SSU – en tynande sekt

I s-partiets krisdebatt tar Gytte Guteland stora ord i sin mun och hålls fram i gammelmedierna som en förbundsordförande för ett starkt politiskt ungdomsförbund. Inget kunde vara mera fel. Sanningen är den att SSU, i likhet med de flesta politiska ungdomsförbund, är en sekt som knappast hörs ute i landet. Här i Fyrstad; Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla och Lysekil märks SSU över huvudtaget inte i den offentliga debatten.
I den skandalomsusade Vänersborgs kommun som socialdemokraterna ”satt på kartan” med hemligstämplade handlingar, JO-anmärkningar och den ökända Arena Vänersborg som kostade 300 miljoner i stället för planerade 150 mkr har SSU inte sagt ett knyst om denna enorma felsatsning som stjäl miljoner från vård, skola och barnomsorg.
Jag har goda skäl tro att situationen med ett s-parti som satsar på kommunalrådsmonument och inte har någon tillväxt av ungdomar, som i Vänersborg, är den vanliga synen i de flesta kommuner. Trötta gamla fifflande politiker som växt fast i sina stolar i kommunhuset. Situationen är inte stort bättre i de andra partierna.
Läs också om mutstaden Göteborg.
Rune Lanestrand
svd svt dn svd gp dn svt

3 Responses to SSU – en tynande sekt

 1. Rune och läsarna

  Tyvärr har du rätt i din analys. Ungdomsrörelse är ett okänt begrepp i dag. Det tror jag beror till stor del att ungdomsförbunden blev plantskola för fifflande politiker. Det var där man lärde sig hur en slipsten skulle dras och folket fick man lära sig var en belastning.

  Folkomröstningar något urbota dumt enfaldiga människor kan inte fatta beslut över sig själv. Den attityden har varit förhärskande länge nu.

  Skall de politiska partierna överleva som folkrörelser då måste den sociala verksamheten återuppstå. Folk kan inte bara sitta hemma och Twitrra, mittra, plussa, messa och facebooka man måste komma samman. Dansa med varandra hålla i varandra. Gå bakom knuten ta en sup. Sjunga allsång, anordna körer och bilrallyn. Det är under rallyrundan eller på jaktpasset politiken växer fram. Det gör den inte på dyra konferenshotell.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Tack Inger! Efter att ha hört Jytte Gutelands tal på 30-årsdagen för folkomröstningen får jag kanske ompröva henne som ”ungdomspolitiker” (32 år! ). Har annars inte precis märkt SSU i fronten mot kärnkraften. Hon måste också kritisera de s-kommunalråd i norrland som vill bryta uran.

  Gilla

 3. Inger W skriver:

  Jytte Guteland har säkert ett tungt lass att dra. På 30-årsdagen för folkomröstningen mot kärnkraft stod hon på Sergels torg och talade mot kärnkraften. Det var kanske inte så poppis i alla led.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: