Ska regeringens kärnkraftshökar ta sitt förnuft till fånga efter reaktorhaveriet i Japan

Ska de tungomålstalande kärnkraftshökarna i Alliansregeringen nu äntligen börja inse de oerhört stora risker fortsatt kärnkraftsdrift innebär. Och hur ödesdigert det är att förlita sig på den osäkra atomkraften.
Det var en stor besvikelse när Alliansen med statsminister Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Göran Hägglund och Maud Olofsson i spetsen lyckades få med riksdagen på, inte bara fortsatt drift, utan också fritt fram för nya kärnkraftverk.
Efter många års arbete inom centern är jag mest besviken på Maud Olofsson som över en natt konverterade från kärnkraftsmotståndare till kärnkraftsförespråkare.
Även kd bytte sida för att få sitta till bords med Reinfeldt och fick liksom centern sin välförtjänta dom för sitt svek i höstens val. Och är nu på väg att ramla ur rikdagen.
Jag är inte alls överraskad av kärnkraftshaveriet i Japan. Men jag hade trott att nästa reaktorhaveri skulle inträffa i Sverige med tanke på att man uppgraderat våra gamla reaktorer till bristningsgänsen. De går långt över sin normala kapacitet. De uppdateringar och reparationer som gjorts på de svenska reaktoerna och har aldrig provats tidigare i så stor skala.
Nu väntar jag på att åtminstone någon rikdagsledamot inom Alliansen ska ta bladet från munnen och kräva ett nytt riksdagsbeslut med avveckling av kärnkraften och en helhjärtad satsning på alternativa energikällor.
Jag hoppas att Hans Palmstiernas spådom inte inträffar: att det först måste hända en reaktorolycka i det tättbefolkade Europa för att Sveriges, som har flest reaktorer i världen räknat per capita, ska ta sitt förnuft till fånga.
Palmstierna var sekreterare i regegeringens miljövårdsberedning i början av 70-talet och skrev boken plundring,svält,förgiftning som bla gick som studiecirkel inom ABF. Mijövårdsberedningen var en föregångare till miljödepartement som i dag leds av kärnkraftskramaren Andreas Carlgren (c)..
Rune Lanestrand
vg svd vg gp dn gp dn gp dn vg svt gp gp dn svd

17 Responses to Ska regeringens kärnkraftshökar ta sitt förnuft till fånga efter reaktorhaveriet i Japan

 1. mooseland skriver:

  Fint! Japanerna behöver tydligen hjälp.
  Teknik, fysik och fakta gäller inte vid naturkatastrofer.
  V.v. läs en enklare bok!

 2. mooseland skriver:

  Ring till Japan å tala om för dom att utsläppen inte är farliga……..

  • Celsius skriver:

   Det behövs inte. Det är japanerna själva som konstaterat det. Men det går an att raljera för den som inte förstått ett barrolin av teknik, fysik, eller fakta.

   Inneslutningen höll, trots nio gånger kraftigare jordbävning än den konstruerats för. Ingen civil har fått någon farlig stråldos. EN arbetare har fått en förhöjd dos, som dock inte är allvarlig. (Den motsvarar ungefär den naturliga strålning som en kommersiell pilot får på tio år i sitt normala arbete. På en livstid får piloten en dos som ligger under hälften av det tillåtna värdet enligt europas strikta regler för piloter.) En arbetare dog i en ”vanlig” olycka, några fick blåmärken. Ungefär så.

 3. mooseland skriver:

  Gör det enda rätta. Lägg solfångare på era tak för gratis varmvatten.

 4. Lisa skriver:

  Självklart ska vi inte satsa på kol bara för att vi är emot kärnkraftverk. Eller olja heller för den delen. Det finn många andra alternativ. Samt att dra ner på konsumtionen.
  En av dessa enorma fördelar med kärnkraft skulle ju vara billig el. Inte ens det har vi så jag kan gärna klara mig utan.
  Regeringen är inte intresserad av att satsa på förnybar energi! Det är en alldeles för stor kassako för dem! Hade de verkligen velat det världen över hade detta problem varit löst för länge sedan.
  Vi står inför enorma förändringar i jordskorpan framöver. Och vi har kärnkraftverk över hela planeten som kan ställa till det för väldigt många under en väldigt lång tid.
  Men, vad säger jag? Det viktigaste är ju att upprätthålla en stabil och konkurrenskraftig ekonomi inför omvärlden! Det är det enda som räknas. Offra på bara. Bara ekonomin rullar. Det är det viktigaste vi har. Se bara så ful jorden blev av alla våra ”viktiga” massproducerade produkter och byggnader.

 5. […] Bra, Lanestrand. Det är en tung väg att motarbeta Bildt och hans anhang. Bästa hoppet är tron på den vanliga vardagsmänniskans krav på ärlighet. Ska de tungomålstalande kärnkraftshökarna i Alliansregeringen nu äntligen börja inse de oerhört stora risker fortsatt kärnkraftsdrift innebär. Och hur ödesdigert det är att förlita sig på den osäkra atomkraften. Det var en stor besvikelse när Alliansen med statsminister Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Göran Hägglund och Maud Olofsson i spetsen lyckades få med riksdagen på, inte bara fortsatt drift, utan också fritt fram för nya kärnkraftverk. E … Read More […]

  • Inga-Lill J skriver:

   Nej dessa kärnkraftsfanatiker tittar bara i ett rör. De tittar bara på en sak nämligen kärnkraft ger billig o bra energi!! Sen att det är förenat med risker för människor o miljö det är problem som kommande generationer får ta hand om.
   Detta med att det har skett explosioner i kraftverken i Japan viftas bara bort med att reaktorhärden är nog inte skadad i allafall så det är nog ingen fara! Och sen nån ursäkt med att det var jordbävningen som åstadkom detta o att nåt liknande aldrig kan hända här!!
   Men det kan hända andra saker hävdar jag, ett sabotage av större mått räcker. Sånt kan ingen någonsin säga att det aldrig kommer att hända.
   Nej lägg ner alla pengar som är för kärnkraft o satsa i stället på andra alternativ.Det finns massor med duktiga innovativa människor som har utomordentliga idéer om detta med energi har själv träffat flera men deras problem är att de får inga pengar så att de kan utveckla sina ídéer.
   Vi kommer ändå aldrig att kunna ersätta oljan med ett enda energislag. Det första lär nog bli att minska på energiförbrukningen. Men då blir det som någon annan skrev här ovan.”Stenåldershotet”

 6. mooseland skriver:

  Jag tror att din åsikt delas av en majoritet av svenska folket.
  Det blir en grannlaga uppgift för nomineringskommitten till centerns rikstämma att rätt manövrera i denna fråga.”Konverteringscenterpartisterna skall ut” det talar valresultatet på.

 7. kristianjonsson skriver:

  Det har redan hänt en reaktorolycka i ett tättbefolkat område. Harrisburg. Härdsmälta. Inga skador på omgivningen. Inga utsläpp som inte är nämnvärd högre än den redan befintliga bakgrundsstrålningen från rymden, marken och andra källor. För övrigt har det inte hänt någon kärnkraftolycka i Japan ännu.

 8. Jocke skriver:

  Hmm, att ni orkar.
  Sedan när har vi jordbävningar och tsunamis i Sverige av den här magnituden?
  Vad vi har sett är en av de 5 kraftigaste jordbävningarna någonsin – förstår ni det? Trots det inget Tjernobyl (okså pga den aktuella Kärnkrafttypen).
  Detta snarare bevisar hur perfekt Sverige är för kärnkraft. Och skulle, för att provocera, påstå att det är Sverige förbannade skyldighet att forksa inom och bygga kärnkraft där utarmat(?) kärnbränsle kan användas, för att minska mängden som måste slutförvaras!

  • Yoyy skriver:

   Jocke att som du gör utgå från att detta inte blir ett nytt Tjernobyl är nog inte det smartaste man kan göra, detta kan mycket väl bli värre än Tjernobyl! Men vi håller alla tummarna för att det inte blir det såklart!!

   • Jocke skriver:

    Ja det återstår ju att se om det blir ett Tjernobyl eller inte, men som sagt, den aktuella typen verkar enligt experterna vara bättre – annars skulle det ju redan vara för sent om ni nu kommer ihåg Tjernobyl.

    Tycker tex att bli av med oljeberoendet känns viktigare än att avveckla kärnkraften så fort som möjligt. Varför inte snabbt övergå tll elbilar? Innbillar mig att detta skulle kräva en del el? Och då verkar förbud på att effektivisera våra existerande kärnkraftverk helt galet.

    För att vi kommer fortsätta använda bialr hoppas jag alla förstår. Eller skall vi sitta ihoppackade i våra städer och kolla in i betongväggarna?

   • Celsius skriver:

    Nej, Yoyy, du har fel! Det KAN FAKTISKT INTE bli ett Tjernobyl i Japan. Omöjligt. Inte i närheten ens. Reaktorn är av en helt annan typ och med en inneslutning, som Tjernobyl inte hade. Grafiten som var det som orsakade explosionen i Tjernobyl FINNS INTE i Fukushima eller andra lättvattenreaktorer, t ex de svenska verken.

    Läs det här. Det är den mest lättförståeliga skrift jag hittat på nätet om Fukushima. Trots det är det en mycket lång text på engelska, men den ger fakta i stället för journalisternas dravel. Lär man sig detta kan man berömma sig med att veta mer än alla journalister tillsammans. Orkar man inte lära sig hur sanningen ser ut och hur tekniken och fysiken fungerar tycker jag man ska tiga…

    http://bravenewclimate.com/2011/03/13/fukushima-simple-explanation/

    Summering: Det har inte och det kommer inte att bli några signifikanta radioaktiva utsläpp från Fukushima!

    Med ”signifikanta” menas utsläpp som kan ha någon som helst hälsorisk för folk utanför verket. En fem timmars flygresa ger motsvarande strålning. Det man släppt ut har en halveringstid som är så kort att du inte hinner skriva ordet radioaktivitet ens innan omvandlats till ofarliga substanser. Detta är oantastlig vetenskap som inte rymmer någon plats för fritt tyckande. Det bara är så här det är.

    Harrisburg, eller Three Mile Island som verket hette fastställdes till 5 på INES skalan som man mäter olycksgraderna i. Fukushima har nu fastställts till 4, som är den lägsta olycksgraden. (Tjernobyl var den enda hittills i den högsta klassen, som är 7.) Under 4, d v s 3 till noll, heter det ”incident”, inte olycka. Forsmark hade en incident för några år sedan som var en tvåa. Jämförelsen mellan dessa olyckor är att Three Mile Island var TIO GÅNGER VÄRRE än Fukushima, eftersom skalan är logaritmisk.

    Vi vinner inget på osaklighet. Kunskap och fakta finns att lära sig.

  • tittatitta skriver:

   Du tänker extremt kortsiktigt. Hur ska du förmedla kunskapen om att vi grävt ner kärnbränsle långt ner i våra berg till de generationer som lever på jorden om säg 2000 år???? Vad vet du om världens ständiga förändring och vilka hot som kan vara realitet i framtiden?

   Kram på dig!

 9. Rille skriver:

  Grattis till olyckan i Japan!

  Ni kan nu fortsätta att propagera för era alternativa energikällor: kol- och oljekraft där det aldrig ens blir rubriker när miljö och hälsa förstörs, eller vindkraft som kostar skjortan för nästan ingen output och mycket sällan ens fungerar, eller varför inte solkraft som bara finns i fantasin? Vattenkraften då? Ja, vilka älvar skall vi ha kvar?

  Räkna bakåt på vad det hade kostat Sverige att INTE ha haft kärnkraft de senaste 30 åren! Försurade sjöar, förstörda statsfinanser och utslagen industri.

  • Yoyy skriver:

   Rille hade vi avvecklat kärnkraften som tänkt så hade Sverige idag antagligen varit världsledande på aöternativa energiformer och sålt våra produkter och tjänster till många andra länder.

 10. Paul Rimmerfors skriver:

  Rune!
  Du beskriver det farliga läget i Japan i förhållande till alliansregeringens verklighetsfrämmande beslut på ett helt riktigt sätt. Men som oftast kommer rädslan för förlorad prestige att segra. Dårskap till döds! När bara fyra dagar återstår innan SKB lägger fram det hårt kritiserade förslaget om slutförvar i Sverige händer detta i Japan. En omprövning kräver S-medverkan. Hur ska den kunnige Tomas Eneroth(S) klara av den totalt okunnige kk-höken Håkan Juholt(S)?
  Paul Rimmerfors

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: