Telia uppträder oansvarigt och nonchalant

Fredag den 4 februari knipsade kommunens grävskopa av ledningen vid telestationen. Detta i samband med reparation av viadukten över Herrljungabanan i Väne-Ryr. Ett femtiotal abonnenter drabbades.
Här som på andra håll på landsbygden bor många äldre kvar som inte har mobiltelefon. De som drabbades allvarligt är de åldringar som har personligt larm. Tror ni att Telia brydde sig om detta. Inte kom man fredag eftermiddag. Inte heller på lördag eller söndag.
Nej, först på måndag förmiddag kom Relacom som sköter ledningarna. Ett av de många bolag som bildades när Televerket bolagiserades och nu ägs av riskkapitalbolaget Altor.
Först i dag den 9 januari fungerar telefon och uppkoppling till nätet. Så är det att bo på landsbygden och på mindre orter i dagens Sverige. Det tog fem dygn att laga ledningarna.
Det är minst sagt utmanade med Relacoms reklamvinjett på servicebilen. ”Riktig support på plats.” Men när man inte ens är på plats?
Vilket avtal har Telia med underleverantören Relacom kan man undra. Enligt uppgift från en anställd på platsen är det samma personal som tidigare fanns inom Televerket.
Oavsett avtal är det Telia som har huvudansvaret gentemot sina abonnenter. Vet Telialedningen om hur slappt och nonchalant Relacom uppträder ute i landet?
Ingen skugga ska falla på de som fixade ledningarna. De har bara att följa sina chefers direktiv och den servicenivå som Telia valt att köpa.
En låg men billig servicenivå som förmodligen är förankrad i Telias högsta ledning. Efter måttot; Den som inte skaffar sig mobil får skylla sig själv. Också de som har personligt larm.
Rune Lanestrand
dn, ökad vinst för Telia

3 Responses to Telia uppträder oansvarigt och nonchalant

 1. Lisa skriver:

  När jag ser Telias logga blir jag förbannad. Ett verk som ursprungligen var skattebetalarnas verk. Som vi byggt upp med skattemedel. Sedan skulle den privatiseras. Och hela Sverige uppmanades att köpa den nya folkaktien. Här var några dumma nog att betala för eländet en andra gång. Staten ägde majoriteten av aktierna länge. Vet inte hur det är nu. Så vi fick betala igen, utan återbäring. Konkurrens på lika villkor? Jojo. Skanova ger Telia första hands information när utbyggnad sker på ny ort så konkurrenterna hinner inte med. Sen har de inget samhällsansvar kvar och friskriver sig ansvar inför det nya trådlösa nätet som de börjar erbjuda istället.
  Här där jag bor finns det redan en fiber dragen till byn, som ägs av Telia. Tror ni de vill hyra ut den till en rimlig kostnad? Nej då. Det är billigare för kommunen att dra en helt ny kabel.
  Ingen good will alls.

  Gilla

 2. Inga-Lill J skriver:

  Det är så med den mesta servicen när man bor utanför tätorten. Man får som sagt var skylla sig själv. All denna privatisering som sker gör att fungerande koncept byts ut mot icke fungerande. Telefonlednigarna här hos oss är lappade o lagade på jag vet inte hur många ställen o varje gång det är regningt o fuktigt så knastrar det o låter i alla otäta skarvar. Ibland är det helt tyst o ibland fungerar inte internet.
  Men att göra något åt detta det kommer inte på fråga eftersom vi bara är två åretomboende längst den här sträckan.

  Gilla

 3. Bor du på landsbygden då får du skylla dig själv. Så resornerar Telia. Det som är mest märkligt det är att kommunernas internetbolag drar nu mera fiberkabel till de flesta hushåll. Via bredband kan man sköta telfonien man frågar sig vad skall Telia leva av i framtiden. Troligen blir det väl på det viset att även mobiltelefonien är Telia för högfärdig för att sköta.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: