Överprövning av nedlagd polisutredning om Arena Vänersborg

Sedan Sune Johansson lagt ned utredningen om alla underligheter i samband med bygget av Arena Vänersborg har jag begärt en överprövning av detta beslut:
”Enligt uppgifter i media har åklagare Sune Johansson lagt ner den omfattande utredningen om alla ekonomiska skandaler och märkliga affärer i samband med byggandet av Arena Vänersborg. Några är föremål för prövning i domstol.
Skälet ska vara att han inte anser sig kunna bevisa att det föreligger uppsåt.
Jag anser att det finns tydliga bevis för att bl a projektledaren S Anders Larsson medvetet fört kommunfullmäktige bakom ljuset då han inte berättade vad han visste om kostnaderna för bygget av Arena Vänersborg.
Det finns gott om personer som kan vittna om att projektledaren och kommunstyrelsens presidíum fick information från Peab om att Arenan skulle kosta 230 miljoner. Denna uppgift mörkades för fullmäktige av S Anders Larsson fullt klar över att fullmäktige annars hade sagt nej till planerna på Arenan.
Fullmäktige fattade sedan sitt beslut om att bygga under förespegling att Arenan skulle kosta 140 mijoner kronor. Om inte detta är uppsåtligt handlat vet jag inte när uppsåt ska kunna styrkas.

I samband med bygget har bla projektledaren S Anders Larsson utan tvekan gjort sig skydlig både till trolöshet mot huvudman/skattebetalarna och tjänstefel. Det senare i egenskap av näringslivschef.
Slutnotan för Arenan lyder på dryga 300 miljoner och även mycket högre driftkostnader än som också förespeglades. I år hela 30 miljoner i drift och kapitalkostnader som går ut över den lagstadgade verksamheten.
Om sådan här ohederlighet kan få passera opåkallat tappar allmänheten förtroendet för rättsskipningen. Det stärker uppfattningen att höga politiker inte döms efter samma måttstock som folk i allmänhet. Invånarna i Vänersborgs kommun är förtvivlade över allt fiffel, hemligsstämplade handlingar, brister i registrering av viktiga dokument och hade hoppats att rättssamhället skulle fungera när politikerna visar sådan ansvarslöshet.
Kanske åklagaren tycker att de ansvariga politikerna fått sitt straff genom att de båda partierna, socialdemokraterna och centern som lett kommunen gick kraftigt tillbaka i valet och inte längre sitter i majoritet.
Det är bara den haken att de ansvariga kommunalråden Lars-Göran Ljunggren och Bo Carlsson genom skrupelfri kohandel i stort sett sitter kvar på samma höga poster som före valet. Detta till mycket stor besvikelse för skattebetalarna. Och förra kommunalrådet, projektledaren S Anders Larsson sitter kvar som kommunens näringslivschef. Denna höga befattningen fick han av de båda nämnda kommunalråden utan att tjänsten utlystes. Jag har som anmälare/målsägare ännu inte fått något formell bekräftan från åklagare Sune Johansson om att utredningen om Arena Vänersborg lagts ner. Heller ingen besvärshänvisning vilket jag tycker är minst sagt slarvigt och i strid med gällande regler. Det torde snart ha gått tre veckor sedan beslut om nedläggning fattades.”
Vänersborg 2011-03-07
Rune Lanestrand.

5 Responses to Överprövning av nedlagd polisutredning om Arena Vänersborg

 1. BÄNKT skriver:

  Finns det någon uppgift om S Anders Larssons ev utbildning och erfarenhet inom t ex upphandling och näringslivets spelregler och grundförutsättningar ?
  (Jag utgår från att vissa grundkunskaper/förutsätt-ningar måste föreligga för ett chefsskap i Barn-och Ungdomsnämnden)

  Eller är han bara en i den självuppkomna flocken av självreferenser ?
  Culpa gravissimo med anförtrodda medel är det i vart fall ! BU

  Gilla

 2. Martin Goës skriver:

  Parallellen med mutor, mygel och oblygt saltade notor i de kommunala bolagen i Göteborg infinner sig osökt. Om S Anders Larsson inte haft fingrarna djupt ner i syltburken när kontrakten skrevs, så kan jag för mitt liv inte begripa varför han tubbade fullmäktige att ge grönt ljus åt arenan. Försök inte inbilla mig att det handlade om nån sorts missriktad altruism – ”hemmalaget ska inte behöva spela bandy under bar himmel” – eller perverterad prestige – ”vi ska sätta Vänersborg på kartan”(detta slitna idiotuttryck) – nej, jag kan INTE tänka mig att han gjort detta utan någon som helst personlig vinning! Alla stora offentliga byggen har en sorglig tendens att spräcka budget, av olika skäl. Bristande kompetens hos beslutsfattarna, dålig eller ingen koll på pengaflödet, dålig planering, kompisförhållanden mellan fullmäktigegubbarna och entreprenörerna – med Göteborg som det hittills värsta kända exemplet – korruption, svinn eller ren dumhet. Att Vänersborgs skattebetalare får ta djupa tag i plånboken är ju allom bekant, men vilka har kunnat fylla sina plånböcker?
  Ibland beklagar jag att skamstraff är utmönstrade ur lagstiftningen, annars hade somliga fått stå surrade vid varsin påle på torget i Vänersborg, iförda varsin dumstrut, och så hade förbipasserande fått kasta ruttna ägg o tomater på dem…

  Gilla

 3. […] ner förundersökningen av misstänkt trolöshet mot huvudman vid bygget av Arena Vänersborg. (Det kan du läsa här.) Som om inte det vore nog så har James Bucci Vänsterpartiet begärt omprövning av åklagare […]

  Gilla

 4. Det svenska rättsväsendet har mycket sällan intresserat sig för korruption.

  Gilla

 5. mooseland skriver:

  Bra Lanestrand, stå på dig, du har mångas gillande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: