Hedrade hjältar som skjutits av svenskar

När man som jag är emot krig som medel för att skapa fred är det plågsamt att se hur krigsivrarna gör skådespel och propaganda av de dödade svenska soldaterna återkomst till Sverige. Som vanligt cervilt och okritiskt uppbackat av de stora medierna
Ännu värre blir det när sanningen nu kryper fram, att de sköts av andra svenska soldater. Nu vägrar försvaret lägga korten på bordet för att skydda de anhöriga. Det borde ÖB och riksdagen tänkt på innan de skickade dessa unga pojkar till Afghanistan. Nej, lägg alla korten på bordet. Det kanske i alla fall kan få den positiva effekten att fler svenska ungdomar tänker sig för innan de ställer upp som legosoldater under USA-befäl.
Så ruttet som Svenskt rättsväsende har blivit är det inte lätt att få reda på sanningen. Men den måste fram. Bra att Peter Erikssom mp går i täten och kräver detta.
När uppmärksammade och hedrande man dödade hjälparbetare på detta sätt. T ex Läkare utan gränser som i det längsta, med uppenbar fara för eget liv, stannar kvar i krigs- och katastrofzoner.
För de anhöriga till offren från kriget i Afghanistan måste sorgen vara plågsam nog ändå utan att deras döda barn/äkta män/fästmör/fästmän används i ÖB:s och vapenindustrins cyniska propaganda.
Ska Sveriges nya krigspolitik med Carl Bildt och Sten Tolgfors i spetsen få fortsätta får vi väl som amerikanarna inrätta en speciell krigskyrkogård för dödade svenska legosoldater.
Mitt under brinnande Vietnamkrig besökte jag Arlington-kyrkogården där de dödade soldaterna begravdes under militära hedersbetygelser. Bårbilarna stod i kö och en grävskopa grävde hela tiden nya gravar. Änkan fick medaljerna. Några skott i luften och så var akten över.
Besöket på den kilometerlånga krigskyrkogården blev avgörande för mitt kommande arbete mot Vitenamkriget och för en svensk freds- och säkerhetspolitik.
Kriget i Afghanistan betraktas redan av sansade bedömare som ett lika smutsigt och orättfärdigt krig som Vietnamkriget. Då protesterade vi, i dag deltar vi i det USA-ledda, vedervärdiga kolonialkriget i Afghanistan.
Rune Lanestrand
Uppdaterar 11-03-02
svd svd svt dn dn svd

11 Responses to Hedrade hjältar som skjutits av svenskar

 1. Martin Goës skriver:

  Fotnot: Tomhylsa = kåkslang för totalvägrare.

  Gilla

 2. Martin Goës skriver:

  Vad kan man väl vänta, med Bilderbergaren Bildt och tomhylsan Tolgfors som radarpar, som skall leda den s.k. insatsen i Afghanistan? Ryssarna körde fast där på 80-talet, och nu gör amerikanarna om samma misstag. INGEN stormakt som stövlat in där har ens temporärt lyckats kuva afghanerna! Det landet är på god väg att hamna på listan över kollapsade stater, som Somalia, Irak (delvis),Kongo m.fl.

  Gilla

 3. Jerry skriver:

  För det första är det frivilligt att åka på utlandsmission. Det är dessutom inte speciellt enkelt att komma såpass långt.
  Att dessutom kalla våra svenska hjältar för legosoldater? Vet du ens vad det ordet betyder? Eller du kanske tycker att alla soldater med lön är legosoldater? En legosoldat får för det första inte ens komma från samma land som det han strider för, gör han det så är han en soldat och inget annat!
  Kan du dessutom komma med några konkreta idéer för hur vi ska kunna skapa fred i Afghanistan utan beväpnade trupper så är du mer än välkommen att skicka dessa till Aftonbladet som du verkar läsa alldeles för mycket!

  Gilla

  • Tom skriver:

   Jo du Jerry,

   det är lätt att ordna fred både i Afganistan och i resten av världen, ta bort Fiatpengar, politik och organiserad religion från den mänskliga ekvationen så är det klart.

   Tror du att vi kan be Nato komma hit och fånga alla som i deccenier missbrukat sina förtroendeposter, och kräva att dom skeppas till Guantanamo där dom i lugn och ro kan läsa om bla. Victor Schauberger, Nikola Tesla och Wilhelm Reich,och hur man skulle kunna använda deras insikter på ett POSITIVT sätt, givetvis med helpension och på livstid, inklusive orangefärgade Armanioveraller.

   För om jag förstår dig rätt så är inte Afghaner kompetenta att forma sitt liv efter egna tankar och önskemål utan vi bombar dom till en fantastisk tillvaro eftersom dom tydligen inte vet sitt eget bästa.

   De år jag tillbringat i det militära beredd att utan tvekan riskera mitt liv för mina medmänniskor i händelse av att en ” fiende ” ville lägga sig i våra förehavanden med tvångsmedel, har med åren visat sig vara en rejäl illusion, för det kan till och med en blind konstatera att det är Quislingarna och deras medlöpare som nästintill totalt förstört Sverige INIFRÅN med oss enfaldiga fårskallar som ivriga påhejare.
   Mvh, fd.Naiv

   Gilla

 4. Godmorgon Rune,
  Du är mer saklig än förväntat vilket jag respekterar.
  Du sätter rodriften i ett samanhang med svenska legosoldater och det var just det jag reagerade över. När det gäller övriga argumnet har jag inga synpunkter. Visst kan vi ha olika synpunkter gällande EU, jag tror att vissa saker med EU är bra och vissa är mindre bra. Tex. den gemensamma utrikes och säkerhetspolitiken tror jag på även om den såklart kan utvecklas.
  Gällande min militära karriär så sträckte den sig inte längre än till drygt ett års värnplikt. En bra tid men inget för mig. Däremot tycker jag att Försvarsmakten och indirekt våra politiker kritiseras med tomma argument utan innehåll. Mitt intresse väcktes under förra året när jag läste en artickel under förra året gällande de två döda officerarna. I kommentarena i artikeln gicka att läsa -” De kan skylla sig själva, ger man sig in i leken får man leken tåla” -”Stöttar man NATO´s bombningar av civila är de värda att dö”. Det är säkert ungdomar som skriver dyliga kommentarer men jag tycker oavsett att det är skmligt. Blev säkert lite luddigt och utsvävande på slutet men hur som. Trevlig dag Rune.

  Gilla

 5. Vet inte riktigt vad jag ska säga, det kanske är så att din ålder och din livserfarenhet begränsar din förmåga att ta till dig nya intryck och samhällsförhållanden. Jag brinner inte för det vi diskuterar, men när någon kritiserar något med påhittade argument och inskränkta resonemang blir jag nervös. ÖB och öB´s stab och utredare har på regeringens ”order” bantat försvaret och omvandlat försvaret från ett ineffektivt och kostsamt invasionsförsvar till ett ännu dyrare insatsförsvar.
  Att du leka med orden legosoldat gör mig bara besviken. Vet du vad en legosoldat är? Om inte kan du läsa om legosoldater på wikipedia.

  Visst finns det olika agendor för de olika staterna som deltar i krig och elände i världen, men att påstå att Sverige bedriver rovdrift på U-länderna gör mig bara förbannad.

  Får jag fråga dig Rune vad du gör för en bättre värld? Tror inte din blogg är svaret på frågan!
  Du pratar jordbruk förstår jag, du kanske suger ut EU bidrag från EU i och med det medlemskap vi ingick i 1995. Som du vet hadlar inte bara EU om jordbrukspolitik utan också en gemensam utrikes och säkerhetspolitik. Misstänker att du kommer bli irriterad när du inser att Sverige inte kan anse sig vara neutrala längre mht solidaritetsprincipen som antogs i samband med Lissabonfördraget om jag inte missminner mig. Trevlig kväll Rune

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du tar upp många viktiga aspekter som är värda all respekt. Jag brinner för en svensk säkerhets- och utrikespolitik som bygger på fredliga insatser inte vapen.
   Nej jag uppbär inga EU-bidrag till mitt jordbruk. Jag har valt att inte gå med i EU och valt bort bidragen.Finns inget så sjukt som EU:s jordbrukspolitik.
   Du skriver att du blir förbannad för att jag påpekar att även Sverige bedriver rovdrift på u-länderna. Jag vill bara nämna den svenska fiskeflottans rovfiske utanför Afrikas kust. Sverige deltar också i utsugningen genom EU:s skamliga importtullar gentemot u-länderna och deras produkter.
   Du undrar om min ålder och livserfarenhet begränsar min förmåga till nya intryck. Inte alls omöjligt samtidigt som jag undrar om du kanske är militär. Och vad det kan innebära i fråga om begränsat synsätt. Jag ser gärna att du i fortsättningen står för dina åsikter genom att sätta ut ditt namn.
   Det är mycket trevligare att diskutera när man vet vem man diskuterar med.Ha en bra dag ???

   Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Tack för påpekandet. Jag borde skrivit ÖB och riksdagen. ÖB har ju varit politikerna ytterst behjälplig med att nedrusta försvaret av Sverige för att i stället kunna skicka legosoldater ut i världen. Allt för att säkra industriländernas fortsatta rovdrift på u-ländernas råvarotillgångar. Så att vi i de rika länderna kan fortsätta vår ohållbara och osunda lyxkonsumtion.

  Gilla

 7. kalle skriver:

  ”SOM LEGOSOLDATER UNDER USA-BEFÄF”—DÄR SLOG DU HUVUDET PÅ SPIKEN–RUNE

  Gilla

 8. -”Nu vägrar försvaret lägga korten på bordet för att skydda de anhöriga. Det borde ÖB tänkt på innan de skickade dessa unga pojkar till Afghanistan”

  Jag vill inte verka präktig, men jag vill bara upplysa dig om att du har FEL.
  ÖB skickar ingen någonstans. De folkvalda, våra politiker är de som skickar våra pojkar och jag vill trycka på det, FLICKOR till Afghanistan.
  Om jag inte missminner mig så beslutade riksdagen under förra årets senare del att förlänga insatsen i Afghnistan. Alla partier var ENIGA utom vänsterpartiet som motsatte sig beslutet. Vänsterpartiet påvisar också att Sverige i och med samarbetet med NATO stöttar till mord på civila.
  – Befängt

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: