaktör för Småbrukaren. Friheten, den är helt borta. Med detaljerade EU-regler om när säden ska sås, antal träd i beteshagarna och tjänstemän från Jordbruksverket som går med tumstock och mäter gräset på betesvallarna.
Vid minsta avvikelse dras EU-bidraget in. Ett stöd som egentligen är ett konsumentstöd. Utan det skulle priserna, över disk, för många livsmedel stiga med mellan 20-30 procent.
Aldrig tidigare har ofriheten för bonden varit större än i dag. Inte ens under det svenska fogdeväldet glansdagar.
Genom ständiga bondeuppror mot adeln, som blev mycket blodiga, (upprorsmännen betraktades som dåtidens terrorister) lyckades allmogen förhindra att Sverige blev feodalt. I dag är fogdarna, förtryckarna en anonym byråkratisk massa där olika makthavare hänvisar till varandra. Omöjliga att påverka både i Stockholm och i Bryssel.
Rune Lanestrand
svt dn svt gp vg dn svd svd svd dn

7 Responses to Tomt prat om frihet i statsminister Reinfeldts jultal

 1. Ingeborg skriver:

  Att ta del av Reinfeldts jultal var pinsamt. Har man ingenting vettigt att säga skall man på ren svenska hålla, ja ni vet vad jag menar. Sverige är inte alls öppet och svenska folket styrs uppifrån av en ”elit” som bara bryr sig om sitt eget. De styr Sverige som sitt eget fögderi.

 2. Alicia skriver:

  I min mångåriga verksamhet som jurist vid ett (statligt) universitet har jag erfarit många gånger för mycket att offentlighetsprincipen är ett verktyg som används av taktiska skäl. Information av värde i de fall där en höjdare är involverad är sällan att finna i en akt eller ens ett register. Sverige är inte bättre än andra länder, den fina reputationen desvärre tycks bestå. Mr Assange uppenbarligen gick på nit genom att förlita sig på uppgifter från propagandan om Sverige som ett land ”governed by rule of law”.

 3. fschwa skriver:

  Wikileaks är skitbra.

 4. gerhard nilsson skriver:

  Jag gillar inte Assange, men Reinfeldts jultal var enastående patetiskt och oengagerat. Precis som reinfeldts tal brukar vara. Översåtens stämma, helt enkelt.

 5. mari skriver:

  Självklart ge nästa fredspris till Julian Assange,
  Wikileaks menar allvar med fredssträvande

 6. Ejnar Ekström skriver:

  Vårt lands avvikelse från fredstraditionen och deltagande i ett krig i ett avlägset land måste man bara protester mot. Jag instämmer med Lanestrand i att statsministerns tal om öppenhet var oerhört överdrivet. Varför inte öppna upp och i sann demokratisk anda tala om vilka som finansierat marknadsföringen av arbetarpartiet moderaterna?

 7. Sven-Olof Olsson skriver:

  Den här gången kan jag instämma i Ditt inlägg. Vårt engagemang i Afghanistan var det viktigaste motivet för terrorbomben på Drottninggatan och tack vare Wikileaks har vi fått reda på mycket av det som makthavarna pratar om mellan skål och vägg.

  Ge fredspriset till Julian Assange!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: