Carlgrens vargpolitik blir allt märkligare

Först ska man skjuta bort vargar för att få bort påstådda genetiska effekter. Därefter vill miljöminister Andreas Carlgren plantera in nya vargar från djurparkerna som i de flesta fall redan är inavlade.
I morronekot kom helt överraskande bekräftelse på att den vargstam vi har i dag är inplanterad. En representant för de svenska djurparkerna sa nämligen helt frankt att Carlgrens förslag är inte alls bra då djurparksvargarna är för nära släkt med den svenska vargstammen. Hoppsan.Äntligen fick vi bekräftat att SNF:s Projekt varg som lanserades 1975 och som byggde på utsättning av varg i Sverige har genomförts. Vargen uppträdde också först i de områden som SNF pekat ut i skriften Projekt varg.
Carlgrens vargpolitik blir ännu mer förvirrad med tanke på att vargar som växt upp bland människor utgör en större risk människan. Den sk Gysingevargen som fötts upp i fångenskap på Gysinge herrgård angrepp sedan den släppts ut 24 människor, 9 döda och 15 skadade. De flesta som dödades var barn mellan 3,5 och 15 år gamla, med undantag av en 19-årig kvinna. Angreppen pågick under tre månader från den 30 december 1820 fram till den 27 mars 1821. Då vargen sköts.Hela vargexperimentet som kostar så många miljoner årligen blir allt mer motbjudande. Den rovdjursindustri som utvecklats har inget längre med vilda djur att göra. Dessa forskare och ”djurvänner” kontrollerar och övervakar så mycket att den ”omhuldade” vargen i dag är mer kontrollerat än tamboskap.
Hur kan man bara upprepade gånger jagar och hetsar de stackars djuren från helikopter, söver ner dem för att sedan montera in sändare i magen. Allt för att tillfredsställa kontrollbehovet hos vissa som utgör sig för att rädda ”en hotad vargstam” som det finns fler än hundratusen av i Ryssland. Riktigt sjukt blir när sedan troféjägarna traktar efter att skjuta de största och ståtligaste vargarna.Vi som är djurvänner ser med förfäran hur denna lilla, men opinionsbildande så starka grupp har fått med sig riksdag och regering på att satsa miljoner för att de välavlönat ska få bedriva sin oetiska hobby under förevändning att de vill ”rädda en utrotningshotad vargstam.”
Tyvärr verkar det som om Lena Ek tänker fortsätta den för landsbygden så fördärvliga vargpolitiken.
Rune Lanestrand
gp dn dn svd dn

6 Responses to Carlgrens vargpolitik blir allt märkligare

 1. Kerstin skriver:

  Prata inte om jägare, prata inte om jaktvårdslagarna. Bådadera är så vidriga att de slår alla rekord, och farliga för oss andra människor.

  Hur många vet att från januari förra året är det tillåtet att döda rävungar redan i gryten och att skjuta dem året om om de är under ett år (hur man nu ska veta det med säkerhet, men de har kanske födelattesten hängande om halsen).
  Vadan denna lag? Jo, de stör antagligen godsägarnas jaktaffärer, de där som går ut på att föda upp fasaner, släppa ut dem på morgonen då köpstarka jägargrupper, för en inte ringa betalning, ska underhållas med att få skjuta på halvtama fasaner.

  Räven reducerades med omkring 50%, 90% i vissa områden när rävskabben kom till landet (troligen med jakthundar som varit med husse i Finland). Resultet: En otrolig uppförökning av rådjur och av sork, djur som båda är förnämliga värddjur för fästingar, som sedan ökat lavinartat, liksom det antal människor som drabbas av borrelia och TBE.
  Blir förresten kul den dagen borreliabakterien är resistent mot antibiotika.

  Så det är ofantligt korkat att försöka utrota räven – också!

  Men vad gör regeringen inte för att jägarna ska trivas? Att jaga är ju den nya statussporten, sedan vanlig pöbel börjat spela golf.

  Gilla

 2. Kerstin skriver:

  Ska det lyckas att smussla in hägnvalpar i gryt hos vilda vargar måste man lägga dit valparna redan någon av de första dygnen, och sedan hoppas att tiken accepterar dem. Det är nu ingenting som låter sig göras i en handvändning. Detta kräver ganska mycket planering – och tur, turen att en hägntik valpar samtidigt som en vild vargtik som man har full koll på.
  Och i det fallet handlar det inte om hägnvalparna blir tama eller orädda för människor. De skulle bli lika vilda och rädda för människor som andra vilda vargar, såvida man inte i hägnen har avlat speciellt på lättämjda och människotillvända vargar. Med riktad avel kan man förändra sådant som rädsla för människor på bara en 5-6 generationer.

  Försöker man istället placera ut en valp som redan är präglad på människa, då är den redan ett antal veckor gammal, omkring 3-6 veckor, och kommer troligen att bitas ihjäl av den tik som man tänker sig ska adoptera dem.

  Så det där låter som en ren fantasiprodukt. Men vem kräver kunskaper av ministrar i dessa dagar.

  Gilla

 3. Kenneth skriver:

  Varför låter Carlgren inte sina bidragsgivare bedriva vargjakten i djurparkerna.

  Gilla

 4. Krister skriver:

  Carlgren lyssnar på jägarförbundet, som huserar i riksdagshuset och lobbar för sin ide´.
  Det där om varg i djurparker har det pratats om länge, för det är ju så jägarna ser på det.
  Men varför radera ut vargen och samtidigt stödmata vildsvinen över vintrarna? Är det bara bilisterna som ska reducera antalet vildsvin? Det lär finnas 150.000 svin i våra skogar. Vad görs åt mårdhunden (stalin-hunden)? Kanske vargen kunde göra något åt den?

  Gilla

 5. Al-Mumeet skriver:

  ”Varglarsen” Carlgren menar väl, han vill hjälpa jägarna nästa licensjakt, ”djurparksvalparna” blir lätta att knäppa nästa år. De kommer fram till jägarna och viftar på svansen!

  Gilla

  • Margrit Amadei skriver:

   Oh vilken absurt tanke att valparna blir avrättade av jägaren. Men vistt kan det hända fruktar jag.
   Hoppas det aldrig blir verklighet att ta trygga vargvalpar ifrån sina alfadjur i djurparken.
   Säkert är att fler människor reagerar på denna stupida idé att först knäppa fina friska varger som seda ska ersättas med nästan tama djur!

   Hjälp!!! Vargen att överleva denna klappjakt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: