Herrskapsjakten på varg gagnar inte landsbygden

Ett tingsprotokoll från 1728 i Väne härad berättar att nämndemannen Hans Andersson i Skottene i Väne-Ryr och grannen Anders Olofsson i Skogen hade skjutit en gammal vargtik och dödat 16 vargungar. (Skottpengar på varg fanns kvar ända tills SNF kom med planerna på inplantering på 1960-talet)
Enligt 1664 års förordning om jakt kunde de kvittera ut två daler silvermynt i skottpengar ur häradskistan för den gamla vargen och en daler för varje unge.För att få pengarna skulle man visa upp skinnen vid tinget och tingspersonalen skulle skära av öronen på skinnet så att man inte skulle kunna visa upp samma skinn två gånger.
Min mormorsmor Carolina Sigurdsdotter som var 9 år vallade fåren och skrämde iväg en varg som försökte ta en lammunge. Det var sista gången man såg varg vid gårdarna i Svinbohult i Lane-Ryr (grannsocken till Väne-Ryr.) Carolina var född 1840.
Nu strövar halvtama avkommor till de inplanterade vargarna i bygderna och river tamdjur även i Lane-Ryr och Väne-Ryr. Den i dag påbörjade ”herrskapsjakten” ändrar inget på detta. Småbrukarna och djurhållare i skogs– och mellanbygder är fortfarande osäkra på när de får skjuta angripande vargar.
De vill inte riskera fängelse som Stig Engdahl i Rölanda dömdes till när han sköt den varg som var på väg in i fårhagen alldelse intill husen. Samma varg som några dagar tidigare dödat och lemlästat 10 av gårdens 30 får. Genom en lag som gav rätt till skyddsjakt redan då vargen uppträder i betesmark, på sätrar eller går fram till bebyggelse skulle vargen bli skygg för människor och tamdjur. Och de vargar som river tamdjur skulle gallras bort.
Bland folk på landsbygden finns inget av det varghat som de beskylls för av Rovdjursföreningens medlemmar. De vill bara ha sin urgamla rätt att skydda sina djur.
Den politiskt tillåtna ”herrskapsjakten” är bara en eftergift till det mäktiga Svenska Jägareförbundet som vill ha varg för nöjet att få skjuta troféer. Den jakten är inget annat än ett rent spektakel och sker överhuvudet på de som kämpar och vill hålla landskapet öppet med djurhållning i glesbygden. Här hålls också utrotningshotade gamla oersättliga lantraser som det bara finns ett litet antal djur av. Stammarna är så sköra att ett vargangrepp helt kan spoliera arbetet med att bevara en viss ras. Det talas det sällan eller aldrig om bland makthavarna. I stället har staten minskat det obetydliga stödet till de utrotningshotade lantraserna.
Rune Lanestrand
svt dn dn svt gp gp gp gp gp dn svd svt svt vf svt gp ab expr gp svd dn svt ab svd svd

17 Responses to Herrskapsjakten på varg gagnar inte landsbygden

 1. Per skriver:

  Bönder/jägare borde inte känna någon osäkerhet när/om man får skjuta varg som angriper tamdjur. Borde inte dom ha koll på lagtexten, paragraf 27 och 28 har ändrats och gett jägare större rättigheter än för ett par år sedan.

  Gilla

 2. Anne-Christine o Stig Engdahl skriver:

  Andreas Carlgrens jakt på landsbygdsborna.

  Just nu pågår den av Sveriges riksdag och regering påbjudna licensjakten på tjugo vargar. Denna jakt har tillkommit p.g.a. att jägarkåren, med de båda jägarorganisationerna i spetsen, genom långvarig och intensiv lobbyverksamhet, fått politiker och andra makthavare att tro att, vargproblemen är värst för jägare, som använder löshund vid jakt.
  Det faktum att, många djurbönder är betydligt värre utsatta för vargangrepp på sina tamdjur struntar man i !
  Som djurbonde har man djuruppfödning som levebröd och är enligt lag skyldig att, släppa sina djur på bete även om de där riskerar att bli vargangripna. Även om det kan finnas jägare, som har jakten som levebröd, går det faktiskt att jaga utan löshund d.v.s. om man är rädd om sin hund. Djurbonden däremot, har ingen inkomst längre om vargar tillåts göra slut på hans djurbesättning !
  Jägarkåren har svalt Carlgrens feta bete, agnat med vargjakt, och därmed helt hänsynslöst offrat landsbygdsbefolkningen, eftersom Carlgren villkorade vargjakten med utsläpp av nya vargar. Vem har givit jägarkåren mandat att, låta Carlgren släppa nya vargar på landsbygden, bara för att jägarna vill ha en prestigefylld troféjakt på varg?
  I dag består jägarkåren av alltför många jägare, som inte äger den mark de jagar på, inte heller bor de på landsbygden, där vargproblemen finns. När jakten är över, åker de tillbaka hem och lämnar landsbygdsbefolkningen med vargplågan.
  Som exempel kan nämnas att, den jägare som härom dagen sköt en varg på Teåkersjöns is, var en inbjuden stockholmare………

  För oss finns det endast en godtagbar lösning på vargproblemen :
  Hägna in vargarna, inte oss bönder och våra djur!
  Vargar, som påträffas utanför hägn skall vara fredlösa!

  Anne-Christine och Stig Engdahl
  Klinten Uddalen
  ED

  Gilla

 3. Inga-Lill J skriver:

  Och vargen som inte ens är hotad! Det finns globalt sett starka vargstammar både i Sibirien o i Alaska o på fler ställen på jorden. Men här har det gått prestige i saken från myndigheternas sida att den ska finnas o detta får kosta precis vad som helst. Men vi har husdjursstammar i det här landet som är utrotningshotade men dit går det inte särskilt mycket pengar. Dessa bevarandeföreningar fick till och med sina ekonomiska stöd neddragna av jordbruksverket.
  Skulle vilja påstå att regeringen är påverkad av starka ekonomiska intressen utifrån de sitter i knät på diverse storkapitalister o det är därifrån alla såna direktiv kommer vart pengar ska gå till m m.

  Gilla

 4. Annika skriver:

  Den dag beslutsfattare i kommuner till riksdag inser att när vargmotståndarna säger ”vi” har de mandat att uttala sig endast för en liten grupp människor som har varghat gemensamt. Jag har inte dett någon mandat att tala för mig vare i egenskap av landsbygdsbo eller i vargfrågan. Läs gärna på min blogg http://www.hilbertshotell.net/page36.php mer om hur jag ser på varg och jakt på varg. Läs gärna också Dalademokratens vargblogg där jag fått möjlighet att skriva. Dessutom har tidningen gett plats åt en av frontfigurerna i Folkaktionen utrymme att blogga, http://www.dalademokraten.se/blogg/vargbloggar/

  Gilla

 5. Sven skriver:

  Alla som vill ha varg i kulturlandskapet, har Ni någon egen mark att släppa den på???
  Äger Ni inte marken där Ni släpper Er hund kan Ni få böta!!!
  Tycker Ni att någon kan släppa ut djur av något slag
  på andras marker med allemansrätten som stöd????

  Gilla

 6. sl skriver:

  Egentligen är ju alla överens. De som bor där vargen finns, i Värmland, vill inte ha den. De som vill ha den någon annanstans bor inte där. Alla är överens om att de inte vill ha den hemma, några tycker att andra ska ha den. Resultatet är ju självklart; nej till varg i Sverige. De som tycker att andra ska ha den erkänner ju indirekt att den ska bort. Att inplantera skadedjur är rätt dumt.

  Gilla

  • Malin skriver:

   Återigen detta gamla argument – att man får bara yttra sig om man på något sätt bor i de värmländska skogarna eller annan ”kulturbyggd”. Har ni som använder detta slitna argument så dålig fattningsförmåga att ni inte kan ställa er i någon annans skor? Jag antar att ni själva enbart yttrar er och tycker kring exakt det som finns om knuten.

   Jag skulle gärna bosätta mig någonstans mitt i det värmländska vargreviret. Jag har länge närt en dröm om att ha lite får, bara för husbehov. För att skydda fåren mot varg hade jag helt enkelt skaffat mig två lamor också – utmärkta vargbekämpare med sina sparkar. Anledningen till att jag inte gör det – jag bosätter mig där jag kan försörja mig, gillar inte idén att leva på bidrag bara för att jag promt måste bo på en speciell plats.

   Varghatet är irrationellt. Vargen är inte särskilt farlig, den är i sin natur väldigt skygg. Varför är det ingen som är rädd för björn? Den har dokumenterat dödat flera människor i Sverige de sista året samt rivit tamboskap?

   @Sven: Jag skulle aldrig släppa min hund längre än ca 10 m radie ifrån mig då jag (och lagen) ser det som mitt ansvar att hålla den trygg. Detsamma gäller mina katter. Du skulle väl aldrig släppa ut din katt på nån annans mark Sven?

   Gilla

   • Tord skriver:

    Håller Med Malin, Jag bor i ett av dom större vargområdena i landet och det är många med mig som vill ha dom kvar även jägare. Har hur många argument som talar för att vargen kan få leva i våra skogar men jag har aldrig fått nån bra förklaring eller ärlig varför den skulle få leva med osss i skogen.

    Gilla

  • Annika skriver:

   Tala för dig själv och gör dig inte till talesman för folk du inte känner.

   Gilla

 7. Sven-Olof Olsson skriver:

  Vi måste kunna ha en vargstam i Sverige. Jag instämmer med Charlott Theges inlägg.
  En olycklig konsekvens av dagsläget i Sverige är att de vargar som strövar omkring och jagar djupt inne i skogarna långt från betesmarker och bebyggelse löper den största risken för att bli skjutna. Skjut, gräv och tig är varghatarnas motto.
  På lång sikt medför detta att vargarna anpassar sig till människan så att fler och fler jagar nära bebyggelse och betesmarker. Risken för angrepp på tamdjur ökar. Finns någon idé om hur man löser detta problem utan att gå ”SGTjägarna” till mötes?
  Kanske att de som har tamdjur, särskilt lantraser som behöver bevaras, kunde få tillstånd att skjuta tårgas på vargar (och rävar). Eller kunna avlossa kraftiga ”smällare” som skrämmer bort närgångna rovdjur.
  Varghatarna kunde kanske ladda med saltskott!?

  Gilla

 8. Gösta Walin skriver:

  Svensk politik saknar förmåga till eftertanke och omprövning.
  En liten grupp entusiaster har lyckats få med sig den inkännande medelklassen – vi måste ha varg i naturen, självklart. Riksdagen har beslutat. Experimentet har inletts. Resultatet är totalt misslyckat. Alltså dags för eftertanke och omprövning.

  Nej inte i Sverige – här står vi fast vid vilka idiotiska beslut som helst.

  Jag föredrar tamboskap i glesbyggden. Vad är det för nytta med varg? Jag förstår inte argumenten, det är något med ekologi, mångfald, se på Rumänien, trams trams trams.

  Det är helt enkelt dags att ompröva ett misslyckat försök att av oklara skäl introducera varg i den svenska faunan. Eländet kostar dessutom en massa miljoner direkt och indirekt för skattebetalare och näringsidkare i glesbyd.

  Här några länkar av intresse.

  Bra på Brännpunkt:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/hela-vargrevir-maste-flyttas_5866753.svd

  Intressant i DN
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/vargkonflikten-extra-svar-i-sverige?rm=print

  Gilla

 9. Charlotte Thege skriver:

  I den utmärkta boken ”Vargen – den jagade jägaren” av Henrik Ekman nämns att det finns ca 2500 vargar och 5000 björnar i Rumänien. Visst ska vi kunna behålla det vilda i vårt till stora delar obebodda och vidsträckta land!

  Gilla

  • lene thrane skriver:

   Ja det har du ret i. Sverige er en stor langstrakt skov fra syd til nord, her er god plads til flere vilde dyr.
   Ulvene gør ingen skade, hvis man skal tale om skader, så se hvad mennesket udøver, jeg behøver vist ikke at udpensle det?
   Ulvene holder vildtbestandene på et passende niveau, og tager også de syge dyr som ikk kan klare en svær vinter.
   Jægerne har et hav af forklaringer for at skyde ulvene, alt sammen for at de skal pleje deres triggergen.
   Ind med ulvene og ud med jægerne, de bringer absolut ikke balance i naturen, det er blot en dårlig undskyldning.

   Gilla

 10. Sven skriver:

  Varg i fäbodskulturen.

  Den utplanterade vargen sprider sig över Sveriges yta. Reproduktionstalen överskrider vida den licensavskjutning som är tillåten. Varenda människa som är född i landsbygdskultur är klar över att det inte går att ha räven och hönsen i samma bur. Vargen och tamdjur kan inte samsas på samma landareal såvida inte vakt och skrämsel håller vargen på avstånd.
  Vargen kostar skattebetalarna f.n. 50-60 miljoner varje år, detta för att vargstackarn är utrotningshotad i Storstadsregionerna. Att vi har en utrotningshotad kvarleva i fjällvärlden som heter MYSKOXE och består av ett tiotal djur, det är det ingen som bryr sig om. Tiotalet djur, definitivt en liten avelsbas, yttrst lokalt skyddad, frdlig växtätare till ringa förfång för människor.
  Nej dom får inte kosta nåt, djurvännerna skiter i oxarna och politikerna vet att dom inte spelar någon roll i glebygdspolitiken.
  Sven G.

  Gilla

 11. Lars D skriver:

  Jag liksom alla de som jagar varg idag eller senare i veckan är inte Herrar !
  Någon Herskaps ellet trofe jakt är det absolut inte
  LD

  Gilla

 12. Pelle skriver:

  Idag ska vi alla känna lite extra för den nästintill utrotningshotade svenska vargen. Alla borde känna stor solidaritet med detta fantastiska djur, den riktiga jägaren

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: