Blodet från Kairo stänker på Sverige

Sverige hade en chans att distansera sig från den iskalla stormaktspolitiken genom att frankt kräva Hosni Mubaraks avgång. I stället fegade man och sällade sig till det cyniska sällskap där USA, Kina och EU är tongivande.
Även en litet land kan spela roll. Det såg vi under Vietnamkriget där en stark antikrigsrörelse påverkade regeringen och Olof Palme tog avstånd från ”dessa satans mördare.” Då stod Carl Bildt också och herrelikt såg på när USA begick sina skändliga krigsbrott i Sydostasien.
Om det stod och vägde inom EU, vilket jag innerligt hoppas, skulle ett klart ställningstagande från Sveriges sida kunnat få stor betydelse. I stället stänker nu blodet från Egypten inte bara på stormakterna utan också på Sverige. Vi bär ett kollektivt ansvar för att de fredliga demonstranterna slaktas på Kairos gator.
Jag kan bara konstatera att socialdemokraterna med sin utrikespolitiske talesman Urban Ahlin vågade gå emot EU:s och Carl Bildts krypande, för USA:s favorit under 30 år, diktator Hosni Mubarak.
Rune Lanestrand

svt gp svd dn svt gp svt gp dn dn dn vg gp dn svd svt svt vg svd dn svd gp dn
svt

3 Responses to Blodet från Kairo stänker på Sverige

 1. Nu har Mubarak avgått. En fredlig revulotion har sett dagens ljus, den 11 februari skrevs historia. Egyptierna förlorade ca 200 liv. Det är inte omvärlden som ska ta på sig ära eller blod, det är egyptierna själva som ska råda i sitt land och ha den äran. Stormakter och förståsigpåare ställer mer till oreda än löser världens konflikter. Låt folken leva efter sin kultur i sitt eget land och utveckla sitt land till det de vill ha det till.

  Gilla

 2. Sara AH skriver:

  Jag håller med. Vad glad jag blir att det finns svenskar som ser vad den egna nationen kan göra istället för att kritiskt kommentera de nationer som faktiskt tar ställning, oavsett vad det är för ställningstagande. Det är viktigt att vara kritisk mot sitt eget land trots att man älskar det.

  Gilla

 3. Absolut skriver:

  Hej,

  Håller absolut med dig, något av det finaste jag läst angående Egyptens fredliga demonstrationer.

  Mvh

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: