Vårvintertecken i bikupan

I torsdags, den 3 mars, var bina ute och rensflög. Efter den långa vintern hade de stort behov av att få rensa magen. Det är lika glädjande varje år att få uppleva binas första utflykt och se att de överlevt vintern. Genast börjar de städa och dra ut bin som dött naturligt under vintervilan.
Efter rensflygningen sluter de sig åter in i kupan i väntan på att naturen ska vakna och de första blommorna slå ut.
Skaffa bin då de är livsviktiga för pollineringen. De är utrotningshotade av det förgiftande industrijordbruket. Det går bra även om man bor i tätort. Bin odlas i dag även på tak i storstäder som New York och London. Det har visat sig att de många olika blommorna i stadens parker ger en väldigt god honung.
Slättjordbrukets destruktiva och miljöfientliga monokultur med giftbesprutade rapsfält och GMO-grödor som producerar sitt eget insektgift är en farligare miljö för bina än storstadens luftföroreningar.
Det är främst till storjordbruken EU:s bidrag till jordbruket går och som vi tvingas vara med och betala med våra skattepengar via Sveriges årliga avgift till unionen på ca 25 miljarder.
Rune Lanestrand
Upprop för bina

2 Responses to Vårvintertecken i bikupan

 1. kalle skriver:

  man kan skaffa både det ena och det andra. därtill kommer omhändertagandet av bina. hur gör man –rune? matar dom som en hund eller katt? det är mera komplicerat än så. mitt råd är: skaffa inga husdjur med mindre än att du vet hur dom skall omhändertagas. själv blev jag som 10-åring ensamt ansvarig för ett par bisamhällen med resultat, att dom svalt eller frös ihjäl.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Helt rätt. Bi är inte så enkelt att sköta. Men det det får inte avskräcka oss från att rädda kvar bina. Resonerar alla så uppgivet som du kommer bina att dö ut. Det finns bra litteratur om bin och så finns det biodlarföreningar där det finns folk som har stor erfarenhet och gärna delar med sig av sina kunskaper.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: